2013. június 17., hétfő 02:00

Megjelent az Öröm-Hír

Írta: Kovács Ágnes

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye közössége 2013. június 15-én hármas ünnepet ül.
Bosák Nándor, az egyházmegye főpásztora pappá szentelésének 50., püspökké szentelésének 20. évfordulóját, valamint az egyházmegye alapításának 20. évfordulóját ünneplik. Ebből az alkalomból az Öröm-Hír, ünnepi számában köszönti Bosák Nándor főpásztort, visszatekint az egyházmegye alapításának körülményeire, bemutatja az egyházmegye életét, intézményeit, hagyományait.
A lapban elsőként Bosák Nándor főpásztorral készült interjút közlünk, amelyben az egyházmegye püspöke visszatekint 50 éves papi és 20 éves egyházkormányzati szolgálatára, „Milyen volt az Egyház 50 évvel ezelőtt, milyen ma és milyennek kellene lennie?" - kérdésekre válaszolva pedig megosztja velünk az Egyházról megfogalmazott gondolatait, tapasztalatait.
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét az egri érsekség keleti és a szeged-csanádi püspökség északi területeiből nyerte el mai határait. A lapban a két egyházmegye akkori főpásztora Seregély István nyugalmazott érsek, és Gyulai Endre püspök köszöntik Bosák Nándor főpásztort és osztják meg velünk az új egyházmegye alapításának kezdeti lépéseit.
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalakulásának történelméről Illyés Gábor tanulmányát olvashatjuk. Ezt követően a történész megemlékezik Szent László királyról, egyházmegyénk védőszentjéről is.
A színes, exkluzív kiadvány érdekessége, hogy archív fényképfelvételeket közöl Bosák Nándor püspökké szentelésének szertartásáról, II. János Pál pápa — egyházmegyénk alapítója — debreceni látogatásáról is, továbbá egy ajándék — a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye térképe — is megtalálható benne.
Az Örömhír megtalálható az egyházmegye római katolikus templomaiban és plébániáin, valamint az Öröm-Hír Szerkesztőségben.
Öröm-Hír Szerkesztőség
4024 Debrecen, Varga u. 4.
Tel.: 52/530-451, 30/240-1482
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.