2013. december 03., kedd 01:00

Különvonattal Székesfehérvárra (Szent István ereklyéi)

2013. december 3-án az újfehértói KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakközépiskola tanárai és 200 diákja, valamint a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, a debreceni Szent József Gimnázium, az újfehértói Oltalom iskola, az általános iskola két tagintézménye, a Vasvári és az Erkel, valamint a KALOT csoport néhány tagja, majd 310-en, Juhász Imre plébános úr vezetésével Székesfehérvárra látogatott.
Utazásunk célja a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum kiállításának megtekintése volt, melyet Szent István király halálának 975. évfordulójára rendeztek.
A jeles évfordulón – a történelem folyamán most először – együtt láthattuk Szent István király három legnagyobb hermáját: az 1635-ben Rómában készült zágrábi, az 1777-ben Bécsben készült székesfehérvári és az 1896-os millenneumi ünnepségekre Budapesten készített kalocsai fejereklyetartó mellszobrot.
Az ereklyék megtekintése után a Püspöki Palotába látogattunk, majd a Székesegyházat csodáltuk meg. Sétáltunk az Adventi Udvarban, majd meghitt perceket töltöttünk el Kaszap István sírjánál, ahol imádkoztunk és koszorút helyeztünk el.
A tartalmas, szép nap a Jópásztor templomban zárult, ahol szentmisén vettünk részt. Előtte Laczhegyi László a Magyar Kolping Szövetség Országos elnökének tanúságtétele, valamint Tóth Tamás plébános úr adventi gondolatai csendesítették le az élményektől gazdag diáksereg szívét-lelkét. Fáradtan, de csodálatos élményekkel gazdagodva tértünk haza.
Karácsonyhoz közeledve az adventi időszak áldott órái voltak ezek. Köszönjük Smohay Andrásnak az Egyházmegyei Múzeum igazgatójának és a segítőinek a jól szervezett, színvonalas programot. Áldott, békés karácsonyt kívánunk!

Roskóné Mohácsi Piroska
a KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakközépiskola tanára

 • Galéria:
  • DSCF1972
  • SAM_1477
  • SAM_1512
  • SAM_1513
  • Szent_Istvan_scan