2009. március 23., hétfő 01:00

A mindenség modellje Kortárs magyar templomépítészeti kiállítás

Kortárs magyar templomépítészeti kiállítás nyílt március 21-én a Debrecenben a Modern és Kortárs Művészeti Központban. A MODEM 50. tárlatán határon innen és határon túl az elmúlt 18 évben épült 51 templom bemutatásával, 1945 után elsőként láthat átfogó építészeti tárlatot a nagyközönség.
– „tér és idő keresztjére vagyunk mi verve emberek" – idézte Pilinszky János költőt Gulyás Gábor a MODEM igazgatójának köszöntője után Dr. Fabiny Tamás az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke a kiállítás megnyitóján. A templom, mint mondta a múló időben az időtlenséget jelenti, a teljesség lenyomatát, a mindenség modelljét. Így a templomépítő feladata, hogy az eget a földdel összekösse, abban a tér és idő korlátát megszüntetve. Salamon királyt, a minden templomépítő ősét idézve: „...Te parancsoltad meg, hogy templomot építsek szent hegyeden és áldozati oltárt a városban, amelyet lakóhelyül választottál, szent sátrad hasonmásául..." Az ember, ezért egy isteni terv alapján tervez, az inspiráció, az ihletettség Istentől való.

1945 és 1986 között mintegy kétszázötven templom épült. A nyolcvanas évek második felével a templomépítés is új lendületet vett, és napjainkig újabb kétszáz templommal gazdagodott országunk. A kiállítás installációja és a bemutatott templomok elrendezése egy felismerésen alapul. E szerint a kortárs magyar templomépítészetben létezik ami elválasztja a jelent a múlttól, a kortársat a történetitől. A kiállítás egyértelműen állást foglal a kortárs templomépítészet kezdőpontját illetően.

A tárlaton mintegy ezerötszáz négyzetméternyi terület maga is a templomterek sajátos hangulatát idézi. A hatalmas fotók, filmek, animációk, tervrajzok és makettek rendkívül látványos formában mutatják be a a különleges, formagazdag, a családi házak, paneltömbök sokhangú formavilágát lecsendesítő nyugodt kompozíciójú templomtól, a rendkívűl ősi boglyakupola szerkezetű „Isten kemencéje" kápolnáig.

Az egyes templomokról a mellékterek falain részletes anyag található. Az elrendezés különböző szempontokat követ. Ezek között éppúgy szerepel a mester-tanítvány kapcsolatok megjelenítése, mint például a stiláris rokonság. A nagyobb templomépítői életutakat – Nagy Tamás, Lengyel István és Makovecz Imre munkásságát – kiemelten nagy térben igyekszik megidézni a kiállítás.

A tárlat három épülés előtt álló templomot is bemutat a némiképp alternatívamentes, közvetlen jövőre utalva. Ezekkel szemben – a templomépítészet végletesen analóg műfajának lehetséges ellenpontjaként – Kapitány András képzőművész Alaprajz nélküli építészetének digitális utópiája jelenik meg. A „felnőtt játszótér" falain látható skiccek és látványtervek a különböző generációk által képviselt forma- és rajztechnikák közötti különbséget szemléltetik.

A kiállítást június 28-ig lehet megtekinteni a Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Kovács Ágnes
sajtóiroda