2014. december 19., péntek 01:00

Tanulmányi kiránduláson vettek részt a debreceni katolikus diákok

A Szent József Gimnázium kollégiumának diákjai Nagymaros, Esztergom, Visegrád nevezetességeivel ismerkedtek 2014. október 4-én és 5-én.
Kollégiumunkban magas a hátrányos helyzetű diákok létszáma. Egyre kevesebb szülő képes megteremteni a szükséges anyagi feltételeket egy színvonalas, értékes, tartalmas lelkigyakorlathoz, tanulmányi kiránduláshoz. A kirándulásokon élményként jelenik meg a tanulás, ismereteik akarva akaratlanul is bővülnek, látókörük szélesedik. A közösségi szellem erősödik, a diáktársi, emberi kapcsolatok elmélyülnek. Minden évben szervezünk kirándulást a kollégista diákjaink számára. A TÁMOP 3.1.7 11/2-2011-0492 Komplex kollégiumi nevelés program projektjében sikeres hétvégi országismereti tanulmányi kiránduláson és a nagymarosi ifjúsági találkozón vettünk részt. Ez a pályázat hozzásegít ahhoz, hogy egyre távolabbi vidékeket tudjunk megmutatni a tanulóinknak, könnyebben valósítsuk meg céljainkat: a tisztességes, katolikus, magyar, művelt ifjúság nevelését.
A legnagyobb múltra visszatekintő nagymarosi ifjúsági találkozón is részt vettünk, amelyen a délutáni szentmisét Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök celebrálta. A misén Sillye Jenő és barátai nyújtottak zenei szolgálatot, akik a liturgiát követően koncertre és közös éneklésre marasztalták a fiatalokat. Diákjaink élvezettel hallgatták és énekelték a beat énekeket.
Vasárnap a Dunakanyar bejáratánál, Esztergom városát látogattuk meg, itt ünnepi szentmisén is részt vettünk. A város nemcsak a magyar államiság megszületésének volt tanúja, de első királyunk az esztergomi székesegyházat tette az ország főtemplomává és püspökét a magyar egyház prímás-érsekévé emelte. Ebéd után a visegrádi vár történelmi múltjával, régészeti jelentőségével ismerkedtek meg kollégistáink. Majd a napot a visegrádi Nagyvillám-Kilátó bobpályáján szórakozással zárták.

Bohán Judit és Hepp Szabolcs

  • Galéria:
    • kirandulas