Országos tábort szerveznek az egyeki plébánián

16 február 2017

2017. július 24-29. között, hétfőtől szombatig Egyeken kerül megrendezésre a Juventutem Közösség nyári tábora, a Nyári Zsolozsmás Tábor, amelyre az ország minden pontjáról várják az érdeklődőket. Erről tárgyalt Kiss Bertalan, a Nemzetközi Juventutem Mozgalom elnöke Papp László plébánossal 2017. február 10-én, Egyeken. A plébánia képviselő testületével történt egyeztetés során világossá vált, hogy teljes mértékű támogatással bír az idei tábor Egyekre helyezése, valamint rendkívül nagylelkű segítségre számíthatnak a helyiektől.

 

Másnap, február 11.-én Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök fogadta hivatalában Kiss Bertalant és Papp Lászlót, akitől megkapták az engedélyt a tábor szervezésére, sőt a püspök úr ígéretet tett arra, hogy személyesen is részt fog venni a tábor egyik napján, ahol előadást tart és bekapcsolódik a közös zsolozsmába is.

A tábor programja a tavalyiéhoz lesz hasonló, a teljes nappali zsolozsma éneklése mellett, ünnepélyes szentmisével kezdenek minden napot a római rítus rendkívüli formájában, délelőtt és délután pedig egy-egy meghívott vendégelőadó fog beszélni különböző témákban. A héten egy teljes napot a Hortobágy megismerésére fognak szánni.

Szállás és étkezés szervezése folyamatban van, ahogy a további előadók meghívásai is, mindezekről a későbbiekben, legkésőbb húsvét után közlünk részletes programot.

………………………………

Röviden a magyarországi Juventutem Mozgalom kezdeteiről:

2004. február 28-án Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem egyházzenész hallgatói először énekeltek régi esztergomi rítusú virrasztó zsolozsmát, matutínumot. A matutínumok rendszeressé válásával született meg a gondolata egy világi társulásnak, amely a székesegyházi káptalanok mintájára a teljes liturgia végzésére alakult, bár laikusokból. Megalakul a Szent Mihály Laikus Káptalan (Capitulum Laicorum Sancti Michaelis Archangeli – röviden CLSMA)

Kezdeti gondolat egy nemzetközi szervezetről 2004-ben Franciaországban született meg.  Az eredeti Juventutem francia alapítással jött létre. A nemzetközi szövetség gondolata 2006-ban született az FSSP (Szent Péter Papi Testvérület) bábáskodásával Svájcban. 2006. május 24-én Bernben aláírásra kerül az alapító okirat.

Aláíró alapító tagországok: Oroszország, Németország, Ausztrália, Olaszország, Kína, Írország, Brazília, Nagy-Britannia, Franciaország, USA, Svájc, Kenya, Spanyolország, Hollandia, Ausztria és Magyarország.

2015-től a nemzetközi elnökség Magyarországon található. (Kiss Bertalan elnökletével). Jelenleg a Juventutem Mozgalom 13 országban 36 csoportban tevékenykedik. 2004-től 2007-ig a Summorum Pontificum kezdetű motu proprioig havi egy régi rítusú szentmise volt FSSP celebránssal a Jáki Kápolnában. 2004-től évi 12 ünnepélyes matutínum latin nyelven, a régi esztergomi rítus szerint. 2007-től a Summorum Pontificum motu proprio után a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban elindulnak a rendszeres vasárnapi régi rítusú szentmisék délután 15:30-as kezdettel. Eleinte a káptalan tagsága alkotja a hívek csoportját, majd három év alatt 50-60 főre duzzad a miséken résztvevők száma. 2010. november 20-tól a szentmisék időpontja 12:00-ra kerül, így a plébánia miserendjében kap helyet. A hívek száma ugrásszerűen megnő, immár 100-120 fő jár rendszeresen. A zsolozsmázó közösség és a szentmisékre járók elkezdenek markánsan differenciálódni.

2009-től kezdődően éves zarándoklatot szerveznek Szentkútra, régi rítusú püspöki misével. 2011-től kezdve éves régi rítusú zarándoklat Rómába. Ugyanettől az évtől kezdve régi rítusú Szent Háromnap előbb Gyömrőn, majd 2016-tól Budapesten. 2015. január 6-tól a CLSMA-tól az önállósuló Juventutem Magyarország veszi át a közösség szervezésének feladatát. A CLSMA visszatér eredeti zsolozsmás lelkiségéhez. Megalakul az Introibo Alapítvány, amely a budapesti és országos régi rítusú kezdeményezéseket hívatott támogatni. 2004-től 2015-ig minden évben július utolsó hetén un. Latin-tábor egyházzenészeknek, latinosoknak, CLSMA tagságnak. 2015-től azonos szellemben Juventutem Nyári Tábor fiataloknak, érdeklődőknek, teljes templomba járó közösségnek, nem csak Budapestről. A tábor programja a teljes nappali zsolozsma közös végzése, régi rítusú szentmise minden nap, délelőtti és délutáni meghívott előadók, teológiai, társadalmi, művészeti témákban, közös élet és közös gyarapodás, mind imádságban, mind ismeretekben.

 

Kiss Bertalan

A Nemzetközi Juventutem Mozgalom elnöke

Fotó: Papp Ágoston 

 

palanki-cimer 

youtube csatorna

 

Keresztény média

oromhir

 

kurir-logo

kat-radio

 

SzentIstvanradio

 

ujember

 

Radio Vaticana logo

 

 

bonum

 

Katolikus egyház

vatican

A Vatikán Lapja

mkpk logo 0

Katolikus Egyház

Közösségek

templom-logó

 

 

kolpingKolping család

cursillo hal

Cursillo közösség

Kultúra

kepmas

 

oseinkhite banner180x300

 

<<  Március 2017  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  
  

 

Elérhetőségek

Cím: 4024 Debrecen, Varga u. 4.
Levélcím 4002 Debrecen, Pf. 230.
Telefon:

52/431-631

30/445-4002

Fax: 52/431-632
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hírbeküldés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Püspöki titkár: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

karitasz 1 150

Fiatalok nagyböjti lelkig...

március
péntek
31
18-30 év közöttieknek

Nagyböjti lelkigyakorlat ...

március
péntek
31
A 18-30 év közötti fiatalok nagyböjti lelkigyakorlaton vehetnek részt Nyírbátorban március 31-től április 2-ig az ebéddel bezárólag. Részvételi díj: 10.000 Ft/fő, mely a szállást...

Joseph Haydn A Megváltó u...

április
vasárnap
2
10:30

„HÉTKÖZNAPOK LELKIGYAKORL...

április
hétfő
3
Meghívunk, hogy a nagyböjti időt „HÉTKÖZNAPOK LELKIGYAKORLATA”- ként élhesd meg. Ezen az úton elindulni a következőket jelenti: Részvétel egy hetenként megtartott...
szentkut
Máriapócsi búcsúk 2016 2 0
 
DMK logo 1
 
 
nyhmuv kp 

 

Napi evangélium

  • 2017. március 28. – Kedd (Jn 5,1-16)
    A húsvéti ünnepekre Jézus fölment Jeruzsálembe. Volt Jeruzsálemben az úgynevezett Juh-kapu mellett egy fürdő, amelyet héberül Beteszdának neveztek. Öt oszlopcsarnoka volt, ahol nagyon sok beteg feküdt: vakok, sánták és bénák. Volt ott egy...