2012. január 13., péntek 01:00

A doni áldozatokra emlékeztek Kálmánházán

Írta: Kovács Ágnes

Kálmánháza Község Önkormányzata, a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület és a Don-menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány szervezésében 2012. január 11-én a kálmánházi római katolikus templomban gyászszertartáson emlékeztek meg II. világháborúban 70 évvel ezelőtt történt doni katasztrófa áldozatairól és a II. világháborúban hősi halált halt 44 kálmánházi katonáról.

A megemlékezés a történelmi egyházak képviselőinek ökumenikus gyászszertartásával kezdődött. Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök a gondolataiban azokról a háborúban a hazáért hősi halált halt katonákról is megemlékezett, akik névtelen sírokban, tömegsírokban nyugszanak. Nem tudhatjuk, kik és milyen körülmények között vettek tőlük végső búcsút. A megemlékezés ezt a tiszteletadást akarja pótolni – tette hozzá a főpásztor -, de szól hozzánk élőkhöz is, bátorítva bennünket arra, hogy a életünket az áldozatot hozó katonákhoz méltón éljük. A múlt történelmének felidézése mindig a jelenre figyelmeztet, arra hogy hogyan tehetünk tanúságot az emberségünkről, hazaszeretetről.

A gyászszertartás után a jelenlévő fegyveres testületek képviselői, intézmények, egyesületek, helyi lakosok tiszteletadásuk jeléül koszorúkat helyezték el a templomkertben található II. világháborús emlékműnél.

Ezt követően a helyi Művelődési Házban korabeli fényképekből, relikviákból álló kiállítás várta a résztvevőket, majd dr. Bene János történész a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója tartott megemlékező előadást, a doni áttörésről.

A megemlékezésen közreműködött Petneházy Attila színművész és a Nyíregyházi Művészeti Középiskola Zenetagozatának növendékei, vezényelt Pető István.