2014. november 21., péntek 01:00

Jedlik Ányos Természettudományos laboratórium avatása, szentelése

„...Nincs egyéb hatalom tehát e földön, mint a tudományok varázsereje, mely mind egyeseknek, mind köztársaságoknak annyira óhajtott jóllétét eszközölhetné és biztosíthatná."
(Jedlik Ányos)

 

2014. november 17-én a kisvárdai Szent László Katolikus Középiskolában természettudományos laboratórium ünnepi avatására és szentelésére került sor.
Elsőként az intézmény igazgatója, Kerezsi Béla mutatta be az intézményben folyó képzéseket, amelyek színvonalasabbá tételéhez a mai naptól csatlakozik az új laboratórium is. Az iskolatörténeti gyökerek feltárása kapcsán kiderült, hogy komoly természettudományos múlttal rendelkezik az iskola; így méltó helyére került a fizika, biológia, kémia tantárgyak rangja az előadó, a laboratórium, az előkészítő helyiségek, szertárak kialakításával és birtokbavételével.
DSC02818-1Az új laboratóriumot megáldotta és megszentelte Linzenbold József esperes, plébános atya, aki kiemelte az igazságkeresés fontosságát a tudományok, a bölcsesség segítségével; „az egyházi nevelésnek, az iskolai oktatásnak, arra kell törekednie, hogy az igazságot megtaláljuk, és az igaz Isten imádására eljussunk. Mindazok, akikre itt gyermekek vagy fiatalok oktatását bízzák, megfelelő módon tanítsák őket arra, hogy az emberi bölcsességet összeegyeztessék az evangéliumi igazsággal, hogy a hitet megismerhessék, lelkükben megőrizzék, és erkölcsös életükkel ki is nyilvánítsák."
DSC02820-1A program záró eseménye az intézmény természettudományokat oktató tanárainak bemutatója volt, ahol izgalmas és érdekes tanári és tanulói kísérletekben gyönyörködhettek a meghívott vendégek.
DSC02823-1A mai esemény nyitánya a Sztár Lehet, Ki Kreatív! vetélkedő sorozatnak, amelynek résztvevői a környező iskolák 7-8. osztályos tanulói, s amely verseny a természettudományok, a nyelv, a sport és kultúra területén kívánja összemérni a diákok felkészültségét, tudását.


Molnár Katalin