Megalakult a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális tanácsa

12 február 2017

„Ha a lelkipásztori körülmények indokolják, az egyes egyházmegyékben létesítsenek pasztorális tanácsot, melynek feladata, hogy a püspök felügyelete alatt vizsgálja és mérlegelje az egyházmegyében folyó munkát érintő kérdéseket, és róluk gyakorlati következtetéseket terjesszek elő” (Egyházi Törvénykönyv). Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ezekkel a szavakkal nyitotta meg az általa megalapított Egyházmegyei Pasztorális Tanács (EPT) alakuló ülését 2017. február 11-én Debrecenben, az egyházmegye püspöki hivatalában. A 27 fős, papokból és világiakból álló tanács tagjai az esperesi kerületek delegáltjai, valamint olyan személyek, akik a rétegpasztorációs feladatokban (család-, ifjúság-, hivatás-, cigány-pasztoráció), lelkiségi mozgalmakban (cursillo, házas-hétvége, cor-hétvége, alpha kurzus) aktívan közreműködnek. Palánki Ferenc megyéspüspök, az EPT elnöke Törő András püspöki titkárt jelölte ki a titkári és jegyzői feladatok ellátására.

 

A főpásztor bevezető gondolataiban hangsúlyozta, a tanácsadói testület szerepe, hogy mérlegelje a feladatokat, és megfontolás után annak gyakorlati megvalósulását megvitassa. Mint az egyházmegye vezetője, fontosnak tartja az elkötelezett hívő emberek aktív részvételét, tanácsait a pasztorális feladatokban, majd ismét a törvénykönyv szavait idézte:  „Azokat a krisztushívőket, akiket a pasztorális tanácsba küldenek, úgy válasszák ki, hogy teljességében és valóban tükrözzék Isten népének az illető egyházmegyét alkotó részét, az egyházmegye egyes vidékeinek, a társadalmi viszonyoknak és foglalkozásoknak, valamint az apostoli munkában való egyéni, illetve közösségi részvételnek a figyelembevételével."

Palánki Ferenc püspök atya XVI. Benedek pápa gondolataira utalva hangsúlyozta az első alkalom a találkozás, mint ahogyan a keresztény élet kezdete az élő Krisztussal való találkozás. Találkozhatunk Vele a szentségekben, a másik emberben és az egyház közösségében. Amikor Jézus először találkozott a tanítványaival, átformálta, megáldotta őket és utána küldte el apostolait a világba.  Ez a közösség is először Jézussal találkozik, hogy a tagjai megismerjék egymás gondolatait, Jézus szándékait, hogy megújult szívvel, lendülettel tudjanak tovább menni. „Mi a győztes csapat tagjai vagyunk, hiszen a mi Urunk legyőzte a halált és bennünket arra hív, hogy ezt az örömhírt tudassuk minden emberrel. Ma olyan világban élünk, ahol ezzel nem törődnek az emberek. Nekünk mégis, akár alkalmas, akár alkalmatlan, az evangélium jó hírét kell hirdetnünk a személyes elkötelezettségünk és a közösségben való tevékenységünk által” — fogalmazott a főpásztor. 

Ezután a megyéspüspök javaslatára a jelenlévők rövid bemutatkozás után a közeljövőre vonatkozó (2017-es pasztorális terv) és hosszabb távú feladatokról tanácskoztak.

Elsőként a Szent László év központi eseményének megszervezésére koncentráltak.  925 évvel ezelőtt Szent László király összehívta a Szabolcsi Zsinatot, hogy megerősítse és megújítsa a magyarországi egyházat és irányt mutasson. (Szabolcs település a Szent László király oltalma alatt álló Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén található.) Ennek emlékére 2017. június 24-én, szombaton délelőtt 11-kor ünnepi szentmise lesz a szabolcsi földvár melletti szabadtéri színpadon, amelynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek lesz. A szentmisén részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a határon túli, illetve a Szent László király által alapított egyházmegyék is. A szentmisén a Győri Egyházmegye Szent László ereklyéje is jelen lesz. Palánki Ferenc püspök az egyházmegye részéről a központi rendezvény koordinátoraként Felföldi László általános helynököt jelölte ki. 

A megyéspüspök felhívta a figyelmet a Szent László gyalogos zarándoklatra is, amely történelmi vonatkozásban Debrecen is érintett. A magyar királyok Debrecenből a Szent András templomtól (ma a Református Nagytemplom) gyalog mentek Nagyváradra Szent László király sírjához.

Ezt követően szó esett más egyházmegyei és rétegpasztorációs programokról, a lelkiségi mozgalmak működéséről, jövőjükről.

A találkozó befejezésekor Palánki Ferenc megyéspüspök megköszönte a tanács tagjainak a részvételt, majd kérte, a feladatként gondolkozzanak azon, hogyan és milyen életképes pasztorális feladatokkal lehetne az egyházmegye lelki életét fejleszteni.

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye

<<  Július 2017  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
31      

 

Elérhetőségek

Cím: 4024 Debrecen, Varga u. 4.
Levélcím 4002 Debrecen, Pf. 230.
Telefon:

52/431-631

30/445-4002

Fax: 52/431-632
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hírbeküldés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Püspöki titkár: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

szentkut
Máriapócsi búcsúk 2016 2 0
 
DMK logo 1
 
 
nyhmuv kp 

 

Napi evangélium

  • 2017. július 28. – Péntek (Mt 13,18-23)
    Miután Jézus megmagyarázta tanítványainak, hogy miért mond példabeszédeket, így folytatta: „Értsétek meg hát a magvetőről szóló példabeszédet! Akik hallgatják a mennyek országáról szóló tanítást, és nem értik meg, azokhoz eljön a gonosz, és...