2017. június 19., hétfő 09:13

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papjai Máriapócson

Palánki Ferenc püspök atya hívására lelkigyakorlatra érkeztek Nemzeti Kegyhelyünkre a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papjai


Püspök atya a lelkigyakorlatról Kocsorák János kérdéseire válaszolva beszélt:

„A lelkigyakorlat kiváló hangulatban telt. Ez köszönhető annak, hogy nagyszerű előadót találtunk Szentmártoni Mihály jezsuita atya személyében. És nem kell külön említeni, hogy Máriapócs olyan szent „térerő”, ahol érezni lehet az isteni jelenlétet.

Ma reggel zseniálisan mondta az atya az elmélkedésében, hogy a jobb lator nem tudta a fejét odafordítani Jézus keresztjére, de Mária arcát láthatta, és Mária arcából kiolvashatta az isteni irgalmasságot. Mária arca visszatükrözte Jézus jóságát és szeretetét. Valahogy mi is így vagyunk: Máriapócson ránézünk az Isten anyjára és érezzük Jézus szeretetét.

Papi lelkigyakorlat már többször is volt, de amióta én vagyok az egyházmegye élén, azóta ez az első. Számomra nem volt kérdés, hogy ide jövünk és az sem kérdés, hogy jövőre is ide jövünk-e.

Lelkigyakorlaton részt venni mindig nagyon jó. Nagyon sokfelé tartottam már én is lelkigyakorlatot, de ez teljesen más. Ott arra kell ráhangolódni, hogy rajtam keresztül mit üzen az Úr a hallgatóságnak. Itt arra kellett résztvevőként hangolódnom, hogy megnyissam a szívemet az előtt a szeretet előtt, ami a lelkigyakorlat-vezetőn keresztül Istentől jön. Igyekeztem betartani az elmélkedési időket, imát, szentségimádást, törekedtem arra, hogy felfogjam az Úr üzenetét. S hogy megértsem, hogyan bátorít, erősít. Érezhetem, hogy velem, velünk van.

Érdekes volt a lelkigyakorlat alapgondolata, vezérfonala: az én Istenem, az én Jézusom, az én hivatásom, az én papságom, az én szenvedésem, az én feltámadásom...minden az én-nel kezdődik. És mégis: nem énrólam szól! Nem én vagyok a középpontban, hanem Isten. Szóval zseniálisan állította össze ezt a lelkigyakorlatot Mihály atya. Úgy tudta személyessé tenni ezeket az elmélkedéseket, hogy mindannyian tudtuk, Jézus van a középpontban, és saját életünk középpontjában is.

Az előadót nem azért választottam, mert pszichológus, még csak azért sem, mert professzor, hanem azért, mert óriási tapasztalata van a lelkiéletben és a lelkivezetésben. A papjaink, lelkipásztoraink, akik nap mint nap az élet sűrűjében vannak, most megérezhették, amint Jézus elhívja őket, hogy pihenjenek meg Nála, legyenek egy kicsit Vele. Ebben a pihenésben fontos, hogy egy olyan ember beszéljen hozzájuk, aki nagy tapasztalattal és mély lelkiséggel bír.

Az egyházmegyénkből 23 pap jelent meg ezen a lelkigyakorlaton, ez azt jelenti, hogy az aktív papjainknak csaknem az egyharmada itt volt. Fontos lehet az is, hogy én is itt vagyok, vagyis a püspök megszólítható közelségben van. Visszajelzéseket kapok, mi az amit nem jól csinálok, mi az, amit másképp kellene. Futball-nyelven szólva, hol pattant el a labda, hol kell menni érte... Ez egy olyan lehetőség, amikor nem kell a hivatali ügyekkel foglalkozni, most lehet egy kicsit egymással találkozni. Minden találkozás, ha szeretetben éljük meg, ünnep, Isten jelenlétének ünnepe.”

 

Forrás: http://www.nyirgorkat.hu

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. május 24. – Csütörtök (Mk 9,41-50)
    Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Bizony mondom nektek: Ha valaki csak egy pohár vizet is ad nektek inni azért, mert Krisztuséi vagytok, megkapja érte jutalmát. Ha viszont valaki csak egyet is bűnre csábít a kicsinyek közül, akik hisznek...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk