2014. november 26., szerda 01:00

Advent első vasárnapján indul a debreceni katolikus emlékév

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. közös sajtótájékoztatóján jelentette be Bosák Nándor megyéspüspök, hogy november 30-án 16.30-kor, Debrecen főterén rendezett ünnepélyes adventi gyertyagyújtás során ünnepélyesen meghirdeti a „Katolikus Újjászületés Debrecenben" című emlékévet. A gyertyagyújtás első alkalmán a hagyomány szerint a város polgármestere, a református-, római katolikus- és a görög katolikus püspök köszönti az egybegyűlteket. A 2014. november 25-én, a Római Katolikus Püspökség Hivatalában megtartott sajtótájékoztatón jelen voltak Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök, Dr. Papp László Debrecen polgármestere, Dr. Kruppa Tamás, a Hajdúdorogi Egyházmegye általános helynöke, debreceni területi helynök, Dr. Orosz István történész, professor emeritus, az MTA rendes tagja, Bódor Edit a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője és Dr. Keresztesné dr. Várhelyi Ilona irodalomtörténész-muzeológus.

sajtotajekoztato

A sajtótájékoztatónk három főbb témát érintettek:
- 2015-ben lesz háromszáz éve annak, hogy elkezdődött a katolikus hitélet visszatérése Debrecenbe. Bosák Nándor megyéspüspök a 2015-ös évet emlékévvé nyilvánította, amelynek előkészítésére és méltó megünneplésére érdekében Debrecen városával közösen emlékbizottságot hozott létre.
- 300 éves annak, hogy a máriapócsi kegykép másolata csodálatos módon szintén könnyezni kezdett. Erről évfordulóról megemlékezvén a kegykép 2015. március 8-tól országjáró körútra indul el, aminek március 21-én Debrecen egyik állomása lesz.
- A Debreceni Advent programjai idén is a város intézményei, az egyházak és civil szervezetek összefogásával valósulnak meg és a Város Karácsonyfája körüli tér szolgál otthonául az ünnepi eseményeknek.

A sajtótájékoztatón Bosák Nándor megyéspüspök elmondta 2015-ben 300 éve lesz annak, hogy Gróf Csáky Imre, egykori váradi püspök megalapította a Szent Anna plébániát Debrecenben. Mivel a szabad királyi városi jogok megszilárdításának feltétele volt a vallásszabadság helyreállítása, a váradi püspök elérte, hogy a város telket adjon katolikus templom építésére.
A középkorban a reformációig, ill. a török időkig jelen volt a katolikus élet a városban és környékén, akkor több mint 30 katolikus templom és monostor állt Debrecen mai területén, ezek közül többet szerzetesközösségek tartottak fenn. A reformáció idején Debrecen városa először a lutheri majd a kálvini reformációhoz csatlakozott és ettől kezdve a Szent András templomot (A református nagytemplom helyén állt) használták a reformátusok. Ezt követően 168 éven keresztül nem volt katolikus templom a városban. 1715 után az újjászületéstől kezdődően folyamatosan is jelen van a katolicizmus Debrecenben. A piarista szerzetesek hamarosan megalapították a piarista gimnáziumot, a 19. század végén pedig a Svetits gimnázium jött létre, amelyek a templom mellett kiszolgálták a katolikus híveket. Ugyanakkor azok, akik a városba kerültek és a katolikus vallást követték, a maguk mindennapi éltével is hozzájárultak a város fejlődéséhez.
A főpásztor hozzátette, az emlékév megünneplésének célja, a folyamat történetiségének bemutatása, valamint annak tudatosítása, hogy a múltban és a jelenben is a katolikus egyház kulturális értékeivel hozzájárul a város fejlődéséhez.

Dr. Papp László-1

Dr. Papp László polgármester a kereszténység legszebb ünnepének, a karácsony méltó megünneplését hangsúlyozta, elmondta, ilyenkor az embernek lehetősége van az elcsöndesedésre, számot vet önmagával és az ünnepre a családra koncentrál. Ebben az időszakban a város nemcsak a fények, hanem a programok tekintetében is díszbe öltözik. A Református Nagytemplom, a Kölcsey Központ a város főtere gazdag programsorozatot kínál, amely elsősorban a közösségek, a város lakóinak a találkozásáról, az együttlét öröméről szól.
A 2015-ös emlékévre utalva hozzátette, Debrecennek fontos a felekezetközi egyensúly megtartása és minden felekezet irányába egy békés, konstruktív együttműködés kifejezése, ezért a Debreceni Önkormányzat az emlékév ügye mellé áll és támogatja annak megrendezését.

Dr. Orosz István-1

Orosz István professzor bevezető gondolataiban fontosnak tartotta kiemelni, hogy Debrecen városában az ökumenikus gondolat mára már meggyökeresedett. Ebben segített II. János Pál pápa debreceni látogatása (1991), amely feloldotta a felekezetek között fenn álló feszültséget.
A professzor elmondta, az emlékévet a Debreceni Egyetem egy tudományos konferencia megrendezésével szeretné gazdagítani, amely többek között foglalkozna a középkori Magyarországon működő katolikus egyházzal, azokkal az előzményekkel, a konkrét eseménnyel, amely lehetőséget teremtett az újjászületésre, Csáky Imre nagyváradi püspök, később kalocsai érsek, majd bíborossal, akinek személye, szerepe nagy jelentőségű ebben a történelmi vonatkozásban. Továbbá szeretnék bemutatni, hogyan éltek 1715 után a katolikusok és a protestánsok Debrecenben, mit jelentett az együttélés egy protestáns többségű városban.

Dr. Keresztesné Várhelyi Ilona-1

Keresztesné Várhelyi Ilona az emlékév koordinátora a tervezett programsorozatról beszélt. Elmondta, két szinten –Katolikus Emlékbizottság, Katolikus Szervezőbizottság - indult meg a szerveződés. Az emlékév nyitó programjaként december 6-án Tokodi Ilona operaénekes jótékonysági hangversenyére várják az érdeklődőket a Szent Anna székesegyházba. Az év során többek között a katolikus vallásgyakorlat szokásos liturgikus eseményei is, valamint a nagyböjti városi keresztút, húsvét éjszakai feltámadási körmenet nagyobb nyilvánosságot kapnak. Hangversenysorozat, Ars Sacra Debreceniensis kiállítás, is színesítik programot.
Az év központi eseménye a debreceni Szent Anna búcsú lesz, amely nemcsak a székesegyház közösségének, de az egyházmegye közössége is ünnepel, ugyanis ebben az évben a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye búcsújának helyszíne Máriapócsról Debrecenre tevődik. A zarándokok az búcsúi szentmise után bekapcsolódhatnak a Főnix által szerveződő délutáni nagyerdei programsorozatba, színházelőadáson és családi programokon vehetnek részt bepillantva a város kulturális életébe. A kiemelkedő programok közé tartozik a Debreceni Virágkarneváli menet is, ahol a székesegyház virágkocsival indul.

Dr. Kruppa Tamás-1

Dr. Kruppa Tamás görögkatolikus általános helynök ettől az évtől kezdve a Hajdúdorogi Egyházmegye területi helynökeként is rezignál a városban. Elmondta, a 300 éves katolikus centenáriumi évhez két fontos eseménnyel járulnak hozzá. 2015. augusztus 1-én lesz 300 éve annak, hogy újra könnyezni kezdett a máriapócsi kegykép másolata. Erre emlékezve a képet március 8-tól országjáró körútra viszik, amelynek egyik fontos állomása március 21-én szombaton Debrecen lesz.
Továbbá 2015. január 12- én Debrecenben közös koncertet ad a híres 14 fős Moszkvai Pátriarkátus Ortodox Kórusa a debreceni Szent Efrém vegyes karával.

Bódor Edit-1

Bdor Edit ügyvezető a város adventi ünnepségsorozatáról beszélt. Elmondta, a gazdag programokkal nemcsak a templomba járó embereket szeretnék megszólítani, hanem a város egész lakosságát is. A történelmi egyházak képviselőivel közösen gondolkodva, oktatási intézmények, civil szervezetek, csoportok is bekapcsolódtak az immár 4 éve tartó kulturális adventi programsorozatba.
Az első adventi gyertyagyújtás 2014. november 30-án, vasárnap 16.30-kor fényjátékkal kezdődik, amely már kapcsolódik a 300 éves évfordulóhoz, többek között a Szent András templom (a Református Nagytemplom helyén állt) képe is látható majd. Felépül a Mikulásház, ahol, dec. 6-7-én meglelegetés várja a kicsiket és nagyokat. A karitásszal és a debreceni református szeretetszolgálattal a térre adományházat, valamint az elcsöndesedésre alkalmat adó házat építenek.

Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye