2015. november 25., szerda 10:55

Templombúcsú és Márton napi sokadalom Kiskállóban

November 14-én Nagykálló, kiskállói városrészében a felújított Szent Erzsébet Kápolnában, a névadó Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére idén is megtartották a templombúcsút.

Zsúfolásig megtelt a közelmúltban felújított kápolna, ahol Ruszki Gábor római katolikus plébános tartott ünnepi misét. „Árpád-házi Szent Erzsébetet jöttünk ünnepelni, hiszen november 19-én tartjuk az ő napját. Példaképpen állítjuk magunk elé az ő szeretetét, irgalmasságát és életét” – mondta Ruszki Gábor.

A plébános a misén köszönetet mondott mindazoknak – a kivitelezőknek, a város vezetőjének, a képviselő-testületnek és a támogatóknak, - akik hozzájárultak ahhoz, hogy megújult a Szent Erzsébet Kápolna és annak környezete. „A jó Istennek hála, hogy erre lehetőséget kaptunk. Az épület felújítása mellett közösségi teret is kialakítottunk a kápolna mellett, ahol lehetőség van leülni, beszélgetni - bárkinek. Azt gondolom, egyedülálló ez a kezdeményezés.”

A plébános a misén szólt arról is, hogy éppen ezen a napon jelent meg a Magyar Püspöki Konferencia körlevele a Szent Márton jubileumi év megnyitásáról, amely egybeesik a Ferenc pápa által meghirdetett „Irgalmasság Évével”. A hívek mostantól egy éven át ünnepelik hazánkban azt a tényt, hogy az Isten 1700 évvel ezelőtt adta az egyház számára az első szentként tisztelt nem vértanú hitvallót, a Pannoniában született Mártont. 

A misét követően a Nagykállói Római Katolikus Egyházközség és a Nyolcadiknap Egyesület által szervezett Márton napi sokadalmon látták vendégül a híveket és az érdeklődőket, ahol libás ételeket - libahúslevest, libapástétomot - kínáltak. Az esemény ugyanis kapcsolódott a napokban Nagykállóban tartott rendezvénysorozathoz, melyet a november 11-ei Márton nap alkalmából szerveztek.

Bornemisza Andrea

A fotókat: Mocsári Zsuzsanna készítette

 • Galéria:
  • img_7464-1
  • img_7485-1
  • img_7509-1
  • img_7513-1
  • img_7531-1
  • img_7568-1

Free Joomla templates by L.THEME