2017. július 31., hétfő 13:17

A Szív szól a szívhez Cor-hétvégés jubileumi szentmise Máriapócson

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében 20 éves a Cor-hétvége mozgalom. Ez alatt az idő alatt közel kilencszáz 18 és 26 év közötti fiatal vett részt ezeken a lelkigyakorlatokon. A jubileumi évfordulót találkozóval ünnepelték 2017. július 29-én, Máriapócson a Kegytemplomban. A hálaadó szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be, majd Pankotai József atya lelkivezető, valamint Farkas István és felesége, Elza világi vezetők kíséretében kiscsoportos beszélgetéseken osztották meg egymással gondolataikat, végül a találkozó szentségimádással zárult.

A szív soha nem alszik, két dobbanás között pihen

A latin „cor” szó, „szívet”, a szeretet szimbólumát jelenti. Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmise homíliájában elmondta, a Cor-hétvége mozgalom a „szív” szót állítja a középpontba, amellyel gazdag magyar nyelvünk több szókapcsolatban is kifejezi érzéseinket, törődésünket, aggódásunkat, szeretetünket. A szív soha nem alszik, két dobbanás között pihen. Központi szervünk működése csodálatos, ha megáll, akkor a földi életünk befejeződik.” — fogalmazott a püspök atya, majd hozzátette, a szív az emberségünk középpontját is jelenti. Isten felé fordulunk, amikor a „Szívem első gondolata.. .” kezdetű imával indítjuk a napunkat. Bármi történjen is egész nap, fontos, hogy az irány jó, Isten felé forduló legyen.

Ezután a püspök atya a lelkiségi mozgalmak céljáról beszélt, amelyek arra törekszenek, hogy még inkább Istenhez irányítsák az embert, segítsék, hogy közelebb kerüljenek az Isten szívéhez. A főpásztor hangsúlyozta, Isten irgalmas szíve végtelenül szeret bennünket, ezért fontos, hogy a vele való kapcsolatunk egyértelmű és világos legyen, mert benne a Szív szól a szívhez, Isten szíve szól az ember szívéhez. A Cor-hétvége mozgalom is abban segíti a fiatalokat, hogy rádöbbenjenek, az Isten szíven akarja őket találni, szólni akar hozzájuk, hogy átformálja és alkalmassá tegye őket arra, hogy továbbadják a megtalált kincset és Isten szívén keresztül egymás szívéhez jussanak. Majd Vianney Szent János gondolatát emelte ki, amely szerint a szív az után vágyakozik, amit a legjobban szeret. A kevély a megtiszteltetés után, a zsugori a vagyon után, a parázna a tisztátlan bűnök után, de az igazi ember az Isten szíve után és Isten szíve az ember szíve után.

„Isten vágyakozik a mi szívünk után, találkozni akar velünk, ami csak rajtunk múlik. Ő nem valamit akar adni, evilági kincseket, hanem saját magát, a legdrágább kincset, amit aztán semmi el nem vehet tőlünk.” — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében a Cor-hétvégéket Nyíregyházán a Szent Imre Gimnáziumban tarják az adventi és nagyböjti időkben.

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Naptár

« December 2017 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2017. december 15. – Péntek (Mt 11,16-19)
    Egy alkalommal így szólt Jézus a néphez: „Kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják pajtásaiknak: „Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok.” Eljött János. Nem eszik, és nem iszik;...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk