2017. március 03., péntek 11:40

A böjt figyelmeztetés és meghívás

Palánki Ferenc megyéspüspök nagyböjti gondolatai

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök 2017. március 1-én, hamvazószerdán a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatott be szentmisét. A főpásztor homíliájában nagyböjti üzeneteit fogalmazta meg.

Először a böjt jelentőségére irányította a figyelmet, amely szerinte nem merülhet ki abban, hogy a kötelező szigorú böjti napokon (hamvazószerdán és nagypénteken) túl péntekenként nem eszünk húst. Ha a böjtölésünk mégis csak az étkezésre korlátozódik, akkor nagyon szegényes a lelki életünk. Amikor csak a szabályoknak akarunk megfelelni, nem találkozunk Istennel. Pedig a nagyböjt, szent idő, ajándék az Istentől, amely arra szolgál, hogy átgondoljuk az életünket, kapcsolatunkat, feladatunkat, küldetésünket a világban.  Ez az idő tudatos törekvés lehet a jóra, hogy ellene mondjunk a bűnnek és mindannak, ami önzővé tesz bennünket.

A böjt lehetőség arra, hogy megszülessen szívünkben a szeretet

A főpásztor ezután a böjtre, mint lehetőségre utalva kifejtette ebben az időszakban rátekintek a feszületre és megkérdezem: „Uram Jézus mit tettél értem, és én mit teszek érted, hogyan viszonzom a jóságodat, szeretetedet?” Meghalljuk-e a figyelmeztetést és Isten hívását arra, hogy „Tartsatok bűnbánatot, mert közel van a mennyek országa!” (Mt 3,2) Ez csodálatos lehetőség. A böjtölés mindennapi önmegtagadást, eltávolodást jelent az evilági dolgoktól, a jóléttől, a kényelemtől, a jóllakástól. Közelítünk Isten dolgaihoz, aki kínálja a lehetőséget az újrakezdésre, arra, hogy találkozzunk, egyesüljünk Vele, hogy a szenvedésben mellette álljunk, és kérjük, hogy kereszthordozásunkban Ő is álljon mellénk. Ezért a nagyböjt Isten ajándéka a rossz legyőzésre, a jó, a szeretet megszületésére.   

A bűn elvakít és távol tart a jótól

Ezután a megyéspüspök Ferenc pápa nagyböjti üzenetéből emelt ki három gondolatot. A Szentatya hangsúlyozta, vegyük észre, hogy a másik ember Isten végtelen jóságának ajándéka, aki olykor a szeretetünkre szomjazik. Észrevesszük ezt? A pápa, példaként a dúsgazdag ember és a szegény Lázár történetét elemezve kiemelte, a gazdag ember nem vette észre, hogy a szegény ember ajándék számára, abban, hogy megélje a szeretetet. A gazdag ember elmulasztotta ezt a lehetőséget, mert a bűn elvakította. Olykor mi sem vesszük észre a mellettünk szomorkodó embert, a szeretetünkre rászorulót, a másikban azt, akiben Istent szolgálhatjuk. Végül Ferenc pápa üzenetéből az isteni tanítást, kinyilatkoztatást, mint ajándékot hangsúlyozta a főpásztor, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy nagyböjtben figyeljünk oda a Szentírás üzenetére és húsvétig olvassuk el az evangéliumokat. Mint mondta, az a fontos, hogy ne csak a törvény által előírt szabályokat tartsuk be, hanem a szívünket vigyük közelebb az Istenhez.

Az utolsó szó az életé

Nagyböjt első napján hamvazkodás történik, amikor az ember figyelmeztetést kap az egyházon keresztül: Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!” Hamvazószerda az emberé, az utolsó nap a sírba tett Istené, de az utolsó szó az életé. A nagyböjti időszak a reménység temploma számunkra. Lépjünk be ebbe a templomba, éljük át ezt az időszakot ajándékként és legyünk lelkületünkben, életvitelünkben egyre közelebb az Istenhez — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök, majd egy imával zárta homíliáját:

Uram és Mesterem!

Segíts, hogy a böjti úton megváltoztassam gondolkodásomat.
Segíts, hogy ne magamat keressem, hanem általad magamat találhassam meg.

Elesettségem csak nélküled nagy.
Segíts felismernem, hogy szabadságom általad és Veled van.

Kenyerem csak nélküled kevés.
Segíts rádöbbennem a mértékletességre, az elégségesre.

Fájdalmaim csak nélküled nagyok.
Add, hogy felfedezzem a nehézségekben rejlő felismerés ébresztését.

Lelkem csak nélküled sivár.
Segíts, hogy napról-napra ne önmagammal, hanem veled együtt gondolkozzam.

Életem csak nélküled üres.
Segíts felfedeznem az alázatban kinyíló hit lehetőségét.

Amen

 

Kovács Ágnes

sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. február 18. – Nagyböjt 1. vasárnapja (Mk 1,12-15)
    Abban az időben a Lélek kivitte Jézust a pusztába. Negyven napig kint volt a pusztában, és megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, és angyalok szolgáltak neki. Amikor Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az Isten evangéliumát: „Betelt...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk