2017. április 10., hétfő 09:45

Virágvasárnap a szenvedés vasárnapja

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Virágvasárnap, 2017. április 9-én a debreceni Szent Anna-székesegyházban végzett barkaszentelési szertartást, majd ünnepi szentmisét mutatott be. A Passiót a székesegyház Szent László Kórusa adta elő, majd a főpásztor rövid elmélkedésében néhány gondolatra hívta fel a hívek figyelmét.

„Virágvasárnap, a liturgikus elnevezés szerint, a szenvedés vasárnapja. A szenvedés, a szeretetből meghozott áldozattal jár együtt, amelyre olyan hálával kell nézni, mint egy kinyíló virágra. Isten jóságára, szeretetére évről-évre újra rácsodálkozunk, végiggondoljuk nemcsak a szenvedéstörténetet, hanem a szeretet nagy hírét.”

Palánki Ferenc püspök atya ezzel szemben a bűn abszurditását hangsúlyozta. Megdöbbentő, hogy az a nép, amely örvendezve fogadja Jézust Jeruzsálemben, néhány nap múlva azt kiabálja, hogy: „Feszítsd meg!”  Hálátlan az ember.  Ha nem úgy alakulnak a dolgaink, Isten nem úgy teljesíti kéréseinket, ahogyan mi szeretnénk, akkor elfordulunk tőle és képesek vagyunk halálra ítélni.

Ezután a főpásztor a saját életünkre vonatkoztatva hozzátette, így teszünk embertársainkkal is. A mi életünkben ugyanolyan abszurditása van a bűnnek. Ha nem teljesednek kéréseink a szerint, amit várunk, ha nem Istent várjuk, akkor csalódni fogunk, és embertársainkra is gyakran kiáltunk „feszítsd meg”-et egy-egy szóval, cselekedettel, megjegyzéssel. 

„Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem!” (Mt 27,46) – A püspök atya hangsúlyozta, hogy bennünket az Isten soha nem hagy el, hanem mi térünk le a szeretet útjáról.   Jézus a gúnyolódások között is megmutatta, Ő az élete árán is megmenti az embert. Erre a szeretetből meghozott áldozatra szeretettel kell válaszolni, ezt kell belevésni a szívünkbe és egyre inkább e szerint a szeretet szerint kell élnünk. 

Nagyhéten átgondolhatjuk, hol tartunk ezzel a válasszal, ki tudjuk e mondani ezt egész életünkkel — tette hozzá többek között Palánki Ferenc megyéspüspök.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye


Szent Anna Székesegyház programsorozatai:

Idősek akadémiája

Mediációs alkalmak

Katolikus Karitász adományvonal

Naptár

« Április 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. április 23. – Hétfő (Jn 10,1-10)
    Abban az időben így szólt Jézus: „Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshol, az tolvaj és rabló. Aki viszont az ajtón megy be, az a juhok pásztora. Az őr ajtót nyit neki, a juhok pedig hallgatnak szavára. Nevükön...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk