2009. július 01., szerda 02:00

Bérmálással egybekötött templombúcsú Fehérgyarmaton

Teltházas szentmisével és bérmálással egybekötve ünnepelte a fehérgyarmati római katolikus egyházközség 2009. június 28-án Szent Péter és Pál templombúcsúját a Szent Pál évének méltó helyi lezárásaként.
A 16 órakor kezdődő szentmisét Felföldi László atya, a Debreceni-nyíregyházi Egyházmegye pasztorális feladatokért felelős püspöki helynöke celebrálta. A bérmálók nevében Molnár Éva, az egyházközség képviselő testülete nevében pedig Turánszki Ferenc elnök köszöntötte a helynökatyát.

Az ünnepség ismét bebizonyította a szatmári emberek vendégszeretetét, összefogását.

„Az ünnepben az a szép, hogy a nyitottság és szeretet gazdagsága jelenik meg. A jövő felé kell haladnunk, a múltra építve, hiszen ha nem a múltra építünk, nem tudunk ünnepelni." – közölte helynökatya. A fehérgyarmati, jánkmajtisi, kölcsei, panyolai és nagyszekeresi bérmálkozó fiatalok számára a következőt üzente az ünnep: „A felnőtt nagykorúságba lépve őrizni és továbbadni a hitet." – ahogy Felföldi László mondta, aki a fiatalokat arra buzdította, hogy nem szabad itt megállniuk, tovább kell adni a hitet, hogy felnőtté válhassanak a hitben is. „A harcot megharcoltam" – mondja Pál apostol. „Sohasem lehet(ett) a keresztény hitet, az Isten-kapcsolatot harc nélkül megélni. Küzdeni kell belül a szívekben, és a külvilággal is, amelyek építik vagy gyengítik a hitünket." – szólt az atya.

A szentmise zárásaként az egyházi, a magyar és a székely himnuszok eléneklése után agapé, szeretetvendégség várta a bérmálkozókat, a rokonokat és a szentmisén megjelenteket.

Az ünnepségről készült fotókat megtekinthetik az egyházközség honlapján, a Galéria menüpontban: www.romaikatolikusfgy.5mp.eu

Dr. Kádár Brigitta
Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége