Házaspár tett tanúságot katolikus hitéről Egyeken

23 június 2017

Hatodik alkalommal gyűltek össze az egyeki Szent József plébánia hívei, hogy a jubileumi készület jegyében részt vegyenek a soron következő előadáson, melynek főszereplője ez alkalommal a nyíregyházi Zsatku házaspár volt, akik a katolikus család mibenlétéről, megtérésükről tettek tanúságot.

László és Mónika felváltva vitték a beszéd fonalát, kiegészítve egymást, mint igazi férj és feleség, egymás igazi felei, együtt egy tökéletességre törekvő egész. Fiatalon kötöttek házasságot, hamarosan a gyermekáldás örömében és gondjában is részesedtek, végezték tanulmányaikat, építették és működtették vállalkozásaikat, otthonukat. Nagy lendülettel vetették alá életüket az üzleti világ kihívásainak. A mai kor emberére jellemzően, a sikeres életet megalapozó vég nélküli hajtásba kezdtek a munka frontján. Mónika elmondása szerint életének 80%-át töltötte ki ekkor a munka. László, aki gyermekkorától római katolikus neveltetésben részesült, rendszeresen templomba járt, s a két gyerek, Gergő és Bettina is részesültek a keresztség szentségében, elsőáldozók is voltak. A férj titokban dédelgette vágyát, hogy egyszer teljes lesz a létszám a vasárnapi szentmiséken, hogy evangélikus családban született párja csatlakozik a hármashoz: apához és gyerekeikhez.
Mónika hitélete azonban ekkor még olyan volt, mint a templomba járása: hol volt, hol nem volt.
A fordulat egy nagy próba után állt be. Gergőnél, 18. születésnapja közelében, 80%-ban kitöltött tumort találtak a veséjében. Mónika a műtét alatt érezte igazán testközelből a Jóisten jelenlétét, s mondott azóta is nagy hőfokon égő igent erre a jelenlétre. Élete jelentős változásokon ment át: a nagy miérteket igazságkeresésében felváltották a lassan, de biztosan kialakuló hogyanok. Segítői, iránytűi voltak többen ezen az úton. A keresésben, Istenhez vezető útján mellette állt férje, erős és kitartó gyermekei, barátai és testvérré lett vezetői, új barátai. Agilis, jó problémamegoldó, aktív, a szervezésben különösen tehetséges Mónika Felismerte, hogy mindezen képességek Isten ajándékai, különös módon köszönte meg ezeket: visszaadta annak, akitől kapta. Amilyen nagy erővel belevetette korábban magát az üzleti életbe, most ezt az erőt adja magából újra, de már ingyenes ajándékként, Isten nagyobb dicsőségére. A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya plébániájának ajánlotta fel szolgálatait, s egyengeti segítőivel együtt a házaspárok útját. Férjével együtt, kéz a kézben, egymást támogatva, minden körülmények között felvállalva egymást és a hitüket, igazi apostoli küldetést végeznek: hirdetik az örömhírt, tanúságtevő életükkel adva mindenről példát. Az előadás alatt végig a szimpátia és az őszinte hitelesség volt az uralkodó.


Plébánosunk, Papp László két dolgot emelt ki összegzésként:
1. A megtérés egy folyamat, állandó igazodás.
2. Istenre találásunk után máshová kerülnek a hangsúlyok és megváltozik a mi viszonyunk körülményeinkhez.

Farkas Éva

Fotó: Papp Ágoston 

<<  Július 2017  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
31      

 

Elérhetőségek

Cím: 4024 Debrecen, Varga u. 4.
Levélcím 4002 Debrecen, Pf. 230.
Telefon:

52/431-631

30/445-4002

Fax: 52/431-632
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hírbeküldés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Püspöki titkár: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

szentkut
Máriapócsi búcsúk 2016 2 0
 
DMK logo 1
 
 
nyhmuv kp 

 

Napi evangélium

  • 2017. július 28. – Péntek (Mt 13,18-23)
    Miután Jézus megmagyarázta tanítványainak, hogy miért mond példabeszédeket, így folytatta: „Értsétek meg hát a magvetőről szóló példabeszédet! Akik hallgatják a mennyek országáról szóló tanítást, és nem értik meg, azokhoz eljön a gonosz, és...