2013. június 05., szerda 02:00

Ünnepélyes alapkőletétel a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban

Többfunkciós tornaterem alapkőletételének ünnepe volt Nyíregyházán a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium udvarán 2013. május 30-án. A beruházás az intézmény és a Nyíregyházi Kosársuli Utánpótlás Kosárlabda Egyesület együttműködésének eredményeképpen TAO-támogatás kapcsán a Bige-Holding 300 millió Forint összegű támogatásával és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye mintegy 130 milliós önrészének támogatásával valósul meg.
Meggyesi Mária, az intézmény igazgatója elmondta, a tornaterem beruházás időszerűségét számos tényező alapozta meg.
A mindennapos testnevelés mellett okféle sportág felé nyitott az intézmény. Az atlétika szinte minden sportágában versenyeznek a diákjai, de az aerobicnak és az íjászatnak is hagyományai vannak iskolánkban. Úsznak, fociznak, kosárlabdáznak, és a röplabdába valamint a kardvívásba is belekóstolnak. Mindemellett a kosárlabda is kedvelt sportág a diákok körében.
Az utóbbi időkben megnövekedett az iskola iránti érdeklődés, és ennek következtében a diáklétszám meghaladja a 630-at, és várhatóan 750 körül áll meg ez a fejlődés. A kollégiumunkban pedig 220 diákot nevelnek. Ennek következtében igény merült fel tornatermi kapacitás iránt.
Az új tornaterem 30x40 méteres küzdőtérrel Kulcsár Attila Ybl-díjas építész tervei alapján épül fel. Az intézmény diákjainak és az utánpótlás kosárlabdázóknak a kényelmét 6 öltöző szolgálja majd. A többfunkciós létesítmény otthont ad a Nyíregyházi Kosársuli Utánpótlás Kosárlabda Egyesület edzéseinek, segítve ezzel a kosárlabda utánpótlás nevelését. A térelválasztóval kialakított 2 kosárpálya alkalmas lesz versenyek szervezésére, nyári edzőtáborok megrendezésére is.
A többfunkciós tornaterem építése 2013 júniusában kezdődik, és 2014 áprilisában fejeződik be.
Az alapkő-letételi ünnepségen részt vett dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza város polgármestere, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke és Bige László, a Bige-Holding tulajdonos vezérigazgatója, a projekt támogatója. A tornaterem alapkövét Farkasinszky Gyula, a Nyíregyházi Kosársuli Utánpótlás Kosárlabda Egyesület elnöke és Megyesi Mária igazgató helyezték el, Bosák Nándor megyéspüspök, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora pedig megáldotta.
Én is futok, de nem céltalanul, az ökölvívásban nem a levegőt csapkodom, hanem megzabolázom, és rabságba vetem testemet, hogy míg másokat tanítok, magam méltatlanná ne váljak." (1 kor 9, 24)
Bosák Nándor püspök atya az alapkő megáldásakor az ott elhangzott Szent Pál apostol szavaira utalt, aki a keresztény életet a versenyzők életmódjához hasonlítja. Az ember mindig feladatot kap, feladatot teljesít, és a feladatában bontakoztatja ki önmagát. A sport mindig küzdelemre tanítja az embert, de nem akármilyen küzdelemre, hanem sportszerű küzdelmemre. Az ifjúság nevelésében ez a gondolat kell, hogy vezesse a nevelőket. Amikor építünk, nem épületet, köveket építünk, hanem a jövőnket, a nemzetünk jövőjét a fiatalság jövőjét – hangsúlyozta a főpásztor.
Az ünnepségen közreműködtek az intézmény diákjai és a Szent Imre Gyermekkar.

  • Galéria:
    • IMG_9036
    • IMG_9060
    • IMG_9066