2012. szeptember 05., szerda 02:00

Új iskolával bővült a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Írta: Kovács Ágnes sajtóiroda

2012/13-as tanévtől a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt fog működni az egyeki Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola és Óvoda. Egyek Nagyközség Önkormányzata nem tudta tovább vállalni az oktatás fenntartásával járó terheket, ezért adta át a többcélú oktatási intézményt egyházi fenntartásba. Az iskola működési engedélye három nappal a tanévnyitó előtt érkezett meg.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ebben az évben nem tervezte oktatási intézményei számának a bővítését. Az egyeki általános iskolát a Baptista Szeretetszolgálat és a Hit Gyülekezete szerette volna átvenni. Mivel az 5600 lélekszámú település 70 %-a római katolikus, a szülők, a község lakossága nem örült ennek a változásnak. Ezt követően fordultak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéhez, amelynek eredményeként 2012/13-as tanévtől a katolikus egyházmegye fenntartása alá került az intézmény. A döntést követően az iskola pedagógusai egyhangúan elfogadták a változást és maradtak továbbra is az intézményben. A tanulók közül mintegy 30 diák választotta a szomszédos település önkormányzati fenntartású intézményét. Jelenleg 17 osztályban 10 óvodai csoportban - ahol bölcsődei csoport is működik -, 410 tanuló kezdete meg az új tanévet Egyeken.

Hajduné Holló Kartalin igazgatónő a 2012. szeptember 3-án megtartott tanévnyitón örömmel jelentette be, hogy miután minden akadály elhárult, az új tanév az immár katolikus intézményben kezdődik el. Az igazgatónő az újrakezdés, a megújulás nagy lehetőségének tartja ezt a változást. Bízik abban, hogy a hitre nevelés segít a nehezebben nevelhető gyermekeknek is a társadalomba való beilleszkedésben.

Az ünnepélyes tanévnyitón Dr. Miluczky Attila polgármester jelképesen átadta az intézmény kulcsait az egyházmegye képviselőjének Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspöknek. A főpásztor áldást kért az iskolára, és megerősítette a szülőket és a pedagógusokat abban, hogy az iskola továbbra is azt az alapvető feladatot fogja ellátni, amelyet eddig is tett, hogy a gyermekek önmaguk és az egész társadalom számára is értékes tagjaivá teljes értékű emberré formálódjanak. Ebben segít majd az egyház az anyagi forrásokhoz hozzáadva azt a tapasztalatot, szellemiséget, lelkiséget, amit a katolikus egyház képvisel. Ezután Bosák Nándor hivatalosan is megnyitotta a 2012/2013-as tanévet a Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola és Óvodában.

A tanévnyitón továbbá részt vettek Fodor András püspöki helynök, Papp László plébános, mint iskolai és óvodai lelkész, Holló János, a helyi önkormányzat alpolgármestere, Csepreginé Kocsis Nóra jegyző, Bóta Barbara aljegyző és a képviselőtestület megjelent tagjai.

 • Galéria:
  • K7.1
  • K7.2
  • K7.3
  • K7.4
  • K7.5
  • K7.6
  • K7.7
  • K7.8
  • K7