2009. június 10., szerda 02:00

Sajtótájékoztatót tartott Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök Nyíregyházán

10 km-es szélességben - Tiszavasváritól Beregsurányig - pusztító szélvihar és jégeső mintegy 37 ezer hektár mezőgazdasági területen és több mint 7000 épületben okozott jelentős károkat június 7-én. A több helyen öklömnyi nagyságú jégeső tetőket bontott meg, tűzfalakat döntött be, ablakokat, tört be, vakolatokat vert le, szélvédőket zúzott be. Nyírbogdányban egyetlen házat sem hagyott ki. A katasztrófavédelemtől kapott kimutatás szerint 6850 magán-, 149 önkormányzati és 11 egyházi ingatlanban keletkezett kár. Ennek értéke hozzávetőlegesen, mintegy négy és fél milliárd Ft.
Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök a bajba jutott családok megsegítésére tervezett egyházmegyei (Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye) intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót 2009. június 17.-én, a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus főplébánián.

Bosák Nándor püspök atya a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a bajba került családok megsegítése keresztényi kötelesség. A közzé tett felhívásában arra kéri a híveket, hogy aki teheti, június 28-án, vasárnap a templomokban erre a célra elhelyezett perselyekbe helyezze el adományait a viharkárt szenvedett családok támogatására.

A főpásztor bejelentette, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egy millió Ft induló összeggel Katasztrófa Alapot hozott létre, ezzel a gyors segítségnyújtás lehetőségét kívánja megteremteni (Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, 11100609-18791271-36000001- közlemény: Katasztrófa Alap). Az összegyűlt adományokat az Egyházmegyei Karitász segítségével juttatják majd el a rászorulókhoz.

Bosák Nándor püspök atya elmondta, hogy a gyűjtések során elsősorban a segítségadás lehetőségére szeretné felhívni a figyelmet. A tapasztalat azt igazolja, hogy a jó szándékú vállalkozók mellett túlnyomórészt azok a szegényebb életvitelű emberek hallják meg a segélykiáltást, akik már maguk is megtapasztalták a bajba jutottak sorsát. A főpásztor a gyűjtés kezdeményezésével szeretne megszólítani minden embert. Majd kiemelte, hogy az Egyház a pénzbeli támogatáson túl főként és elsősorban a munkában, segítségadásban, a személyes törődésben is ki veszi a szerepét.

A sajtótájékoztatón Szűcs József, Nyírbogdány római katolikus plébánosa a településen kárt szenvedett emberek körében szerzett és saját tapasztalatait mondta el. Június 7-én híveivel éppen egyházközségi búcsút tartottak a templomban, amikor megkezdődött a vihar. Az öklömnyi méretű jég a templom tetejét levitte, az ablakait betörte, az üvegszilánkok az épület szemközti faláig repültek. A vihar közel egy órán keresztül tartott. A hívek nagy ijedelmén kívül csodával határos módon személyi sérülés nem történt.

Gégény Béla, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász igazgatója az egyházmegyei és a Kelet karitász alapítvány segítő tevékenységéről, valamint a jégkárt elszenvedők megsegítésének lehetőségeiről tájékoztatta a sajtó képviselőit. A Katolikus Karitász összefogva a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász szervezetével egyszeri 3 millió Ft-os támogatással igyekszik segíteni a legrászorultabb családokat. Ennek alapján 8 településen összesen 300 család számára tudnak 10.000 Ft támogatást biztosítani.

Továbbá 50 millió Ft-ot juttatnak el a biztosítással nem rendelkező, valamint kisnyugdíjasok és nagycsaládos károsultak épületeinek helyreállításához szükséges 40-50% önrész támogatására. Szeptemberben, a helyreállítási munkák befejezése után várhatóan 500-1000 darab élelmiszercsomagot juttatnak majd el a leginkább rászorulókhoz.

Az adományokat a Katolikus Karitász elkülönített számlaszámára várják:
Raiffeisen Bank Rt. 12011148-00124534-00900004

Kovács Ágnes
sajtóiroda