2012. szeptember 10., hétfő 02:00

Debrecenben a Fekete Madonna kegykép másolata

Írta: Kovács Ágnes sajtóiroda

A Csendes óceántól az Atlanti óceánig életvédelmet hirdető a częstochowai Fekete Madonna kegykép másolata 2012. szeptember 8-án este érkezett Debrecenbe, a Szent László Domonkos Plébániára.

A helyi sajtóban már a megelőző napokban jelezték a kegykép érkezését, így aki látta a kivilágított képet a város utcáin, rácsodálkozhatott. A domonkos atyák a város határában fogadták a kegyképet és kísérték a templomba. Az emberek megilletődve imádságos lelkülettel várták és virrasztottak a kép mellett másnap reggel 6 óráig, amikor is a Fekete Madonna újra útra kelt. A zsúfolásig megtelt templomban 9 órakor és éjfélkor szentmisét, majd hajnalban görög katolikus szent liturgiát mutattak be, közben fiatalok énekes elmélkedésben fejezték ki kéréseiket, mondtak köszönetet, majd imaórák, csöndes percek váltották egymást a częstochowai Fekete Madonna kegykép másolatának jelenlétében.

A lengyelországi Jasna Gora-i, magyar alapítású, pálos monostorban tettek fogadalmat annak a 17 európai és ázsiai országnak a képviselői, akik elhatározták: földrészeket átölelő zarándoklatot indítanak az élet örömhíre terjesztése és védelme szándékával. Az életvédő vezetők a częstochowai „Fekete Madonna" ikonja előtti felajánlásukkal az Istenanya kezébe helyezték az életvédelem földrészeken átívelő ügyét, amit széles körben veszélyeztet a testi és lelki termékenység, illetve a magzati életkorú gyermekek elleni támadás. A magyar történelmi vonatkozásokban is gazdag kegykép másolatával szeptember 8-án a kelet-szlovákiai Lutináról indultak Olaszliszkán keresztül Debrecenbe, ahonnan kárpátaljai, romániai (erdélyi) és vajdasági, majd ismét magyarországi látogatása után 16-án indul Szlovéniába.

A zarándoklat június 14-én Vlagyivosztok óceáni kikötőjében kezdődött. Az eredetivel azonos technikával készült kegykép 24 karátos aranykeretben lévő másolata a karácsonyra Fatimába érkező vándorlással az ősi ikon másolatának zarándoklata az egyháztörténetben sosem jegyzett távolságot ölel át.

dr. Téglásy Imre az Alfa Szövetség elnöke - aki a kegykép magyarlakta területein mintegy 3000 km-en keresztül kíséri a kegyképet - elmondta, az összesen több, mint 30 000 km-nyi zarándoklattal nem km-beni rekordot szeretnének dönteni, hanem olyan mélységi hatást, utazást elérni, amit minden embernek meg kell tenni, és személyes választ kell adni a létünk alapkérdésére, az élet védelmére.

Két nő találkozása

Nagy baj van az anyasággal - fogalmazott Téglásy Imre. Az anyák az anyai szerepeket nem áldott állapotként élik meg, hanem terhes, elutasítandó, negatív állapotként. Ebben a világban az anyaságot, szülőséget újra kell értelmezni, és felhívni a figyelmet a pótolhatatlan értékre, amiből nem hiányozhat a felelős férfi szerep sem. A világon 70 ország van kihaló félben, ezért ezt a pusztulást vissza kell fordítani a régi értékek felmutatásával, ami nem más, mint a kereszténység, azon belül pedig a Szűzanya tisztelete.

A kegykép első magyarországi állomáshelye Olaszliszka volt, ahol szintén nagy szeretettel fogadták a kegyképet. Téglásy Imre kiemelte, hogy a szlovák egyház mellett a szlovák kormány, a sajtó is saját ügyének tekintette a Szűzanya tiszteletét és üdvözlését, a szlovák televízió egyenes élő adásban közvetítette a záró szentmisét, az emberek az utcákon várakozva üdvözölték a kegyképet. A két nő találkozása, a ma elő nő és a Szűzanya találkozása jelent meg, amikor az édesanyák áhítattal imádkoztak a kép előtt megsimogatták, hozzáértek a képhez.

Nekünk, magyaroknak különleges értékű „hungaricum", hogy az ikonon ábrázolt Szűzanya palástját a magyar királyok címerképéből való liliomok díszítik. Magyar alapítású pálos szerzetesek voltak azok is, akik 1382-ben a lengyelországi „Fényes Hegyre" települve új monostort építettek, majd a tatárok felett aratott győzelmet követően 1474-től buzgón őrizték a Nagy Lajos király unokaöcse, Opolei László herceg által nekik ajándékozott kegyképet.

További tájékoztatás olvasható (angolul, lengyelül és litvánul) az alábbi honlapon: http://www.fromoceantoocean.org

  • Galéria:
    • K9.1
    • K9.2
    • K9.3
    • K9