2012. november 20., kedd 01:00

Átadták a Szent Erzsébet rózsája díjat

Tizenharmadik alkalommal nyújtotta át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A kitüntetésre javasoltak közül ebben az évben a testület tagjai Nagy Lászlónét választották ki, Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ajánlása alapján. A díjat Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke adta át november 18-án 17 órakor a Duna Palotában.
Nagy Lászlóné, a pusztadobosi plébániai karitászcsoport vezetője, élethivatásnak is segítő foglalkozást választott: húszéves korától fogva védőnőként működött. Szociális érzékének köszönhetően került kapcsolatba előbb a Vöröskereszttel, majd később a Katolikus Karitásszal. Tizenkét éve özvegyült meg, azóta még nagyobb lelkesedéssel szánja idejét a karitatív munkára.

2000-ben alakult meg Katalin részvételével a pusztadobosi plébániai karitászcsoport, amely a „Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van" (Jn 4,7–10) bibliai idézetet választotta mottóul. Az akkor húszfős csoport első nagyobb tevékenysége a 2001. évi tiszai árvíz idején szervezett gyűjtés volt. Az összegyűlt pénzzel, élelmiszerrel, ruhaneművel és takarókkal negyven egyedül élő idős embert ajándékoztak meg Gulácson.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében található település karitásza igyekszik mindig naprakészen segíteni a nehézségben levőknek. Ha egy szegényebb családnak gondot okoz a számla kifizetése, akkor arra gyűjtenek, ha egy gyermek betegellátásra szorul, akkor az ő kezeléséhez nyújtanak támogatást, de az is előfordult már, hogy temetési vagy kártérítési költséghez járultak hozzá. Amikor 2005-ben a falu egyik idős lakójának a házát megrongálta a vihar, a tető újraépítéséhez vásároltak anyagot, amelyet egy helyi ácsmester, mint a karitász tagja, díjazás nélkül újjáépített. 2008-ban a Biblia Éve alkalmából húsz olyan családot ajándékoztak meg a Szentírással, akik azt nem engedhették meg maguknak, pedig vágytak rá.

Tíz éve támogatják Böjte Csaba dévai gyermekeit, szintén egy évtizede fogadnak kárpátaljai zarándokokat évről évre. Az eseti segítségek mellett az állandó jelenlétre is odafigyel a Nagy Lászlóné által irányított pusztadobosi karitászcsoport, ennek legjelentősebb formája, hogy havonta végiglátogatják a betegeket.

A Szent Erzsébet rózsája-díjról:

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat kezdeményezésére „Szent Erzsébet rózsája" elnevezéssel 1999 decemberében díjat alapított az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, és a díjazott személyes példájának felmutatására.

A díj Pálffy Katalin szobrászművész alkotása. A „Szent Erzsébet rózsája" díj 95 mm átmérőjű bronz érem, mely előoldalán rózsát ábrázol, hátoldalán a következő felirat található: „Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia".

A díjazott immár hagyományosan több kiegészítő díjban is részesül. Márk Gergely rózsanemesítő a 2000-ben Rómában aranyéremmel jutalmazott Szent Erzsébet emléke elnevezésű rózsafajta töveit ajándékozza a kitüntetettnek, Tőzsér József rózsaszentmártoni pékmester és felesége pedig a díszesen elkészített Szent Erzsébet kenyérrel kedveskednek neki. A Szent Erzsébet rózsája-díj átadásának emléket állító bélyegív bekeretezett díszpéldányát is megkapja a díjazott Hermann István jóvoltából. Orient Enikő iparművész és V. Andrejszky Katalin népművész Szent Erzsébet rózsáiból összeállított virágcsokor-kompozíciójával is gazdagabb lesz a kitüntetett, az Új Ember Kiadó pedig egy könyvválogatással ismeri el a díjazott munkásságát.

A díj átadására évente Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódóan, kulturális rendezvény keretében kerül sor.

Az elmúlt évek kitüntetettjei:

2011 – Jáki Zoltánné, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász önkéntesként dolgozó vezetője
2010 – Soltész Mária, a szendrőládi cigányság felkarolásáért
2009 – Hajdó Györgyné Madaras Olga, a pusztaszabolcsi plébániai karitász önkéntese
2008 – Messné Mezey Klára, a pécsi székesegyház plébániáján működő Családért Csoport vezetője
2007 – Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete
2006 – Gombás Istvánné Fehér Anna, a szenvedélybetegek gyógyulásáért kifejtett fáradhatatlan önzetlen tevékenységéért
2005 – Meszlényi László és Meszlényiné Bükkösi Gabriella, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat és a Katolikus Karitász önkéntes munkatársai
2004 – Kurucz Béláné Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Szent István-plébániai karitászcsoport alapító tagja
2003 – Fábián Zsuzsanna, az Egri Főegyházmegyei Karitász munkatársa
2002 – Dr. Halász Tiborné, a Krízis-iroda vezetője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat debreceni csoportjából
2001 – Győrvári Edit, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Családsegítő Szolgálatának munkatársa
2000 – Matt Jánosné, a pécsi pálos templom karitászcsoportjának vezetője
A díjátadó est kedvezményezettje:

A püspöki konferencia idén a Kelet Karitász Alapítvány javára ajánlja fel a díjátadó est bevételét. Az alapítvány a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye karitatív tevékenységét koordinálja. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben 51 csoportban több mint 800 önkéntes munkatárs lát el segítő, beteglátogató és gondozó feladatot az egyházmegyei karitász szárnyai alatt.

Az ország egyik legszegényebb részén működő karitászszervezet rendszeresen oszt szét élelmiszer-, tűzifa- és egyéb természetbeni adományokat a térség rászorulóinak. Emellett az elmúlt két évtized természeti katasztrófáit követően valamennyi karitászcsoport gyűjtésekkel és a helyreállítás támogatásával igyekezett az árvíz- és viharkárok által sújtott embertársaink segítségére sietni.

A Kelet Karitász Alapítvány hálásan köszön minden nagylelkű támogatást!

Számlaszám:
CIB Bank Zrt., Nyíregyháza II. fiók
11100702-18792179-10000001

Forrás: magyarkurir.hu

  • Galéria:
    • nopicture