2014. november 07., péntek 01:00

Tengertől tengerig a Tenger Csillagával

Tengertől tengerig a Tenger Csillagával című fotókiállítást nyitottak meg 2014. november 6-tól a debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium aulájában.
A vándorkiállítás, amely november 21-ig naponta 7,30 és 20 óra között látható a czestochowai (lengyelországi nemzeti kegyhely) Fekete Madonna kegykép másolatának útját eleveníti fel.
A kiállítást dr. Bódis Zoltán, az iskola igazgatója nyitotta meg. Köszöntő gondolataiban elmondta, fontosnak tartja, hogy ne csak a tananyaggal, hanem születéstől a halálig az élet legfontosabb kérdéseivel is foglalkozzanak a diákok, annál is inkább, mert ma sok téves információ elhangzik többek között az élet kezdetével kapcsolatban.
Az igazgató saját életéből vett példát mondott el a jelenlévőknek. Néhány évvel ezelőtt feleségével gyermeket vártak, akit még a megszületése előtt elveszítettek. A család a magzat elvesztését tragikusan élte meg. Mindez karácsony táján történt, és szomorúan tapasztalták, hogy a kórházban, a 10 ágyas kórterem tele volt abortuszra váró nőkkel. Mint mondta, nehéz szembesülni azzal, hogy akinek megadatik, az eldobja magától a születendő életet, aki pedig szeretné, annak pedig nem születik meg a gyermeke. Az igazgató kérte a diákokat, hogy a legelső pillanattól kezdve nagyon tiszteljék az életet.
Ezt követően a debreceni Szent László Domonkos Plébánián szolgáló Leszkovszky Pál OP atya mondott köszöntő imádságot, majd dr. Téglásy Imre, az Alfa Szövetség elnöke mutatta be a kiállítást, amely a Csendes Óceán partján lévő Vlagyivosztoktól, az Atlanti Óceán partján lévő Fatimáig tartó zarándoklatot mutatja be 24 ország, 394 település, 75 katedrális, 73 templom érintésével. Az életvédő zarándokok 65 000 km-t tettek meg és mintegy 4 millió hívővel találkoztak.
Téglássy Imre elmondta, a zarándoklat jelképezi azt az utat és annak állomásait is, amit az ember az élete során bejár. Kiemelte Mária, Jézus édesanyja igenjét, aki abban a korban áldott állapotban, férj nélkül nehéz helyzetbe került, de fejet hajtva elfogadta Isten akaratát, elfogadta azt a sorsot amely őrá várt. Szent József igenje is nagy kihívást, nagy gondot és talán fájdalmat is okozott, mert a szűz, akivel jegyben járt gyermeket vár. József szintén fejet hajtott a teremtő Isten előtt és elfogadta az akaratát.
E két ember igenjének üzenetét az ember áthúzta és azt mondta, „legyen nekem a saját igém szerint". Megtagadta Istent, gazdasági és egyéb megfontolások hatására elutasította a megfoganó gyermekeket, ennek eredményeképpen az egész világ bajba került. A földön 2,2 milliárd magzat életkorú gyermek nem született meg. Az életvédő zarándoklat a kegykép másolatával azt üzente, hogy fejet kell hajtani a Teremtő Isten előtt és vissza kell térni hozzá, mert ha nem, kipusztulnak a nemzeteink.
A kiállítás megnyitón orgonán közreműködött Garancsi István, a gimnázium diákja.

 • Galéria:
  • IMG_5182-1
  • IMG_5185-1
  • IMG_5187-1
  • IMG_5188-1
  • IMG_5192-1