2014. november 19., szerda 01:00

Nagy Barátságok vándorkiállítás

Jacques Maritain személyéről és hatásáról szóló konferenciát tartanak és a Nagy Barátságok című vándorkiállítást nyitják meg november 22-én a bécsi Kardinal König Hausban
Jacques Maritain (1882-1973) francia filozófus a XX. század egyik legnagyobb katolikus gondolkodója, a neotomizmus talán legeredetibb és legjelentősebb alakja volt, aki a metafizikától a politikafilozófián át az esztétikáig a bölcselet minden résztudományát gazdagította munkásságával. A szigorúan vett elméleti tevékenység mellett abban a folyamatban is jelentős szerepet játszott, amelynek során az Egyház keresni kezdte a modern világ hatékonyabb megszólításához szükséges eszközöket. A II. vatikáni zsinat egyik szellemi előkészítőjének lehet őt tekinteni, ami részben a Montini bíborossal, a későbbi VI. Pál pápával való személyes barátságának is köszönhető.
Munkásságának kutatása Magyarországon is folyik. Önálló kiadványok, folyóiratokban megjelenő tanulmányok, konferenciák tárják fel a filozófus sokarcúságának gazdag gondolatait.
A Bécsben november 22-én sorrakerülő konferencián dr. Andreas Verhülsdonk (Düsseldorf), Michel Cagin OSB (Solesmes), dr. Thomas Schulte-Umberg (Bécs), dr. Benedikt Ritzler (München) és Herbert Hartl (Jézus Kistestvérei – Bécs) tartanak egy-egy előadást, majd pedig Jean-Yves Fischer Maritainről szóló dokumentumfilmjét láthatja a közönség. Az előadások közötti déli szünetben Christoph Schönborn bíboros megnyitja a Nagy barátságok című vándorkiállítást, mely a filozófus halálának 20. évfordulójára készült Toulouse-ban, Maritain igen kiterjedt baráti körének állítva emléket.
A filozófus kora számos hírességével állott személyes kapcsolatban, Cocteau-tól Chagallon át Sztravinszkijig, így a Párizs melletti Meudonban álló háza a két világháború közötti szellemi élet egyik központjának számított.
A kiállítás Magyarországon 1993 novemberétől 1994 februárjáig hat városban volt látható, elsőnek Debrecenben. A megnyitókat előadások is kísérték. Az eltelt húsz évben Európa sok nagy városában volt látható a nagyon igényes fotókiállítás, mely hatalmas ismereteket kínál a képek, a kéziratok, a számtalan írásos magyarázat segítségével.
Most Bécsbe invitálják az érdeklődőket a Kardinal König-Platz 3. sz. alatt található intézménybe.