2014. december 19., péntek 10:02

Azért létezek, hogy evangelizáljak!

2014. november 22-én, szombaton Újfehértóról és filiáiból, Juhász Imre atya vezetésével 80 asszony illetve nagylány indult egynapos zarándoklatra, Bükkszentkeresztre.
Plébános atya tömören előre vetítette a várható programot. Lelkigyakorlaton vettünk részt a Szent Ferenc Kisnővéreivel, délután beszélgettünk Gyuri bácsival, a híres füves emberrel a gyógynövények pozitív hatásairól, majd hazafelé megtekintettük a lillafüredi vízesést, a Palota Szállót és környékét.
Utunk motivációja volt a Megszentelt Élet évének meghirdetése. Találkozni a csodálatos környezetben a Bükkszentkereszten élő szerzetes nővérekkel. A közösen eltöltött órák, Ágnes és Judit nővér tanúságtele érthetővé tették, hogy az életüket miért is adták Istennek. A köszöntők után, Ágnes nővér „Miért hirdessem? – című tanítását nagy érdeklődéssel hallgattuk:
A mai kor problémája az Egyházon belül Boldog Kalkuttai Teréz szavai szerint: „A népek első szegénysége, hogy nem ismerik Krisztust." A megoldás: új evangelizáció. XVI. Benedek pápa az evangelizáció új korszakáról beszél. Miért? Mert az üzenet meg tudja változtatni a világot. Az általánosan terjesztett jövőkép sivár és bizonytalan. A jövőkép inkább félelmet, mint vágyat ébreszt. A családok felbomlása, a gyermeklétszám drámai csökkenése és az abortuszok magas száma, a pusztán fogyasztásra degradálódó emberi lét és a média által is gerjesztett erkölcsi szabadosság.
Az összefüggés világos: ha Jézus Krisztus az élet, a tőle való elfordulás a halál uralmát jelenti. Misszióra tehát szükség van. Mert tőle függ az emberek örök sorsa. Az Evangélium továbbadása egyedülálló, mással nem helyettesíthető munka. Ez az Egyház sajátos hívatása mindig és mindenütt.
Miért evangelizáljak? Miért én? Mert ezért létezel! Krisztus testének, az Egyháznak a tagja vagy, hogy életeddel és szavaiddal Isten szeretetét hirdesd mindenkinek! Jézus rád bízta az örömhírt! Rajtad áll, hogy ez a nemzedék fog-e tudni Jézusról és az üdvösségről! Ennek a nemzedéknek te vagy a kulcsembere!
Az elhangzott előadás után meditációs imára hívta meg Ágnes nővér a jelenlévőket. Az elcsendesedést kiscsoportos beszélgetés követte. Négy kérdés átgondolása, amely elsősorban az előadásban elhangzottakra és a személyes tapasztalatokra épült, a téma továbbgondolását segítette.
Már tervezzük a következő találkozásokat más szerzetesekkel és szerzetesnőkkel.
Hálával gondolunk az első vendéglátóinkra, a Szent Ferenc Kisnővérekre, akik segítettek abban, hogy Istenhez közelebb kerüljünk.


Zsirosné Seres Judit

 

  • Galéria:
    • Menjetek_el_az_egesz