2017. június 22., csütörtök 14:54

„Határtalanul” - Szent Lászlós diákok Erdélyben és a Felvidéken

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola általános és középiskolás osztályai május és június hónapban a „Határtalanul” pályázat keretében Erdélybe és a Felvidékre látogattak.

Mesék földjén a hetedikesek

 A 7.a osztály 2017. május 22-27. között ismerkedett meg Erdély „csodáival”. Pályázatuk címe: „Erdő, mező, rét … minden mesélt itt. A támogatás összege 987. 000 Ft volt. A 33 kisdiák közül többen még egyáltalán nem jártak határainkon kívül, ezért is volt számukra óriási élmény ez a kirándulás. Utazásunk első állomásán, Kolozsváron a Szent Mihály templom szomszédságában rögtön a történelemből és a mesékből megismert Mátyás király előtt tiszteleghettük, majd a Házsongárdi temetőben hajthattuk meg fejünket irodalmunk több jeles képviselőjének sírja előtt. A Tordai-hasadék sem csupán csodálatos látványa, és az izmokat megdolgoztató túra miatt marad emlékezetes a számunkra, de névadónk, Szent László király egyik híres csodája által is. Erdély földje ezer szállal kapcsolódik alakjához, ezt a legendákon kívül a bögözi református templom meseszép freskóit megtekintve is tapasztalhattuk. Farkaslakán Tamási Áron szülőházában jártunk, és koszorút helyeztünk el az író sírjánál. A székely emberek gondolkodásmódját, mindennapi életét, kultúráját is megismerhettük a székelyszentléleki tájházba látogatva, majd egy kellemes szekeres túra keretében Tamási Áron hősének, Ábelnek „nyomait” kutattuk a dimbes-dombos tájon. Csíksomlyón utazásunk harmadik napján jártunk, ahol a ferences kegytemplom megtekintése után felkapaszkodtunk a Kis-Somlyó hegyre, hogy a csíksomlyói búcsú helyszínét megtekintsük. Innen Gyergyószárhegyre, a Kájoni János Gyermekotthonba vezetett az utunk, ahol egy kis adománnyal és egy előadással kedveskedtünk a gyerekeknek. Az otthon kis lakói szívesen fogadtak bennünket, még egy barátságos focimeccsre is jutott idő. Erre a napra a Békás-szoros és a Gyilkos-tó látványa tette fel a „koronát”. A további napok is bővelkedtek eseményekben. Jártunk Kőhalmon, Fogarason, Gyulafehérváron, Segesváron és Fehéregyházán, ahol koszorút helyeztünk el Petőfi Sándor szobra előtt. Marosvásárhelyen a Kultúrpalotát látogattuk meg, és tisztelegtünk a Bolyaiak szobra előtt. Korondon megismerhettük a taplász, a szövő és a fazekas mesterségek rejtelmeit, Parajdon pedig a sóbányában jártunk. Tanulmányi kirándulásunk hat napjának szinte minden perce élményekkel volt tele, s valóban megtapasztalhattuk: „Erdő, mező, rét…., minden mesél itt.”  (Jurásné Papp Mónika)

Középiskolásaink a Felvidéken

A kisvárdai Szent László Katolikus Szakgimnázium 10.D és 11.D osztályos tanulói is sikeresen pályáztak egy határon túli tanulmányi kirándulásra, a „HATÁRTALANUL” elnevezésű program keretén belül,  „4 nap Felvidéken - Pajtás ” elnevezéssel. A partner iskolából, a felvidéki Szepsiből 34 diák és 3 kísérő pedagógus látogatott el hozzánk április 24-27. között. A négy nap során felkerestük közösen a Vizsolyi Református Templomot, Boldogkőváralján a várat. Másnap a sóstói Vadasparkba és a Falumúzeumba látogattak a diákok, de Kisvárda nevezetességeivel és a közgazdaság fejlődésével is megismerkedhettek egy játékos, interaktív vetélkedő keretében. A harmadik napon Budapestre utaztunk, megtekintettük a Magyarság Házát és a Parlamentet. A felvidékiek kisvárdai programja csütörtök reggel szentmisével zárult a Római Katolikus Templomban. A hazaúton Sárospatakon felkeresték a Rákóczi-várat, a Nagykönyvtárat és a Hollóházi Porcelángyárat. Az élményekkel teli napok után mindannyian nagy izgalommal vártuk a pályázat második részét, a találkozást felvidéki barátainkkal Szepsiben.

A szlovákiai kiránduláson 40 tanuló és 4 pedagógus vehetett részt június 6-9. között. A szepsi diákokkal és tanáraikkal közösen első nap Kassa nevezetességeivel ismerkedtünk. Jártunk a  Szent Erzsébet-főszékesegyházban, a Humno Múzeumban, a Mesterségek utcájában. Másnap Betléren az Andrássy-kastélyt kerestük fel, délután Várhosszúréten a Buzgó barlangot. Este, folytatva a közgazdaságtan fejlődése projektet, közös prezentációt készítettünk a szepsi középiskolásokkal, a következő estén pedig egy lapcsánka/tócsnisütéssel mélyítettük el a „barátságot”. A harmadik napon a Dobsinai jégbarlanban tettünk egy borzongós, de nagyszerű élményt nyújtó túrát, délután pedig „bevettük” az impozáns Szepesi várat. Lőcsén megtekintettük a Szent Jakab-templomot és a szégyenketrecet. A kirándulás utolsó napján a bártfai zsinagóga történetével ismerkedtünk meg, majd Margonyára utaztunk, a Dessewffy család ősi fészkébe. A falu polgármestere vezetett körbe a szépen felújított kastélyban, és megkoszorúztuk az aradi vértanú, Dessewffy Arisztid sírját.

A négy nap során sok szép helyen jártunk, jó volt látni, megismerni a magyar vonatkozású történelmi és földrajzi nevezetességeket. Szívesen fogunk visszaemlékezni a Felvidéken eltöltött csodás napokra.  (Papp Angéla és Smajdáné Tutkovics Erzsébet)


Szent Anna Székesegyház programsorozatai:

Idősek akadémiája

Mediációs alkalmak

Naptár

« Június 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. június 20. – Szerda (Mt 6,1-6.16-18)
    Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk