2012. november 28., szerda 01:00

Ép testben ép lélek

Írta: Kovács Ágnes

Hajdú-Bihar megyében elsőként csatlakozik a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola Kollégium menzája a menza minta = mintamenza programba. Többek között erről tanácskoztak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt működő közoktatási és szociális intézmények élelmezésvezetői 2012. november 28-án Debrecenben a római katolikus intézményben.
A találkozón Kotánné Sándor Ibolya helyi élelmezésvezető meghívására dr. Mucsi Gyula, dr. Maráczi Gabriella az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Békés megyei-, dr. Gazdig Mária, a Hajdú-Bihar megyei munkatársa, Molnár László a Magyar Gasztronómiai Szövetség képviselője, és Szalayné Kónya Zsuzsanna dietetikus, élelmiszermérnök is részt vett.

A menza minta = mintamenza program a minőségibb ételek alkalmazását, étlapok megújítását, a közétkeztetésbe a helyi szállítók, őstermelők értékeinek bevonását jelenti, 2010-ben Békés megyében kezdeményezte az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ettől az évtől pedig az egész országra kiterjesztik. A debreceni gimnázium menzája évek óta a program elve szerint működik oly értelemben, hogy, helyi beszállítók termékeiből, változatos, házias ételeket főznek naponta több, mint 500 főre.

„Amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger" - Maráczi Gabriella szakember Boldog Teréz anya gondolatával mutatta be a mintamenza programot az élelmezésvezetőnek, kezdve azzal a lehangoló az ÁNTSZ vizsgálatai során kapott adatokat, amelyek azt bizonyítják, hogy a 30 éve rosszul beidegződött egészségtelen étkezési szokások következtében már óvodás korban kimutathatók betegségek. A szakember szerint nemcsak a felhasznált nyersanyagoknak van ebben szerepük, hanem az intézmények hozzáállásában. A számítások azt is bebizonyítják, hogy a helyi termelőktől beszerzett friss gyümölcsök, zöldségek nem drágábbak, mint a porokból készült ételek és a teljes kiőrlésű pékárút is, hetente több alkalommal lehetne alkalmazni. Az eredmények javulása érdekében az 5 alappilléren (egészséges táplálkozás, közmunkaprogram, kistermelők bevonása, oktatás, kommunikáció) nyugvó programot a diákokkal, szülőkkel is meg kell ismertetni.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt működő 8 intézmény egy kivétellel, saját konyhával rendelkezik. Az élelmezésvezetők évente találkoznak, hogy kicseréljék tapasztalataikat. Az elmúlt évben indult kezdeményezésnek, együtt gondolkodásnak eredménye, hogy 1 év alatt több egyházmegyei intézmény is korszerűsítette konyháját.

  • Galéria:
    • K24.1
    • K24.2
    • K24.3
    • K24.4