2009. május 18., hétfő 02:00

Egyházmegyei gyereknap Nagykálló-Harangodon

Nagykálló-Harangod, a békés, csöndes, tóparti, 75 hektáros, dimbes-dombos, erdős, ligetes táj ismét benépesült a Debrecen-Nyiregyházi Egyházmegye hittanosaival, hitoktatóival, papjaival május 16-án. A gazdag programokkal teli találkozó hagyományként van jelen az egyházmegyében a legkisebbek szórakoztatására. A szervezők színes programmal készültek, amelyen ebben az évben közel ezren vettek részt.
A sorverseny mellett az akadálypályák ez évi különlegessége Szent Pál viszontagságos missziós életének felidézése, a különböző feladatok „leküzdése" ebben a szellemben. Így megtapasztalhatták, milyen az akadályokkal teli damaszkuszi úton bekötött szemmel haladni a társak irányítására, segítségére hagyatkozva. A „páli levelek" megkeresése, megérintése a fáramászás során is az ügyességet feltételezte. Az íjászat során csak az próbálkozhatott, aki a bibliai történetben megtalálta Pál „fegyvereit": a kitartást, a bátorságot, és nem utolsó sorban az imát. A nehezebb feladatokhoz Szent Pál példáját követve csak a közösen kitalált ima után foghattak hozzá. Akik ebben nem voltak ügyesek, azok kimaradtak megmérettetésből. Ima nélkül tehát nagy merészség bármit is elkezdeni. A számtalan izgalmas, tanúságos feladat a nyíregyházi Dávid és a Szent László cserkészcsapat leleményességét dicsérte.

Space painting festési technikával is megismerkedhettek a művészetkedvelők Kiss Zsolt Attila káplán munkája nyomán, a jelképes összegért megvásárolt képekkel a demecseri gyerekek nyári táborozását lehetett támogatni. Kocsmár Sándor nyíregyházi profi táncos lelkes tanítványai lettek, a latin ritmus kedvelői, de kipróbálták a klasszikus táncokat is.

A nagykállói Szent Kristóf Karitász csoport is részt vett a vidám napon, munkatársai tizenhét hátrányos helyzetű gyermeket kísért el.

A gyermeknap része az egyházmegyei hittanverseny eredményének kihirdetése. A „Szent Pál éve 2009" című megmérettetés, két fordulóban három korosztályra számára jelentett szellemi erőpróbát.

A verseny alapos felkészülést igényelt a Népek Apostoláról szóló megadott szentírási témák, bibliai alapfogalmak ismeretében. Az eredményhirdetés a nap egyik legizgalmasabb pontja volt, amelyre már Bosák Nándor püspök atya, a gyermeknap rendszeres vendége is megérkezett, így a díjak átadása, már az ő tiszte lett. A legjobban szereplő gyermekek stílszerűen szent Pál életét bemutató DVD filmet kaptak ajándékba. Első helyezettek: 3-4 o.: Harakály Dóra (Ajak), 5-6. o.: Bocsi Dóra (Nyíregyháza) 7-8. o. : Gáva Szabina (Nyíregyháza). A díjátadáskor a főpásztor az akadályverseny győztes csapatainak is gratulálhatott. Első helyezett lett Kállósemjén és Fényeslitke-Záhony csapata. Az akadályverseny második helyezettje Gávavencsellő csapata, harmadik helyezett Szakoly és Ajak csapata lett.

Az erdő szélén megtartott püspöki szentmisén az elfáradt, pilledő gyermekek szeretettel hallgatták Bosák Nándor püspök atya történeteit, gondolatait. A figyelmet természetesen Szent Pálra irányította. Az érdekes története szerint egy japán férfi – nagy tisztelője az Olimpiai játékoknak – 40 évvel ezelőtt a Japánban megrendezett olimpia idején, egy óvatlan pillanatban a Görögországból érkező lángról meggyújtotta a lámpáját, hazavitte, és azóta is otthonában őrzi. Azt akarta, hogy az a szellemiség, ami ezt a rendezvényt övezi az ő házában is jelen legyen. Szent Pál egyszer találkozott Jézussal és attól kezdve a lelkében égett a lelkesedés, a buzgóság azért, hogy az evangélium örömhírét fényét elvigye az emberekhez. Mi is hallottunk Jézus Krisztusról, az Evangéliumról és azokra gondolunk, akik hozzánk hozták el a lángot, az Evangélium örömhírét. A mai napon tehát a szülőknek, hitoktatóknak, a papoknak mondunk köszönetet, akik ezt a feladatot vállalják.

A szentmise végén meghitt pillanatoknak lehettünk tanúi, amikor a gyerekek virággal köszöntötték a főpásztort, aki ebben az évben tölti be életének 70. évét. Ezúton is jó egészséget, Isten áldását kérjük további életére szolgálatára.

A gyermeknapon közreműködött a Képmás zenekar.

Kovács Ágnes
sajtóiroda