2013. október 20., vasárnap 02:00

Szent István oltalmába ajánlották a katolikus gimnáziumot Nyírbátorban

Írta: Kovács Ágnes

A nyírbátori Báthory István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola védőszentjének ünnepén 2013. október 18-án Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök megáldotta az iskola új zászlóját, valamint az erre az alkalomra készült Szent István királyt ábrázoló tűzzománc képet. Az alkotást Tabiné Jenei Erzsébet zománcművész készítette az intézmény művésztanára Krivánik József alkotása alapján.
Rácz Tiborné, az intézmény igazgatója ünnepi beszédében elmondta, másfél hónappal ezelőtt indították a tanévet egyházmegyei fenntartású iskolaként. Ez idő alatt pozitív benyomások érték az iskola tanárait, diákjait, megtapasztalták, hogy az egyházi iskola befogad, lehetőséget kínál a szellemi és erkölcsi tudás megszerzésére, testi-lelki fejlődésre és arra, hogy egy nagyobb közösséghez tartozzanak.
Az igazgatónő kiemelte, az iskola őrzi a régi hagyományait és értékeit is. Régi hagyomány, hogy egy iskolai közösség tagjai az ünnepeken összetartozásuk egyik szimbólumát, az iskolazászlót követik. Minden jelkép magában hordoz valamilyen üzenetet. A zászló irányt és utat mutat számukra. Az iskola több erős szállal kötődik a nyírbátori római katolikus egyházközséghez, amely kapcsolat szimbólumaként az új zászlót a római katolikus közösségtől kapták ajándékba. A zászlót Babály András, az egyházközség plébánosa adta át az iskolának.
Az igazgatónő továbbá elmondta, azért választották iskola védőszentjének, Szent István királyt, mert példaértékű számukra, hogy a magyar király a kilátástalan helyzetben Máriának ajánlotta országát, népe sorsát Isten kezébe helyezte. István király erős államot alapított, melyben az erkölcsösség fontos kívánalom volt. A történelem bebizonyította, hogy az általa választott út szilárd. — Amíg hűek leszünk Szent István hitéhez, örökségéhez, addig a saját ösvényünkön is könnyebben haladunk végig — tette hozzá. — Ezután Rácz Tiborné igazgatónő a Báthory István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskolát e naptól Szent István oltalmába ajánlotta, és ünnepét hagyományaik sorába emelte.
„Munkánkra Szent István király, iskolánk védőszentjének közbenjárását kérve Isten áldását kérem." — fejezte be gondolatait az iskola vezetője.
Ezután Dr. Báthori Gábor főiskolai docens Szent István király életútját mutatta be a résztvevőknek.
Az ünnepségen közreműködött: Rácz Gergő 12. F.-, Pocsai Péter 9. F osztályos tanuló, valamint az iskola énekkara.
Az iskola valamennyi tanulója vallási felekezetek szerint tanáraikkal együtt az ünnepséget a templomaikban zárták le közös imával.

  • Galéria:
    • DSC_0417
    • DSC_0433
    • DSC_0443
    • DSC_0457