2017. augusztus 07., hétfő 13:46

Fiatalok is elindultak gyalog Máriapócsra, az egyházmegyei búcsúra

2017. július 27-30. között Ifjúsági Gyalogos Zarándoklatot szervezett Máriapócsra a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodája. A fiatalok Nyíregyházáról, Máriapócsra 4 napig zarándokoltak, aminek egyik fő célja volt, hogy  önmagunkra, egymásra és Istenre figyeljenek.. 35 fiatal hagyta maga mögött a rohanó hétköznapokat, és kapcsolódott be a „mindenre és mindenkire jut idő” programba. 

Aki zarándokol, bekapcsolódik…

A zarándoklat első estéjén sok lépést tettünk meg egymás felé, különböző vidám játékok segítségével. Megtudtuk, hogy a legmesszebbről érkező társunk, Budapestről csatlakozott hozzánk. A csapatépítő játékok elérték a céljukat, mert még a vacsorán csendben ülő, alig majszolgató, egymást félszemmel méregető fiatalokból, bizony, a játékok végére egy vidám, csicsergő csapat kovácsolódott.

Aki zarándokol, önmaga felé tart…

Talán a legnehezebb utazás önmagamnak a megismerése, és az, hogy egyre jobban felfedezzem azt az arcot, amely a legszebb, a legmulandóbb, a legérvényesebb. (Fodor Ákos: Arcképcsarnok).

Ehhez a megismeréshez, felfedezéshez nyújtottak segítséget az inspiráló videók, a napi elmélkedések, melyekkel Lengyel József atya segített bennünket, Gresu Judit, által feltett nyitott kérdések, melyek megválaszolása egyszer csendet kívánt, máskor pedig odafordulást a társaimhoz, az útközbeni gyónási, lelki beszélgetési lehetőségek, amiben négy fiatal atya volt a segítségünkre, a Nagy Zsolt atya által vezetett szombat esti szentségimádás a kegytemplomban, ahol tanulságos történetekkel, és a hozzájuk kapcsolódó kérdések segítségével beszélgettünk mindnyájan az Úrral, és nem utolsó sorban a fizikai nehézségek (vízhólyagok, leégés, bedagadt bokák, térdek…), melyek bizony-bizony segítettek bennünket abban, hogy ennél nagyobb megpróbáltatásokat is kibírjunk majd.

 

Aki zarándokol, teljessé tesz…

A szentmisék, az imádságok, a szentségimádás mellett olyan programok is színesítették a zarándoklatot, melyek életünk részei. A csapatépítő játékok, a leveleki tóban fürdés, a szombat esti örömtánc, a társasjátékok még teljesebbé tették a programot. De valóban teljessé a vasárnapi szentmisén végzett szolgálat tette. Öröm volt megélni, hogy a fiatalok mindenhez pozitívan álltak hozzá, amit kértünk tőlük (pakolás, olvasás, perselyezés, áldoztatásnál segítés). Erősítette a közösséghez tartozásunkat, hogy az ünnepi szentmisére felvettük a zarándokpólónkat, melyet erre az alkalomra készíttettünk.

Aki zarándokol, úton van…

Az út során nagyon sokan segítettek bennünket, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni:

Palánki Ferenc püspök atya buzdítását, támogatását, Tóth László, Szováti Tamás, Zubály Lajos és Lengyel József atyáknak a szeretetteljes fogadtatást, az orosi, napkori, leveleki és az ófehértói híveknek a terített asztalt, a közös imádkozást, és a biztató mosolyokat. És nem utolsó sorban „Misi bácsinak”, (Csik Mihály), aki nagyon megkönnyítette az utat (szállította a csomagokat, a sérült zarándokokra is folyamatosan gondja volt.

 

Aki zarándokol, jó úton van…

Ez a zarándoklat egy része annak az útnak, melyen az egyházmegyénk ifjúsága halad. Ezen az úton ott van többek között a Fiatalok és Szerzetesek találkozója ( FAVÉT ),  a Fiatalok Imaestje a tiszta szerelemért, a KÖVET fesztivál és sok-sok más program, új lehetőség.

Szeretnénk, ha ez az út színes, lendületes, Krisztusi lenne.  Erre az útra hívunk meg minden fiatalt az egyházmegyénkből. Kövessétek az „utat” a facebookon (Ifjúsági Iroda), érdeklődjetek plébánosotoknál, hitoktatótoknál, barátaitoknál.

Gaga Zsuzsa


NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Július 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. július 17. – Kedd (Mt 11,20-24)
    Jézus egyszer így korholta azokat a városokat, amelyekben a legtöbb csodát tette, és mégsem tartottak bűnbánatot: Jaj, neked, Korozain! Jaj, neked, Betszaida! Ha Tiruszban és Szidonban történtek volna azok a csodák, amelyek nálatok történtek, már régen...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk