2014. december 02., kedd 16:00

Kihirdették a debreceni katolikus emlékévet Debrecen főterén

Mintegy kétezer ember köszöntötte Debrecen főterén advent első vasárnapját, ahol a hagyomány szerint a város karácsonyfájánál elhelyezett adventi koszorú első gyertyáját együtt gyújtotta meg Papp László, Debrecen polgármestere, Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök és Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök. Az ünnepség során meghirdették a 300 éves katolikus megújulás megünneplésére nyilvánított 2015-ös emlékévet.

A Kossuth téren elsőként Papp László polgármester köszöntötte az ünneplő embereket. Kiemelte, advent és karácsony a szeretteinkre figyelés időszaka. A várakozásban, a kereszténység legszebb ünnepére készülve fölkészítjük a lelkünket Jézus Krisztus születésére. Ilyenkor elcsöndesedünk, visszatekintünk az elmúlt egy évre, számot vetünk önmagunkkal és megnyitjuk a szívünket egymás felé is.
A város ajándékként lézerfény játékkal is gazdagította az ünnepet. A Református Nagytemplomra kivetített képek között látható volt Szent István király-, a Szent Korona-, valamint a Szent András templom képe is.
A polgármester gondolatai után ünnepélyesen is megnyitotta az adventi időszakot és egy pillanat alatt fénybe borult a város. A főtéren mintegy 150 ezer ledes izzó világít az ünnepi időszakban.

Bölcskei Gusztáv református püspök reményét fejezte ki, hogy a Debrecen fényei az erdélyi testvérek szívélt is melegíti majd, akik szomorúan zárkák ezt az évet, mert a Sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó kollégiumot nemrég újraállamosították. Elmondta, amikor hálát adunk, hogy békességben, világosságban járhatunk, akkor igazi az adventi várakozásunk, ha imádkozunk azokért is, akik jogtalanságot szenvednek el.

Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök hangoztatta: arra a világosságra, arra a fényre, amely Istentől és Krisztustól jön, a mai világban is nagy szükség van. Az, hogy Jézus Krisztus jövetele a figyelmünket az értékek felé fordítja, közelebb visz minket a boldogabb élethez.
A püspök atya gondolatait követően ünnepélyesen is bejelentették a 300 éves katolikus megújulás megünneplésére meghirdetett 2015-ös emlékévet. Ennek kihirdetését Dobos Mihály a Szent Anna székesegyház karnagya gregorián dallammal énekelte meg.

Kocsis Fülöp görög katolikus püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi időszakban ne csak szeretteinkre gondoljunk, hanem segítsünk, támogassuk a peremen élőket, a kirekesztetteket, a szegényeket, az éhezőket is. Debrecenben is sok hasonló sorsú ember él. Majd hozzátette, készítsük fel a szívünket, hogy karácsonyra be tudjuk engedni, családjainkba, szívünkbe a kisdedet, Jézus Krisztust.

Az ünnepi gyertyagyújtáson közreműködött: Újhelyi Kinga színművész és a debreceni Szent Etrém Gyermekkórus.

Sajtóiroda
Debrecen Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • IMG_6303-1
  • IMG_6308-1
  • IMG_6330-1
  • IMG_6344-1
  • IMG_6359-1
  • IMG_6387-1