2013. november 08., péntek 01:00

„Civil a pályán” Szent Imre ünnepén

„Civilek a nemzetért" címmel a keresztény civil szervezetek összefogásának jelentőségére irányult a figyelem 2013. november 8-án a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában, az intézmény védőszentjének ünnepén és egyben az intézmény fennállásának 20. évfordulóján.
A tanárokkal, diákokkal, meghívott politikusokkal, vendégekkel együtt ünnepeltek a határon túli testvériskolák is, a munkácsi Szent István Líceum-, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum képviselői, a partneriskoláik képviseletében a kárpátaljai, viski Kölcsey Ferenc 2. sz. Középiskola- és a karácsfalví Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum tanárai, és a határon túli civilszervezetek vezetői, képviselői.
A jeles napon Bosák Nándor megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be az intézmény kápolnájában, amelyen Csordás Gábor püspöki titkár homíliájában Szent Imre herceg hitét állította példaként a diákok elé. Elmondta, hogy Szent Imre, aki a legjobb tanítókkal körülvéve a politikai életet is megízlelte, mélyen vallásos volt. A hite indította az „Aranyifjút" arra, hogy lemondjon az élet, a házasélet örömeiről. A hit beláttatta a herceggel azt, hogy a gazdagság nem forrása a boldogságnak. Szent Imrének a hit tisztán látást kölcsönzött, így tudta azt, hogy az életében a legfontosabb, hogy megtalálja mit vár tőle az Isten. A hite segített ezt felismerni, és erőt, bátorságot, reményt, meggyőződést adott neki ahhoz, hogy azt véghez is vigye.
A 20 éves intézményt köszöntötte többek között Belánszky-Demkó Zsolt főosztályvezető, dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke.
Megyesi Mária az iskola igazgatója köszöntő beszédében bemutatta a gimnáziumhoz kötődő, két felnőtt civil szervezetet, a 20 évvel ezelőtt szülők, tanárok elhatározásából létrejött Szent Imre Katolikus Alapítvány és a Szent Imre Katolikus Szülők Egyesületének tevékenységét.
Az igazgatónő a diákoknak elmondta, fontos célkitűzésük, hogy képet kapjanak arról, mit jelent civilként, civil szervezetben tevékenykedni. Ha valaki minden egyéni érdek nélkül feladatokat vállal, egy nagyon fontos lépést tesz meg, nemet mond az én központúságra, és a szolgálat útjára lép. Majd kifejtette, hogy ha egy civil szervezet alapvető tevékenysége iskolák közegében a nevelés segítésére irányul, azt mondhatjuk, kétszeresen hatékony, mintegy újjá is szüli önmagát, hiszen áldásos tevékenységének haszonélvezői elsősorban a diákok, az vonzó lehet a számukra, és utánzásra ösztönözheti őket.


Ifjú civilek
A nap során bemutatkoztak az iskola ifjúsági szervezetei, az 50 tagot számláló Rákóczi Szövetség Szent Imre Középiskolai Ifjúsági Szervezete és az 58 fős cserkészcsapat.
Ezen túl a jubileumi ünnepségen megalakult a gimnázium tanulóiból a KÉSZ Nyíregyházi csoportjának Ifjúsági Tagozata is. 21 fő diákot fogad sorai közé a helyi szervezet.
Dr. Osztie Zoltán, a KÉSZ, az ország legnagyobb ökumenikus civil szervezetének az elnöke örömmel üdvözölte a szervezet legfiatalabb tagjait. Zoltán atya az országban egyedülálló kezdeményezésnek tekinti az ifjúsági tagozat megalakulását, majd hozzátette, régi vágya a szervezetnek, hogy ifjúsági csoportot hozzon létre. Ezután arra kérte a fiatalokat, hogy kérlelhetetlen igényességgel éljék meg a kereső igazságra rátaláló szellemi, lelki életet. A KÉSZ elnöke kiemelte a keresztény civil szervezetek jelentőségét a társadalomban, amelyek rendkívül fontos szerepet töltenek be az emberek életének a szervezésében, különösen a mai magyar társadalomban felborult erkölcsi rend és fegyelem helyreállításában, valamint a kárpát-medencei magyarság egységének a szolgálatában.
Ezután Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, csatlakozva a helyi Rákóczi Szövetség bemutatkozásához elmondta, hogy 1989-ben közvetlenül a rendszerváltás hajnalán létrejött szervezetet olyan emberek alapították, akik fontosnak tartották, hogy a határon túli magyarságot összefogják, erősítsék és fenntartsák a magyarságtudatukat. Mára már több mint 19 000 taggal 370 településen működnek helyi szervezetek, köztük mintegy 180 középiskolai intézményben. Az elmúlt évben közel 2000 fiatal csatlakozott a szervezethez, amelynek átlagéletkora nem haladta meg a 21. életévet. Ez is azt mutatja, hogy egy fiatalos szervezetről van szó.
Budai Barnabás evangélikus lelkész, a Magyar Cserkészszövetség elnöke, a cserkészet közösségre való hatását emelte ki. Az önkéntes, politikamentes, vallásos ifjúsági mozgalomban az összetartó erő a lélekkel, erővel teli közösség, ahol szinte észrevétlenül dolgozik a Szentlélek. Majd hozzátette, hogy a közösség az a hely, amely akkor működik, ha mindenki hozzáad valamit.
Az ünnepi nap során a határon túli testvérintézmények, partnerintézmények diákjai az iskola vendégeként megtekintették Nyíregyháza nevezetességeit és ismerkedtek a város kultúrájával.

 • Galéria:
  • Az ifjú KÉSZ tagok átveszik a jelvényt
  • Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség elnöke
  • Csordás Gábor püspöki titkár
  • Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára
  • Dr. Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke
  • IMG_0816
  • IMG_0834
  • IMG_0835
  • Megyesi Mária igazgató