2017. augusztus 04., péntek 09:27

Gyalogos zarándoklat

Talán egyből egy kérdéssel kellene kezdenem: Miért kell embereknek áldozatot hozniuk az életben? Hiszen a gyalogos zarándoklat nem egyszerűen egyik helyről a másikba való eljutás, hanem egyben áldozat is, másképp mondva szeretet.

Mi is, akik Kisvárdáról elindultunk július 29-én (szombaton) délután 4 órakor 50-en, s fáradságot nem kímélve egész éjszakán keresztül gyalogolva másnap, hajnali 5 órára elértük Máriapócsot nemcsak vidámsággal, jó beszélgetésekkel, a gyaloglásból adódó fájdalommal találkozhattunk, hanem Istennel is!

Egyszer olvastam egy érdekes megközelítést Isten tapasztalatáról, ami végig kísérte ezt az utat. Egy ismeretlen lelki vezető egyszer azt mondta: „Találkozni szeretnél Istennel? Akkor szeress úgy, hogy közben nem várod el a másik embertől, hogy ő is szeressen téged!” Érdekes, s első olvasatra furcsa megközelítés, de nagyon igaz. Isten szeretete hasonló ehhez, hiszen ő úgy szeret minket, hogy közben nem vár el érte semmit! Ingyenes a szeretet! Egy út, melynek nem legfőképpen az indulása és a célja kiemelkedő, hanem a köztes időszak, melyben átélünk változásokat, fájdalmakat, még több boldogságot, s Isten ingyenes szeretetét.

Ezen az úton nagyon sok Istentől áradó gondoskodó szeretetet élhettünk át, hiszen nagyon sok ember Isten áldását kívánta nekünk, s utunkra, több plébános, s hívei fáradságot nem kímélve fogadtak bennünket. Kisvárdáról indulva Linzenbold József atya útnak indított bennünket kérve ránk Isten bőséges áldását és elkísért az első 20km-en. Első megállóhelyünk Anarcson volt, ahol Monostory Marcell görög katolikus parókus fogadott bennünket vendégszeretetével. A következő megállóhelyünk Nyírkarász volt, ahol Katona István atya várt bennünket, ezt követően Baktalórántházán álltunk meg Lázár István atyánál, ahol lelkileg is feltöltődve vágtunk neki Ófehértónak, s azt követően Máriapócsnak.

Milyen könnyű is ezeket leírni! A megvalósítása viszont annál nehezebb és göröngyösebb volt. Ezt elsősorban Istenért tettük meg! Istenen keresztül pedig értetek! Azokért, akik talán keresitek Istent, akik közelebb akartok kerülni egyházunkhoz, s általa meg akarjátok tapasztalni megváltó Krisztusunkat.

Ki merem jelenteni, hogy az a hosszú út, amit megtettünk imádság volt mindvégig. Imádkoztunk, amikor beszélgettünk, imádkoztunk, amikor csendbe voltunk, amikor pihentünk, amikor már fizikai fájdalmat éreztünk a megtett hosszú kilométerek miatt. Imádsággá vált életünk! Áldozatot pedig azért érdemes vállalni, hogy megtapasztaljuk, működik a jó a világban! Ehhez pedig a bizalom megelőlegezéséhez van szükségünk!

Benned van-e bizalom? Merd megelőlegezni Istennek, s akkor találkozni fogsz vele!

Markovics Balázs atya

Naptár

« Október 2017 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300   Máriapócsi búcsúk 2016 2 0
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
 • 2017. október 17. – Kedd (Lk 11,37-41)
  Egyik beszéde alkalmával meghívta Jézust egy farizeus, hogy étkezzék nála. Ő el is ment, és asztalhoz telepedett. Amikor a farizeus látta, hogy Jézus étkezés előtt nem mosott kezet, megütközött rajta. Az Úr ekkor így szólt hozzá: „Ti, farizeusok, tisztán...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál
 • Mécs László-emléknapok
  Az október 14-15-én tartott Mécs László-napok keretében szombaton Dobóruszkában, vasárnap a nagykaposi római katolikus plébániatemplomban emlékeztek meg a papköltőről, a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a Csemadok nagykaposi alapszervezete szervezésében.
 • Időkapszulát helyeztek el a szegedi Karolina-iskolában
  Kettős évfordulóra emlékeztek október 16-án a Boldogasszony Iskolanővérek szegedi iskolájában. Az ünnepség során egy időkapszulát helyeztek el az épület falában, amit száz év múlva bonthat fel az iskola majdani közössége.
 • Országos találkozót tartottak a magyar világi domonkos közösségek
  Október 14-én, szombaton tartották a magyar világi domonkos közösségek (Domonkos-rend világi harmadrendje) őszi országos találkozóját Hódmezővásárhelyen.
 • Ferenc pápa: Nem lehet megőrizni az Egyház tanítását annak továbbfejlesztése nélkül!
  Október 11-én a Szentatya jelentős beszédet intézett az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szervezett találkozó résztvevőihez a vatikáni szinódusi teremben. Hangsúlyozta az egyház hagyományának dinamikus, élő jellegét, és kiemelte a tanfejlődést a halálbüntetés kérdésében.
 • Sikeresen zárult az idei 72 óra hazánkban
  Tizedik alkalommal rendezte meg a három történelmi keresztény egyház a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akciót, „Több vagy, ha adsz!” mottóval. A közel nyolcezer résztvevő kilencvenhat településen több mint háromszáz szociális, ökológiai és fejlesztő projektet vállalt a három nap folyamán.