2015. november 30., hétfő 14:11

Ökumenikus adventi gyertyagyújtás Debrecen főterén

A három püspöki székhelynek otthont adó Debrecen római katolikus, görög katolikus és református püspöke a város polgármesterével közösen gyújtotta meg az első gyertyát, az adventi koszorún 2015. november 29-én, vasárnap este.

Az adventi készülődést református istentisztelet nyitotta a debreceni Nagytemplomban, majd a Kossuth téren rendezett ünnepi műsorban Újhelyi Kinga, Jászai-díjas színművész idézte meg Mária várandósságát Szarka Tamás Mária című musicaljének egyik betétdalával. Az ünnepi programban közreműködött még Mercs Angéla operaénekes, az Ady Endre Gimnázium leánykara, a Kuckó Művésztanya és a Debreceni Népi Együttes, akiknek hagyományőrző ünnepi pásztorjátékát láthatta a többezres nézőközönség.

Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy a szeretet a legfontosabb érték, amit a fa alá tehetünk, ugyanis napjainkban forrong körülöttünk a világ, nincs béke, hanem ellentétek és áldozatok vannak:

- Hálát adhatunk Istennek azért, hogy itt, Debrecenben és Magyarországon is képesek vagyunk felekezetre és vallási különbözőségekre tekintet nélkül békében együtt ünnepelni, együtt készülni a karácsonyra és így várjuk az Úr eljövetelét, hiszen a karácsony összefogja, összetartja a népeket és a nemzeteket, a helyi közösségeket és a családokat is.

A város karácsonyfájának ünnepi fényei és a belváros díszvilágításának felkapcsolása után Dr. Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke Lukács evangéliumából olvasott fel egy részletet, majd arról beszélt, hogy ha csak a múlandó dolgokra figyelünk, a ruhára, ételre, italra, szórakozásra, akkor a földre szegezzük a tekintetünket:

- Ha csak a rosszat, a hiányt látjuk, csak azt vesszük észre, ami nem jó, akkor egyre lejjebb és mélyebbre görnyedünk. Lehajtjuk a fejünket minden hűtlenségünkkel, hibánkkal, bűnünkkel, önzésünkkel, szívtelenségünkkel, és lelki terheink alatt elnehezedik, megkeményedik a szívünk. De az adventi év kezdetén minden élethelyzetben reménykedve és bizakodva emeljük fel a tekintetünket Krisztusra, hogy megértsük Isten számtalan ajándékát, megtapasztaljuk az irgalmát. Így megláthatjuk karácsonykor a csillagot, ami elvezet bennünket az istállóhoz, hogy ott aztán újra lehajtsuk a fejünket a legnagyobb magasságig, az emberré lett Krisztusig, aki megadja nekünk az áldást és a békét.

Ezután Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye görög katolikus érsek-metropolitája hangsúlyozta, hogy van mit ünnepelnünk, hiszen a kilátástalanság, a szomorúság és a sötét jövő közepette is megszületett Krisztus és itt van a földön, miközben nem hagyta el a mennyek országát, és lehozta az Isten dicsőségét.

Dr. Fekete Károly református püspök elmondta, advent idején jó felidézni, hogy itt, Debrecen központjában meghirdethetjük, hogy megjelent ebben a világban az első karácsonykor a szeretetközpontú világkép. Az a világlátás, amely mindenkit lát, és egyenként tovább tudja osztani magát, miközben egyre több marad belőle. Megjelent világunkban a szeretetközpontú világkép, ezért nem kell félnünk. Mert aki egoista, aki bálványokra néz, aki csak a törvényeket látja, az közös gyékényen árul a félelemmel.

Ezt követően a püspökök és a polgármester közösen gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún.  A város pékségeinek jóvoltából pedig szeretetvendégségre vártak mindenkit a rendezők a Nagytemplom előtt felállított sátornál.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • DSC_0433-1
  • DSC_0443-1
  • DSC_0452-1
  • DSC_0453-1
  • DSC_0454-1
  • DSC_0454-2
  • DSC_0457-1
  • DSC_0463-1
  • debreceninap.hu

Free Joomla templates by L.THEME