2014. november 09., vasárnap 01:00

Az elődök útján haladva Napkoron

2014. október 23-án Bosák Nándor megyéspüspök megáldotta a belülről megújult napkori római katolikus templomot, valamint felszentelte a templom új szembemiséző oltárát. Az elmúlt egy-két évben a templom külső felújítása is megtörtént.
Néhány évvel ezelőtt a 13. század közepén épült templomban freskómaradványokat tártak fel. A településen az 1700-as évek első felében pestis pusztított, melynek következtében csupán néhány ember maradt a faluban. A Kállai család svábokat akart betelepíteni Napkorra a parciumból, de ők csak úgy voltak hajlandóak eljönni, ha van katolikus templom a településen. Ezért a földbirtokos 1761. április 11-én kelt dokumentumban visszaadta a reformáció idején a reformátusok tulajdonába került a templomot a katolikusoknak.
Ezután megnövelték a templom belső terét, valamint 27,5 méter magas toronnyal toldották meg az épületet. Idők folyamán a templom kicsinek bizonyult és 1948-ban, szemben az akkori egyházellenes propagandával, a középkori falakat kibontva önerőből toldottak az épülethez észak-dél irányban, így lett az alapterülete 477 m2.
Az idők folyamán többször is felújították a templomot és mostanra időszerűvé vált a korszerűsítése, megújítása a régészeti emlékek megóvása érdekében. Napkor az országot átszelő Mária-út mentén található, így sokan betérnek a templomba is néhány percre megpihenni.
A külső felújítás, térburkolat elkészítését a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, az Emberi Erőforrás Minisztériuma, az Önkormányzat támogatta, kiegészülve a hívek adományával és társadalmi munkájával.
A belső felújítás során többek között kivetítő rendszert alakítottunk ki, megtörtént a fűtéskorszerűsítés az elektromos hálózat és a hangosítást felújítása. Restauráltattuk és visszahelyeztük az eredeti (1948-as) helyére a szentségi oltár, mely 1902-ben készült Budapesten. A restaurálást Muka Attila Gábor csávolyi plébános (Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye) végezte a hívek örömére. A megújuló szentségi oltár alatt vörös gránitból dobogót, új ambót és szintén gránitból szembemiséző oltárt is készíttettünk, új berendezést kapott a templom, valamint ablakcsere is történt, 5 db impozáns ólomüvegablak (Szent II. János Pál pápa, Szent István király, Szent Imre, Árpádházi Szent Erzsébet, Árpádházi Szent Margit) is díszíti a templomot. A templomkertben Lourdes-i barlangot alakítottunk ki az elmélyültebb imádkozás céljából. Mindezekre az anyagi forrást az egyházmegye, a hívek adománya és a sok társadalmi munka biztosította.
A hároméves munka mutatja, hogy a napkori emberek szívesen hoznak áldozattatot az Isten dicsőségére. Ez az összefogás összekovácsolta az egyházközség híveit. Nagyrészt önerőből végeztük el a munkálatokat, nyomdokaiba lépve őseinknek, akiknek minden korban fontos volt az Isten háza.

Zubály Lajos
plébános

 • Galéria:
  • 1
  • 12-1
  • 13-1
  • 14
  • 15
  • 16