2013. augusztus 10., szombat 02:00

A 800 éves Hajdúsámson településért adtak hálát

Írta: Kovács Ágnes

„Ha az úr nem építi a házat, hiába fáradnak az építtetők. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök." (Zsolt 127/1)
Ünnepi ökumenikus istentisztelet tartottak Hajdúsámson fennállásának 800 évfordulóján a város református templomában, a keresztény felekezetek képviselőinek — Fodor András római katolikus püspöki helynök, Szarka Gergely görög katolikus szervező lelkész, és Lovász Krisztián református lelkipásztor — kezdeményezésére. Az istentiszteleten igét hirdetett dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, imát mondott a városért Bosák Nándor római katolikus püspök és dr. Keresztes Szilárd nyugalmazott görögkatolikus püspök.
Dr. Bölcskei Gusztáv református püspök igehirdetésében kiemelte, kimondani könnyű, belegondolni, már nehezebb mit jelent a 800 esztendő. 800 év óta él ugyan ezen a helyen magyar nyelvet beszélő közösség, amit természetesnek gondolunk, ugyanakkor számtalan település történelme nem így alakult.
A történelem során vannak olyan események, fordulatok, amikor egy nép, település, egy család azt éli meg, hogy mindennek vége, mint ahogy Hajdúsámson lakosainak életében is előfordult, amikor minden gyökerestül megváltozott. De Jézus figyelmezteti az embert: „Vigyázzatok, legyetek készen"- utalt a felolvasott Mk 13, 21- szentírási szakaszra a református püspök.
A település közösségének életében szükség van a templomra, mint lelki spirituális óvó helyre, amely tud befogadni, segíteni, az életet nemcsak túlélni, hanem megtalálni annak igazi értelmét. Ez a hely, a Krisztusba vetett hit megóvott megtanította a felekezeteket egymás mellé állni együtt imádkozni a nehéz évszázados időszakban. Az igazi kereszténység az, amelynek Krisztushoz van köze, és ha nekünk Krisztushoz van közünk, akkor egymáshoz is van közünk – fejezte be gondolatait a főpásztor.
A hálaadó istentiszteleten részt vett Tasó László országgyűlési képviselő, Nyíradony város polgármestere, Hamza Gábor, Hajdúsámson polgármestere, Tóth János alpolgármester, a helyi önkormányzat képviselői, civil szervezetek képviselői és a város keresztény hívei.
Az istentiszteleten közreműködött a helyi Ökumenikus Ifjúsági Kórus.

  • Galéria:
    • IMG_9850
    • IMG_9859
    • IMG_9863
    • IMG_9869