2013. június 17., hétfő 02:00

Terítéken Bosák Nándor püspök kedvenc étele az IKON-ban

Írta: Kovács Ágnes

A debreceni IKON étterem- — Magyarország 20 legjobb éttermeinek egyike — a „Bemutatjuk Debrecen Ikonjait" című rendezvénysorozatában egyedülálló ötletként próbálja erősíteni a város pozitív képét, azzal, hogy megismerteti Debrecen díszpolgárait, és azok kedvenc ételeit az étlapon szerepelteti.
Ezúttal Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök atya kedvenc étele került az étlapra: spárgaleves fürjtojással, tanyasi csirkepaprikás vajas galuskával, desszertként pedig könnyed epres joghurthab. Az étterem vezetősége ezzel a gesztussal a főpásztort nemcsak, mint a város díszpolgárát, hanem, mint aranymisés lelkipásztort is köszöntötte.
Bosák Nándor püspök atya kedvenc ételét 2013. június 11-én sajtótájékoztatóval egybekötött sajtóebéden mutatták be. Balogh Károly, az Ikon étterem egyik tulajdonosa elmondta, az ez év áprilisában elkezdődött sorozat első vendége Aradi Csaba ökológus, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott vezetője volt, aki hortobágyi étellel színesítette az étlapot. A tulajdonos hozzátette, az étterem egyik sarkalatos pontja az alapanyagok természetes közegből való választása, az eredeti ízek megtartása.
Bosák Nándor püspök atya a sajtótájékoztatón elmondta, érdekes ötletnek tartja, hogy az étterem ebben a formában színesíti a város hangulatát, és dicséretesnek, hogy ételeikkel, a természettel összekapcsolt, így az egészségesebb, vidéki ízeket is bemutatják.
A főpásztornak Európa számos országa és Magyarország különböző tájegységeinek kultúrája mellett, a gasztronómia ízeivel is volt alkalma megismerkedni. Kedveli az olasz konyhát, Rómában szívesen fogyaszt pizzát, de a francia konyha zöldséges ételei is a kedvelt ízei közé tartoznak. Előszeretettel eszik halételeket, különösen a harmonikusan fűszerezett, vajban sült pisztráng tartozik még az ínyencei közé. A tanyasi paprikás csirke gyermekkorát idézi. A püspök atya elmondta, a tanyasi ember mindig maga termeli meg azt, amiből él, amiből előállítja ételei legfinomabb ízét is. Fontos, hogy az ember észrevegye a természet azon adományait, amelyek egy-egy vidéken megtalálhatóak és leleményességét hozzáadva jóízű ételt készítsen.
A főpásztor újságírói kérdésre hozzátette, ő nem próbálkozott még a főzéssel, de alapdolgokat, teát, zsíros kenyeret el tud készíteni. A püspökség konyháján a szakácsnő rendszeresen érdeklődik, hogy mit szeretne ebédelni, de ő nem szívesen árulja el, nehogy utána mindig azt kelljen ennie. Sokféle ételt szeret. A teológián — a korábbi szolgálati helyén —, közösségi konyhán étkezett és ott megszokta, hogy mindenféle ételt el kell fogyasztani. Nem szereti a nehéz, túl zsíros ételeket, a könnyebb természetes ízeket viszont szívesen fogyasztja.
Az étkezéseihez néha hozzátartozik a Tokaj-hegyaljai borvidékről származó könnyed száraz fehér bor, a de igen jó véleménnyel van a dél-dunántúli vörösborokról is. Bosák Nándor kedvenc ételei, egy hónapon át szerepelnek a vendéglő étlapján.
A sajtótájékoztatón részt vett Kőrösi Zsolt az étterem társtulajdonosa is, az ételt Pataki Péter séf készítette.

  • Galéria:
    • Balogh Károly, Bosák Nándor, Kőrösi Zsolt
    • IMG_9087
    • IMG_9090
    • IMG_9098