2017. július 27., csütörtök 14:14

Boldog papképpel találkoznak a ministránsok a debreceni táborban

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ministránsai a napokban (2017. július 24-28-ig) ministránstáborban töltenek együtt egy hetet Debrecenben a Szent József Gimnázium kollégiumában. A színes, gazdag programmal tarkított táborban a fiataloknak bőven van lehetőségük önfeledt játékokra; vetélkedők, csónakázás, foci, csúszdaparkban eltöltött órák, városnézés, hortobágyi kalandtúra teszik még emlékezetesebbé a hetet és nem utolsó sorban többször találkozhatnak Palánki Ferenc megyéspüspök atyával. Először szentmisén, amelyet a főpásztor Szent Jakab ünnepén mutatott be a kollégium meghitt, családias kápolnájában. 

„Legjobb a győztes csapatban játszani” — hangsúlyozta a főpásztor a szentmisén mondott gondolataiban, amikor a focimeccsen szerzett gólokhoz hasonlította Jakab és testvére, János apostol meghívását, viselkedését. Amikor az apostolok éppen rendezgették hálójukat a halászathoz, Jézus a követésére hívta meg őket. A két apostol készséggel elfogadta ezt és mindent feladva, addigi életüket is azonnal otthagyva egy bizonytalan jövőért követték Jézust. Ez gólnak számított a ministránsok szerint is Jakab csapatában. Később, amikor Jézussal Szamárián keresztül haladtak és nem akarták őket befogadni, Jakab és János felháborodásuknak adtak hangot, de Jézus a békés lelkületre intette őket.  A dühös lelkület már csak öngólnak számított. A püspök atya kiemelte, mIndannyiunkban vannak hasonló érzések, sokszor különbnek érezzük magunkat a többi embernél, gőgösek, fölényesek vagyunk és ezek mind-mind öngólnak számítanak. Szent Jakab apostol is sokszor így gondolkodott, de amikor megértette Jézus tanítását, akkor olyan ember lett, aki elsőként odaadta az életét hitéért. Bennünk is győzhet a jó, Istennel aranygólt lőhetünk, mert ő az, aki képessé tud tenni arra, hogy mások szolgálatára legyünk, hogy igazi, nagy dolgokra, az üdvösségre, örökéletre vágyakozzunk a szeretet gyakorlásával. 

Az 58 fős tábor életébe az egyházmegye kispapjai is bekapcsolódtak. A túlnyomórészt általános iskolás korú ministránsok közelebbről is megtapasztalhatták, hogy a papi hivatásra készülők és a jelen lévő papok ugyanolyan hétköznapi emberek, mint ők. Kálmán József atya, egyházmegyei ministránsreferens, a tábor főszervezője beszélgetésünkkor elmondta, az önfeledt, szórakoztató játékban gazdag tábor célja elsősorban az, hogy a ministránsok egy boldog, vidám pappal találkozzanak. Ilyenkor lehet velük is jobban viccelődni, közvetlenebb hangnemet megengedni. A hétköznapi életben, vagy akár a búcsúi szentmiséken kevés a lehetőség, idő a kötetlenebb beszélgetésre. A hivatás alakulásában ez kiemelten fontos. Szükséges, hogy pozitív képet alakítsanak ki a papi hivatásról. Egy felhőtlen, nyári időszakban van idő a beszélgetésre, megszólításra, játékra, egészséges viccelődésre, amely során teljesen más kapcsolat alakul ki a papok és a ministránsok között.

Kálmán József atya arra a kérdésre, hogy hogyan látja az egyházmegyei ministránsok aktivitását, elmondta, a létszámuk papfüggő. Vannak olyan kisebb egyházközségek, ahol népszerű az oltár körüli szolgálat, viszont sajnos arra is van példa, amikor nagyobb egyházközségben nem sikerül őket megszólítani. Egyházmegyei szinten is igyekeznek minden évben több programmal közvetlenebb, kötetlenebb találkozásra alkalmat adni. Ebben az évben szervezték meg először a nagy érdeklődést övező ministránstalálkozót, továbbá a táborokba, és az éves komolyabb ünnepekre (papszentelés, olajszentelési szentmise) is rendszeresen meghívják őket, valamint a facebook csoporton keresztül napi szintű kapcsolatra is van lehetőség.

József atya már most tolmácsolta Ferenc pápa meghívását a 2018. július végi római nemzetközi ministránstalálkozóra, amelyen az egyházmegye ministránsai is részt fognak venni.

 Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye - Sajtóiroda

 • Galéria:
  • 1-1
  • 2-1
  • 3-1
  • 4-1
  • 5-1
  • 6-1