2017. június 23., péntek 13:27

Házaspár tett tanúságot katolikus hitéről Egyeken

Hatodik alkalommal gyűltek össze az egyeki Szent József plébánia hívei, hogy a jubileumi készület jegyében részt vegyenek a soron következő előadáson, melynek főszereplője ez alkalommal a nyíregyházi Zsatku házaspár volt, akik a katolikus család mibenlétéről, megtérésükről tettek tanúságot.

László és Mónika felváltva vitték a beszéd fonalát, kiegészítve egymást, mint igazi férj és feleség, egymás igazi felei, együtt egy tökéletességre törekvő egész. Fiatalon kötöttek házasságot, hamarosan a gyermekáldás örömében és gondjában is részesedtek, végezték tanulmányaikat, építették és működtették vállalkozásaikat, otthonukat. Nagy lendülettel vetették alá életüket az üzleti világ kihívásainak. A mai kor emberére jellemzően, a sikeres életet megalapozó vég nélküli hajtásba kezdtek a munka frontján. Mónika elmondása szerint életének 80%-át töltötte ki ekkor a munka. László, aki gyermekkorától római katolikus neveltetésben részesült, rendszeresen templomba járt, s a két gyerek, Gergő és Bettina is részesültek a keresztség szentségében, elsőáldozók is voltak. A férj titokban dédelgette vágyát, hogy egyszer teljes lesz a létszám a vasárnapi szentmiséken, hogy evangélikus családban született párja csatlakozik a hármashoz: apához és gyerekeikhez.
Mónika hitélete azonban ekkor még olyan volt, mint a templomba járása: hol volt, hol nem volt.
A fordulat egy nagy próba után állt be. Gergőnél, 18. születésnapja közelében, 80%-ban kitöltött tumort találtak a veséjében. Mónika a műtét alatt érezte igazán testközelből a Jóisten jelenlétét, s mondott azóta is nagy hőfokon égő igent erre a jelenlétre. Élete jelentős változásokon ment át: a nagy miérteket igazságkeresésében felváltották a lassan, de biztosan kialakuló hogyanok. Segítői, iránytűi voltak többen ezen az úton. A keresésben, Istenhez vezető útján mellette állt férje, erős és kitartó gyermekei, barátai és testvérré lett vezetői, új barátai. Agilis, jó problémamegoldó, aktív, a szervezésben különösen tehetséges Mónika Felismerte, hogy mindezen képességek Isten ajándékai, különös módon köszönte meg ezeket: visszaadta annak, akitől kapta. Amilyen nagy erővel belevetette korábban magát az üzleti életbe, most ezt az erőt adja magából újra, de már ingyenes ajándékként, Isten nagyobb dicsőségére. A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya plébániájának ajánlotta fel szolgálatait, s egyengeti segítőivel együtt a házaspárok útját. Férjével együtt, kéz a kézben, egymást támogatva, minden körülmények között felvállalva egymást és a hitüket, igazi apostoli küldetést végeznek: hirdetik az örömhírt, tanúságtevő életükkel adva mindenről példát. Az előadás alatt végig a szimpátia és az őszinte hitelesség volt az uralkodó.


Plébánosunk, Papp László két dolgot emelt ki összegzésként:
1. A megtérés egy folyamat, állandó igazodás.
2. Istenre találásunk után máshová kerülnek a hangsúlyok és megváltozik a mi viszonyunk körülményeinkhez.

Farkas Éva

Fotó: Papp Ágoston 


Szent Anna Székesegyház programsorozatai:

Idősek akadémiája

Mediációs alkalmak

Katolikus Karitász adományvonal

Naptár

« Április 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. április 22. – Húsvét 4. vasárnapja (Jn 10,11-18)
    Abban az időben Jézus így szólt: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem a sajátjai, otthagyja a juhokat, és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk