2009. január 25., vasárnap 01:00

Családi vetélkedő Pusztadoboson

Lezárult a Biblia-éve 2009 januárjában. Ennek jegyében – a tánctól, egyházmegyei hittanversenytől az előadásokig – számtalan rendezvény résztvevői lehettünk, mélyíthettük ismereteinket, közelebb kerülve a Szentíráshoz, egymáshoz. Kisebb települések aktív hívei saját ötlettárukkal gazdagították ezt az évet. Így tettek Nyírmadán, Vaján. Pusztadoboson is, ahol Családi Biblia vetélkedőt hirdettek. A családok sokat foglalkoztak a Szentírással, olvasták, böngészték az internetet.
(A pusztadobosi családi vetélkedőről Giczei Zoltánné könyvtárvezető számol be)

Pusztadoboson szintén családi bibliaismereti vetélkedőt rendeztünk „Ez a Könyv a Könyvek Könyve" címmel a Községi könyvtárban. A szervezési feladatokba Nagy Lászlóné, a Karitász helyi vezetője is bekapcsolódott. A vetélkedő ökumenikus volt, így más-más felekzet keresztény híveivel együtt 47 csapat nevezett be, s vette át a 15 kérdéscsoportot tartalmazó feladatlapokat. A kérdéskörökben – nagyszülőtől unokákig – a család minden tagjának jutott feladat.

Az összetett feladatok jellege – kérdés-felelet, totó, keresztrejtvény, táblázatkitöltés, szöveg-kiegészítés megadott szavakkal, kakukktojás, összepárosítás, találós kérdések, ki írta, mi a címe, képek, szobrok, versek felismerése – számos ismeretet igényelt.

Az eredményhirdetést a Bibliáról szóló versek mellett Ady Endre, Juhász Gyula, Gárdonyi Géza versei, Pál apostol Szeretethimnusza tette még ünnepélyesebbé. A vetélkedő fődíjaként egy tavaszi ingyenes buszkirándulást Máriabesnyőre, ajánlott fel a helyi önkormányzat. A tervezett zarándoklaton a többi csapat tagjai is részt vehetnek majd önköltséges áron. (2009-ben lesz 250 éve annak, hogy az ereklyét megtalálták.) Látva a csapatok nagy buzgóságát, végül mindenkit sikerült megjutalmazni egy-egy könyvvel, Szentírással a Községi Könyvtár, a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár és a Karitász helyi szervezete felajánlásával.

Giczei Zoltánné
könyvtár vezető