2017. április 05., szerda 09:42

Városi keresztútjárással készülnek a Húsvétra közösen a keresztény felekezetek Debrecenben

Debrecenben évek óta hagyomány, hogy virágvasárnap megemlékeznek Jézus bevonulásáról Jeruzsálembe. Idén a történelmi egyházak a város lakóival együtt városi keresztúttal szeretnék még emlékezetesebbé tenni a keresztény világ legnagyobb ünnepét a Húsvétot.  A keresztúton, amelyet Virágvasárnap Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök vezet, részt vesz Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek és Fekete Károly református püspök a híveikkel. Az ünnephez kapcsolódó programokról és az egyedülálló városi és egyházi összefogásról a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. sajtótájékoztatót tartott 2017. április 4-én, Debrecenben a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében.

A sajtótájékoztatón részt vettek: Papp László, Debrecen polgármestere; Felföldi László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke; Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája; Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke; Lippai Péter, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár ezredese, parancsnokhelyettese valamint Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Papp László polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, Debrecen nagyon jó példát mutat a közös ünneplésre. Az Új Főnix Terv jelmondatának: „Együtt Vagyunk Debrecen” sok olvasata van, és ebben a különböző fejlesztések mellett az egyházak rendkívül jó együttműködése is megtapasztalható. A polgármester hozzátette, a város valóban egy spirituális központja Magyarországnak, ahol a keresztény felekezetek jól tudnak együtt ünnepelni. Az ünnepek, köztük a virágvasárnap, városi szintű megünneplése már néhány éves hagyományra visszatekint, ehhez ebben az évben új elemként kapcsolódnak a keresztény felekezetek a közös keresztúttal, amit a város támogat.

Kocsis Fülöp érsek örömét fejezte ki a kezdeményezésért. Mint mondta, szívesen vesz részt a keresztény ünnepekről szóló városi rendezvényeken, amely gazdag, sok embert megszólít és mélyen vallásos üzenetű. Mint egyházi vezető támogatja a rendezvényeket, ami nemcsak a hívekről, hanem minden emberről szól, hordozva azt az emberi tartalmat, hogy az ember alapvetően Istenre utalt lény, akár tudatosodik benne, akár nem. 

„Ha az emberből kiszáll a lélek, akkor meghal.” — fogalmazott Felföldi László püspöki helynök, aki 20 éve él a városban és azt tapasztalja, hogy Debrecennek van lelke. „Ha egy család, nemzet, város lelketlenné válik, akkor barbár lesz” — hangsúlyozta a helynök, majd hozzátette, most ez a központi kérdés Európában, Magyarországon, a családokban is. A városi keresztút azzal a céllal szerveződik, hogy megtöltsük lélekkel az ünnepet, mert nemcsak a keresztények útja ez, hanem minden emberé. A közös ünneplés mintegy felhívás arra, hogy az emberek ne meneküljenek el az ünnepek elől, hanem maradjanak itthon, hogy találjanak rá Istenre, egymásra, önmagukra. 

„Az ünnep régi fényét hozzuk vissza” — tette hozzá Fekete Károly püspök. „Virágvasárnap olyan előkészület a nagyhét eseményeire, amelyek megmutatják, hogy a mi készülődésünkben van öröm és sírás is. Az első bevonulás alkalmával Jézus örül, hódolnak előtte, ugyanakkor sír Jeruzsálem fölött, mert nem értették meg az emberek, hogy a világ nemcsak ünneplésből áll, hanem benne van az áldozat. Az ünneplés és az áldozat akkor ér valamit, ha a bevonulás megtörténik, ezért amikor Debrecenben egy jelképes bevonuláson veszünk részt és az egyházak arra buzdítják a híveket, vegyenek részt ezen. Eltelt a rendszerváltás óta jó néhány év és Jézus bevonulása az emberek szívébe, nagyon nehezen történik meg. Hangulatot, lendületet ad ez a virágvasárnapi nyitány, amely nagyon fontos esemény, mert Jézus bevonulása nélkül nincs igazi Húsvét.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője arról beszélt, szeretnének mind több embert bevonni a virágvasárnap megünneplésébe, hogy segítsük ezzel is az ünnep befogadását.

A sajtótájékoztatón közreműködött, Janka Barnabás, a Csokonai Nemzeti Színház művésze.

2017. április 9 — Virágvasárnapi program. | vasárnap | 16.00-19.30


16.00 – A Csapó utcai sétálóövezetben (Fórum előtt) barkaszentelési szertartás lesz, amelyet Palánki Ferenc megyéspüspök végez. Ezt követően indul az ünnepi bevonulási menet a Kossuth térre.
16.30 – kor kezdődik a városi keresztút „Jézus keresztútja a családban” címmel.

A stációk:
Kossuth tér – Csonkatemplom – Megyeháza – Szent Anna utca – Batthyány utca – Csokonai Színház – Sas utca (Városháza mögött) – Városháza – Kossuth tér
18.00 Dominica Palmarum – a Debrecen Helyőrségi Zenekar zenés áhítata lesz a Nagytemplomban.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A0007-1
  • 7M7A0019-1
  • 7M7A0032-1
  • 7M7A0040-1
  • 7M7A0051-1
  • 7M7A0060-1
  • 7M7A0067-1