2015. december 09., szerda 13:18

A mi életünk is lehet „kegyelemmel teljes” Nyíregyházán is megnyitották az Isteni Irgalmasság rendkívüli szentévét

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök, csatlakozva a Ferenc pápa által meghirdetett — 2015. december 8-a és 2016. november 20-a közötti — Isteni Irgalmasság rendkívüli szentévéhez, az egyházmegyében a Nyíregyháza-örökösföldi Isteni Irgalmasság templomban nyitotta meg a szentévet december 8-án szentmise keretében.

A főpásztor az asszisztencia és a jelen lévő egyházmegyés papok kíséretében a szentmise előtt a templom bejáratánál rövid szertartást követően ünnepélyesen megnyitotta az irgalmasság kapuját jelképező templom kapuját. A szentmisén részt vett Bosák Nándor nyugalmazott püspök, és Seregély István nyugalmazott érsek atya, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Kozma Péter kormánymegbízott, dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere is.

Palánki Ferenc püspök a szentmise homíliájában a december 8-án tartott Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepéről beszélt. — Az angyali üdvözlet szavait: „Üdvözlégy Mária kegyelemmel teljes”, sokszor imádkozzuk, elmélkedünk róla, de minden alkalommal más-más aktualitását emeljük ki — kezdte homíliáját a püspök atya. — Az irgalmasság szentévének megnyitásakor a „kegyelemmel teljes” kifejezés kerül előtérbe, hiszen Isten annyira szeret bennünket, hogy kegyelemmel teljeset akar látni mindannyiunkban.

— Mária Isten üzenetét fogadta, és azt felfogva, befogadta a szívébe majd a méhébe. Az Ige megtestesült, emberré lett, eljött a világra az Isten szeretete, az emberiség jövője, az élet teljessége. Ugyanez megvalósulhat a mi életükben is — hangsúlyozta a püspök atya. — Ha mi is befogadjuk Isten igéjét és az megfogan bennünk, akkor rajtunk keresztül is világra jöhet az Ő szeretete.  Mária — akiben Ádám és Éva óta először jelent meg a bűn nélküli ember a földön —, csodálatos példa erre. Az Isten nem mondott le rólunk, Jézus nekünk adta az újrakezdés lehetőségét.

— Az Isten keresi az embert: „Ádám hol vagy?”  A kérdés most nekünk szól, mert mi vagyunk az „ádámok”. Hol vagyunk, milyen közel vagy távol vagyunk az Istentől? Mindannyian elmondatjuk, hogy szükségünk van a megtérésre, Isten irgalmas szeretetébe merítkezve, hogy átjárjon bennünket végtelen jósága, kegyelme.

Ahhoz hogy az Istentől jövő szeretet meg tudjon bennünk foganni, ahhoz szükséges néhány feltétel. Elsőként a készség, arra, hogy lemondjunk az önzésről, amit mint börtönt, nem kényelmessé kell tenni, hanem meg kell tőle szabadulni — tanította a főpásztor. — Le kell mondani önmagunkról az elképzelésünkről. Az életemnek ne én, hanem Isten legyen a főszereplője. „Történjék velem szavaid szerint” halljuk Mária válaszát, amely Mária készségét mutatja meg arra, hogy az élete ne töredékes legyen, hanem kegyelemmel teljes.

Isten előtt semmi sem lehetetlen, így az sem, hogy szentet faragjon belőlünk

Mária az angyal által Isten üzenetével találkozott: „kegyelemmel teljes”, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy saját magával találkozott, azzal az önmagával, ahogyan őt az Isten látja.

Először tehát önmagunkkal kell találkoznunk, azzal a képpel, ahogyan az Isten akar látni bennünket. Az Isten kegyelemmel, szeretettel teljesnek akar látni bennünket. Ne csak azt lássuk, hogy hányszor vétkeztünk, hanem lássuk meg a lehetőséget, amit az Isten lát bennünk, hiszen nem mondott le rólunk. Istennek semmi sem lehetetlen, még az sem, hogy belőlünk szentet faragjon, hogy az életszentség legyen a mi utunk, hogy az életünk története ne a bűn által töredékes, hanem üdvösségtörténet legyen. Mindannyian meghívást kaptunk az életszentségre, amit saját magunktól nem tudunk elérni. De Mária igent mond.

Ne fáradjunk bele a bocsánatkérésbe, mert az Isten sem fáradt bele az irgalmas szeretetbe

 

Mária, amikor meghallotta az angyal szavát, gondolkodóba eset. Nem árt nekünk is gondolkodni, csendet tartani. Megnyugtató, hogy Máriának is szüksége van a biztatásra: „Ne félj, kegyelmet találtál Istennél”.  Legyen készség bennünk, ne fáradjunk bele a bocsánatkérésbe, mert az Isten sem fáradt bele az irgalmas szeretetbe — utalt Ferenc pápa gondolataira a püspök atya.  

Szabad kérdezni, mint ahogy Mária is kérdezett: „Hogyan lehetséges ez?” Legyen bennünk készség arra, hogy szóba álljunk az Istennel és megtudjuk, mit akar tőlem. Mint ahogyan Mária, mi is megkapjuk a választ, ha odafigyelünk. Egy dologra viszont nem fog vászoni, ha, számon kérjük. Isten végtelen jóságával, ajándékozó szeretetével eljön hozzánk, vezetni akar bennünket az életszentség,az üdvösség útján, de kéri a bizalmunkat, a ráhagyatkozásunkat, azt, amelyet Mária is megtapasztalt: „Történjék velem szavaid szerint.”

Mária az elmélkedő ember példaképe. Az irgalmasság szentévében segítsen bennünket, hogy meglássuk azt a valónkat, amit Isten elképzelt rólunk, hogy az életünk kegyelemmel teljes, üdvösségtörténet legyen – fejezte be a tanítását Palánki Ferenc püspök.

A szentmise végén Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya bemutatta azt a két ereklyét, amelyet Lengyelországból kapott a 2013-ban felszentelt Nyíregyházi Isteni Irgalmasság templom. Szent II. János Pál vérereklyéjét Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek a hivatalában adta át Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök, apostoli kormányzónak 2015. október 26-án, Szent Faustyna Kowalska lengyel szerzetesnő csontereklyéjét pedig Ignacjanővértől, az Irgalmasság Anyjáról nevezett kongregáció tagjától vette át a főpásztor 2015. október 27-én Faustyna sírjánál, a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika altemplomában.

Az ereklyéket a szentmise végén ünnepélyes elhelyezték a templom szentélyének két oldalán.

Tóth László, a nyíregyházi Isteni Irgalmasság templom  plébánosa ezután kihirdette, hogy az irgalmasság évében minden hónap első vasárnapján délután 3 órától, az irgalmasság órájától kezdődő imaórával, előadással, szentmisével egybekötött délutánra várják a zarándokokat. A tematikus programokra orvosokat, szolgálattevőket, politika és a gazdasági élet szereplőit, oktatási intézmények dolgozóit, szentségekre készülőket várnak.

Kovács Ágnes

 • Galéria:
  • 7M7A2111-1
  • 7M7A2116-1
  • 7M7A2122-1
  • 7M7A2139-1
  • 7M7A2143-1
  • 7M7A2154-1
  • 7M7A2155-1
  • 7M7A2162-1
  • 7M7A2172-1
  • 7M7A2188-1
  • 7M7A2201-1
  • 7M7A2204-1
  • 7M7A2218-1
  • 7M7A2220-1
  • 7M7A2223-1
  • 7M7A2226-1
  • 7M7A2230-1
  • 7M7A2235-1
  • 7M7A2244-1
  • 7M7A2249-1

Free Joomla templates by L.THEME