A böjt figyelmeztetés és meghívás

03 március 2017

Palánki Ferenc megyéspüspök nagyböjti gondolatai

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök 2017. március 1-én, hamvazószerdán a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatott be szentmisét. A főpásztor homíliájában nagyböjti üzeneteit fogalmazta meg.

Először a böjt jelentőségére irányította a figyelmet, amely szerinte nem merülhet ki abban, hogy a kötelező szigorú böjti napokon (hamvazószerdán és nagypénteken) túl péntekenként nem eszünk húst. Ha a böjtölésünk mégis csak az étkezésre korlátozódik, akkor nagyon szegényes a lelki életünk. Amikor csak a szabályoknak akarunk megfelelni, nem találkozunk Istennel. Pedig a nagyböjt, szent idő, ajándék az Istentől, amely arra szolgál, hogy átgondoljuk az életünket, kapcsolatunkat, feladatunkat, küldetésünket a világban.  Ez az idő tudatos törekvés lehet a jóra, hogy ellene mondjunk a bűnnek és mindannak, ami önzővé tesz bennünket.

A böjt lehetőség arra, hogy megszülessen szívünkben a szeretet

A főpásztor ezután a böjtre, mint lehetőségre utalva kifejtette ebben az időszakban rátekintek a feszületre és megkérdezem: „Uram Jézus mit tettél értem, és én mit teszek érted, hogyan viszonzom a jóságodat, szeretetedet?” Meghalljuk-e a figyelmeztetést és Isten hívását arra, hogy „Tartsatok bűnbánatot, mert közel van a mennyek országa!” (Mt 3,2) Ez csodálatos lehetőség. A böjtölés mindennapi önmegtagadást, eltávolodást jelent az evilági dolgoktól, a jóléttől, a kényelemtől, a jóllakástól. Közelítünk Isten dolgaihoz, aki kínálja a lehetőséget az újrakezdésre, arra, hogy találkozzunk, egyesüljünk Vele, hogy a szenvedésben mellette álljunk, és kérjük, hogy kereszthordozásunkban Ő is álljon mellénk. Ezért a nagyböjt Isten ajándéka a rossz legyőzésre, a jó, a szeretet megszületésére.   

A bűn elvakít és távol tart a jótól

Ezután a megyéspüspök Ferenc pápa nagyböjti üzenetéből emelt ki három gondolatot. A Szentatya hangsúlyozta, vegyük észre, hogy a másik ember Isten végtelen jóságának ajándéka, aki olykor a szeretetünkre szomjazik. Észrevesszük ezt? A pápa, példaként a dúsgazdag ember és a szegény Lázár történetét elemezve kiemelte, a gazdag ember nem vette észre, hogy a szegény ember ajándék számára, abban, hogy megélje a szeretetet. A gazdag ember elmulasztotta ezt a lehetőséget, mert a bűn elvakította. Olykor mi sem vesszük észre a mellettünk szomorkodó embert, a szeretetünkre rászorulót, a másikban azt, akiben Istent szolgálhatjuk. Végül Ferenc pápa üzenetéből az isteni tanítást, kinyilatkoztatást, mint ajándékot hangsúlyozta a főpásztor, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy nagyböjtben figyeljünk oda a Szentírás üzenetére és húsvétig olvassuk el az evangéliumokat. Mint mondta, az a fontos, hogy ne csak a törvény által előírt szabályokat tartsuk be, hanem a szívünket vigyük közelebb az Istenhez.

Az utolsó szó az életé

Nagyböjt első napján hamvazkodás történik, amikor az ember figyelmeztetést kap az egyházon keresztül: Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!” Hamvazószerda az emberé, az utolsó nap a sírba tett Istené, de az utolsó szó az életé. A nagyböjti időszak a reménység temploma számunkra. Lépjünk be ebbe a templomba, éljük át ezt az időszakot ajándékként és legyünk lelkületünkben, életvitelünkben egyre közelebb az Istenhez — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök, majd egy imával zárta homíliáját:

Uram és Mesterem!

Segíts, hogy a böjti úton megváltoztassam gondolkodásomat.
Segíts, hogy ne magamat keressem, hanem általad magamat találhassam meg.

Elesettségem csak nélküled nagy.
Segíts felismernem, hogy szabadságom általad és Veled van.

Kenyerem csak nélküled kevés.
Segíts rádöbbennem a mértékletességre, az elégségesre.

Fájdalmaim csak nélküled nagyok.
Add, hogy felfedezzem a nehézségekben rejlő felismerés ébresztését.

Lelkem csak nélküled sivár.
Segíts, hogy napról-napra ne önmagammal, hanem veled együtt gondolkozzam.

Életem csak nélküled üres.
Segíts felfedeznem az alázatban kinyíló hit lehetőségét.

Amen

 

Kovács Ágnes

sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

palanki-cimer 

youtube csatorna

 

Keresztény média

oromhir

 

kurir-logo

kat-radio

 

SzentIstvanradio

 

ujember

 

Radio Vaticana logo

 

 

bonum

 

Katolikus egyház

vatican

A Vatikán Lapja

mkpk logo 0

Katolikus Egyház

Közösségek

templom-logó

 

 

kolpingKolping család

cursillo hal

Cursillo közösség

Kultúra

kepmas

 

oseinkhite banner180x300

 

<<  Május 2017  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2931    

 

Elérhetőségek

Cím: 4024 Debrecen, Varga u. 4.
Levélcím 4002 Debrecen, Pf. 230.
Telefon:

52/431-631

30/445-4002

Fax: 52/431-632
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hírbeküldés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Püspöki titkár: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

karitasz 1 150

Pünkösdváró hétköznapok l...

május
kedd
30
helyszín: Buczkó Atanáz Közösségi és Zarándokház Nyírszőlős, Csabagyöngye u.37. Időpont: keddenként 19h-tól, ápr.25 és jún 6.között MINDEN alkalommal számítunk...
19:00

Pünkösdváró hétköznapok l...

június
kedd
6
helyszín: Buczkó Atanáz Közösségi és Zarándokház Nyírszőlős, Csabagyöngye u.37. Időpont: keddenként 19h-tól, ápr.25 és jún 6.között MINDEN alkalommal számítunk...
19:00

Ministránstábor

július
hétfő
24
10-18 év közöttiek
szentkut
Máriapócsi búcsúk 2016 2 0
 
DMK logo 1
 
 
nyhmuv kp 

 

Napi evangélium

  • 2017. május 27. – Szombat (Jn 16,23b-28)
    Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: Bizony, bizony, mondom nektek: Bármit kértek majd az én nevemben az Atyától, megadja nektek. Mindeddig semmit sem kértetek az én nevemben. Kérjetek, és kaptok, hogy örömötök teljes legyen! Ezeket...