2013. április 30., kedd 02:00

Bérmálás a téglási római katolikus templomban

Írta: Egy ifjú megbérmált

Egyházunk liturgikus rendje szerint a Szentlélek kiáradását Pünkösdkor ünnepeljük, de a Hit évében a téglási hívek már május ötödikén megtapasztalhatták a harmadik isteni személy jelenlétét.
Az idei templombúcsú abban volt különleges, hogy az elmúlt évek ünneplésétől eltérően, nem csupán templomunk védőszentjét köszönthettük, de a templom történetében először a bérmálás szentségének kiszolgáltatására is sor került. Az ünnepi szentmisén Felföldi László püspöki helynök atya buzdított munkás Szent József tiszteletére, majd a bérmálás szentségében részesített tizenegyünket, 4 felnőttet és 7 gyermeket.
Keresztelésünkkor megkaptuk már a kegyelmi élet "csíráját", részesedtünk a Szentháromság életében. Most, a bérmáláskor megerősödtünk abban, ami a keresztségben elkezdődött. Mi vállaljuk azt, amit a keresztségben szüleink vállaltak helyettünk, a krisztusi életet és küldetést. Odaadásunkra válaszul a Szentlélek új módon tölt el bennünket és megerősít, hogy képesek legyünk a nagykorú keresztény életre tanúságot téve szavainkkal és tetteinkkel a feltámadt Krisztusról, az Egyházban és a társadalomban.
Az első századokban felnőttek bérmálkozhattak, később kisgyermekek is részesülhettek ebben a szentségben. Napjainkban tizenéves kortól beszélhetünk Krisztus mellett dönteni képes, személyes érettségről, így fiatalok és felnőttek részesülhetnek a keresztény nagykorúság e szentségében.
A példabeszédbeli szőlősgazda ki akarta vágatni a terméketlen fügefát, de mi a Szentlélek által megerősödve, bátran fogunk életünkkel tanúskodni Jézusba vetett hitünkről, így teremve maradandó gyümölcsöt. Hármunk számára a szentségi Jézussal való első találkozás mélyítette még az ünnepet.
Reméljük, hogy tanúságtételünket látva egyre többen lesznek Tégláson, akik szintén Istennek adott életet akarnak élni.

  • Galéria:
    • P1230095