Virágvasárnap a szenvedés vasárnapja

10 április 2017

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Virágvasárnap, 2017. április 9-én a debreceni Szent Anna-székesegyházban végzett barkaszentelési szertartást, majd ünnepi szentmisét mutatott be. A Passiót a székesegyház Szent László Kórusa adta elő, majd a főpásztor rövid elmélkedésében néhány gondolatra hívta fel a hívek figyelmét.

„Virágvasárnap, a liturgikus elnevezés szerint, a szenvedés vasárnapja. A szenvedés, a szeretetből meghozott áldozattal jár együtt, amelyre olyan hálával kell nézni, mint egy kinyíló virágra. Isten jóságára, szeretetére évről-évre újra rácsodálkozunk, végiggondoljuk nemcsak a szenvedéstörténetet, hanem a szeretet nagy hírét.”

Palánki Ferenc püspök atya ezzel szemben a bűn abszurditását hangsúlyozta. Megdöbbentő, hogy az a nép, amely örvendezve fogadja Jézust Jeruzsálemben, néhány nap múlva azt kiabálja, hogy: „Feszítsd meg!”  Hálátlan az ember.  Ha nem úgy alakulnak a dolgaink, Isten nem úgy teljesíti kéréseinket, ahogyan mi szeretnénk, akkor elfordulunk tőle és képesek vagyunk halálra ítélni.

Ezután a főpásztor a saját életünkre vonatkoztatva hozzátette, így teszünk embertársainkkal is. A mi életünkben ugyanolyan abszurditása van a bűnnek. Ha nem teljesednek kéréseink a szerint, amit várunk, ha nem Istent várjuk, akkor csalódni fogunk, és embertársainkra is gyakran kiáltunk „feszítsd meg”-et egy-egy szóval, cselekedettel, megjegyzéssel. 

„Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem!” (Mt 27,46) – A püspök atya hangsúlyozta, hogy bennünket az Isten soha nem hagy el, hanem mi térünk le a szeretet útjáról.   Jézus a gúnyolódások között is megmutatta, Ő az élete árán is megmenti az embert. Erre a szeretetből meghozott áldozatra szeretettel kell válaszolni, ezt kell belevésni a szívünkbe és egyre inkább e szerint a szeretet szerint kell élnünk. 

Nagyhéten átgondolhatjuk, hol tartunk ezzel a válasszal, ki tudjuk e mondani ezt egész életünkkel — tette hozzá többek között Palánki Ferenc megyéspüspök.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

<<  Július 2017  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
31      

 

Elérhetőségek

Cím: 4024 Debrecen, Varga u. 4.
Levélcím 4002 Debrecen, Pf. 230.
Telefon:

52/431-631

30/445-4002

Fax: 52/431-632
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hírbeküldés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Püspöki titkár: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

szentkut
Máriapócsi búcsúk 2016 2 0
 
DMK logo 1
 
 
nyhmuv kp 

 

Napi evangélium

  • 2017. július 28. – Péntek (Mt 13,18-23)
    Miután Jézus megmagyarázta tanítványainak, hogy miért mond példabeszédeket, így folytatta: „Értsétek meg hát a magvetőről szóló példabeszédet! Akik hallgatják a mennyek országáról szóló tanítást, és nem értik meg, azokhoz eljön a gonosz, és...