2013. november 26., kedd 01:00

Isten szolgája, Bálint Sándor közbenjárásáért imádkoztak egy gyermek megszületésének érdekében

Bálint Sándor közbenjárásáért imádkoztak annak a gyermeknek az egészségért és a megszületéséért, akiért 90 napon keresztül küzdöttek a DEOEC orvosai.
A közbenjáró imát prof. Dr. Fülesdi Béla, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője jelentette be a debreceni Szent József Gimnáziumban azon az előadáson, amelyet dr. Barna Gábor tanszékvezető, egyetemi tanár, néprajzkutató (Szegedi Tudományegyetem) tartott a boldoggá avatás előtt álló Bálint Sándor kiváló néprajztudósról.
Az előadást Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök nyitotta meg. A főpásztor elmondta: a boldoggá avatás olyan egyházi gyakorlat, amellyel az Egyház hívei az egyes emberek életművét értékelik, és annak üzenetét vizsgálják. A boldog az Egyház hite szerint azt jelenti, hogy hisszük azt, hogy a személy életével elnyerte az üdvösséget, vagyis a mennyországba jutott. Bálint Sándor életútja útmutatást és példát adhat az élőknek a különböző élethelyzetekre az emberségnek és a szeretetnek rendkívüli példájával.
A főpásztor elmondta, számos esetben a XX. századi kommunista diktatúra idején üldöztetést szenvedett vértanuk, üldözöttek életének a feldolgozása indult el boldoggá avatási eljárások során. Üldözést különböző módon szenvedtek az emberek. Vagy börtönökben szenvedtek és lelték halálukat, vagy például sok keresztény ember veszítette el az állását, pozícióját azért, mert helytállt, megmaradt hitében ebben az időszakban. Mások azért szenvedtek, mert nem járhattak templomba. És még sok más formája is volt a vértanúságnak abban az időszakban. Bálint Sándor hűséges volt a hitéhez, vallásához, és nehéz körülmények között áldozatos, vértanúi hősiességet mutató megoldást talált életének bizonyos helyzetében.
Barna Gábor történész, a boldoggá avatási folyamatról tájékoztatta a jelenlévőket. Bálint Sándor néprajztudós (1904-1980) vértelen vértanúja volt az 50-70 es éveknek, már életében is nagy tisztelet övezte. 1995 nyarán a rokonai, kollégái, barátai ismerősei által írt több ezer levelet, magnófelvételeket adtak át dr. Gyulay Endrének, a Szeged-Csanádi Egyházmegye akkori püspökének, aki ezek alapján azt tapasztalta, hogy a szegedi néprajztudós élete az egész magyar társadalom számára példa lehet, így elindította Bálint Sándor boldoggá avatási eljárását. 2005-ben fejeződött be a folyamat egyházmegyei szakasza, és akkor a püspök Ruppert Józsefet nevezte ki a boldoggá avatási eljárás posztulátorának, vagyis kérelmezőjének. Az összegyűjtött anyagokat 2007-ben küldték el a Szentszéknek, ahol 2012-ben készült el az úgynevezett Pozíció, és ezzel egy újabb állomásához érkezett a Bálint Sándor boldoggá avatási eljárása. Ez a szakértői vélemény Bálint Sándor életszentségéről nyilatkozott, miszerint a néprajztudós élete, működése méltó a boldoggá avatási eljárásra.
Bálint Sándor életének több üzenete is van a mai kor embere számára. Barna Gábor többek között emlékeztetett arra is, hogy Bálint Sándor elvált volt, felesége elhagyta, majd feleségének mástól született gyermeke. A néprajztudós a szeretet rendkívüli példáját állítja elénk azzal, hogy később a súlyosan beteg feleségét magához vette, ápolta és eltemettette, valamint gyermekét nevére vette, és évtizedeken keresztül támogatta. Egyik tanítványának írt levelében úgy fogalmazott, hogy szeretetből nem hagyhatta magukra őket.
Most a boldoggá avatásért kell imádkozni tette hozzá a professzor. Számos imameghallgatás hozzájárulhat a boldoggá avatáshoz, de szükséges egy orvosilag is igazolt csodás gyógyulás – fogalmazott.
Az agyhalottként, három hónapig kórházban kezelt édesanya méhéből a gyermekét császármetszéssel segítették a napvilágra 2013 nyarán, amely után az édesanya szervdonorként még négy ember életét is megmentette. A gyermek megszületését csodaként emlegetik az egész világon. Prof. Dr. Fülesdi Béla és felesége dr. Molnár Csilla egyetemi docens, aneszteziológus-intenzív terápiás orvos, az Idegsebészeti Intenzív osztály vezetője a gyermek megszületése előtt megkértek egy plébániai közösséget, hogy imádkozzanak a gyermekért. A település plébánosa a boldoggá avatás előtt álló Bálint Sándor közbenjárását kérte és elmondta, mivel Bálint Sándornak nem volt gyermeke, ezért imáikban kérik őt, hogy fogadja örökbe a születendő gyermeket. Közel egy hónapon keresztül, a gyermek egészségének legkritikusabb időszakában szentmiséken, ima kilenceddel fohászkodtak Bálint Sándorhoz a gyermek életben maradásáért és az édesanyja lelki üdvösségéért. A közbenjáró imához mintegy 8 településen és a Mária Rádión keresztül is csatlakoztak hívek. Az édesanya szervdonorként még négy ember életét is megmentette. Dr. Molnár Csilla egyetemi docenstől megtudtuk, hogy mind a négy ember szervezete befogadta az új szervet. A megszületett gyermek 2013 őszén került haza egészségesen a családja körébe. Prof. Dr. Fülesdi Béla felvette a kapcsolatot a szegedi egyházmegyével is és Bálint Sándor boldoggá avatási eljárásához mint imameghallgatást jelentette be az esetet.
Az előadás során Barna Gábor professzor egy kisfilmet vetített le Bálint Sándor életéről, amelyben papok, valamint rokonai, családtagok is megszólalnak.
A film 2012-ben készült és a Duna televízión volt látható.

  • Galéria:
    • BalintSandor_portre2
    • Bosák Nándor püspök
    • Dr. Barna Gábor prof
    • Prof. Dr. Fülesdi Béla