2012. december 20., csütörtök 01:00

Karácsonyi ünnepség a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Óvoda és Kollégiumban

KARÁCSONYI ÜNNEPSÉG ÓVODÁNKBAN

Mit jelenthet egy óvodás korú gyermeknek a várakozás? Olyan, ahogyan mindenkinek készülnie kellene a Vendég - a kisded - érkezésére karácsony előtt.

Régen különös gonddal készültek az emberek az ünnepre: nemcsak a házat és környékét rakták rendbe, hanem az emberi kapcsolataikat is. Úgy tartották: a karácsony az új és a régi, a kezdet és a vég találkozója.

A mi gyermekeink is nagy érdeklődéssel és odaadással készültek a karácsonyra. Minden csoport készült verssel, imával, énekkel. A nagycsoportosok betlehemes játékot adtak elő, nagy sikerrel. A betlehemes játék több részből tevődött össze, melynek főbb jelenetei: a szálláskeresés (a népszámlálásra Betlehembe érkezett Szűz Mária és Szent József szállást keresnek) és a pásztorjáték (elmennek az újszülött Jézushoz), a királyok köszöntése volt.

A karácsony elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül, amely Isten azon ajándékozó szeretetének a szimbóluma, mellyel az embert visszafogadja a kegyelmébe. A fenyő örökzöldje az örökkévalóságra, háromszög formája a szentháromságra, ágai pedig a keresztre intenek. Az óvodai karácsonyfát együtt díszítettük fel a gyermekekkel.

Az ajándékozásnak központi helye van a karácsonyi szokások között. Régen az ajándék apró, minimális anyagi értéket képviselő dolog volt, például valami a természet kincseiből: gyümölcs vagy saját kézzel készített tárgy. „Az ajándékban a megajándékozott a mennyország egy darabkáját kapta, ez volt az öröme is az ajándéknak" – írja a Magyar Katolikus Lexikon. Az óvodás gyermekek már hetekkel az ünnep előtt elkezdték készíteni apró ajándékaikat a szüleiknek, testvéreiknek, amit utolsó nap hazavittek. Jó volt látni apró kezeik munkáját. Reméljük, hogy ajándékaikkal akkora örömet tudtak otthon szerezni, mint amilyen lelkesedéssel, szeretettel készítették el azokat.

Karácsonyi ünnepség az iskolában.

December 21-e, a téli szünet előtti utolsó nap évfolyammisével kezdődött. Az ünnepre való hangolódás osztályfőnöki órával folytatódott, majd felekezetenként készült mindenki Jézus születésének megünneplésére.

A nap zárásaként misztériumi játékot adtak elő diákjaink a református templomban. Az iskolai ünnepség segített, hogy meghalljuk a csendet, a békességet, a harmóniát.

SzLKI

  • Galéria:
    • nopicture