Elemek szűrése dátum szerint: január 2019

Debrecenben az ökumenikus imahét harmadik napján, január 22-én a Nagyerdei Református Gyülekezet fogadta az egységre törekvő híveket, ahol Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök hirdetett igét. Köszöntőt mondott: Püski Lajos református lelkész, és az imaközösséget Oláh István református lelkész vezette.

Kegyelmes az Úr és irgalmas, türelme hosszú, szeretete nagy. Palánki Ferenc megyéspüspök a nap üzenetéről fejtette ki gondolatait, bevezetésként azt hangsúlyozva, hogy a türelmet, egymás iránti szeretetet Istentől tanuljuk meg, és azt gyakorolnunk kell. Az irgalmas Isten bennünket végtelenül szeret, nem azért, mert jók vagyunk, hanem hogy jók legyünk. Nem azért jött a világra, mert megérdemeltük a megváltást, hanem mert rászorulunk irgalmára.

Erre irányítja a figyelmünket Dávid személye is, akinek neve elhangzott Jézus Krisztus nemzetségtáblájának felolvasásakor. Dávidban megcsodálhatjuk az Isten irgalmára rászoruló és az azt elfogadó embert. A megyéspüspök arról beszélt, mi volt a gyökere, forrása Dávid bűnének, akinek az volt a küldetése, hogy vezesse katonáit a csatában és megvédje népét az ellenségtől. Ennek ellenére, nem ezt tette, hanem maga helyett mást küldött a harctérre, otthon maradt, nem teljesítette a hivatását, azt, amire őt Isten kiválasztotta. Ebből a semmittevésből, emberi gyengeségből indult el a bűn láncolata, visszaélt királyi hatalmával és egy férjes asszony életével. Ezen elmélkedve a mi életünket is átgondolhatjuk, mik azok a döntések, amely a bűn útjára sodor bennünket.

Ilyen körülmények közé születik Isten igéje és jön erre a világra, hogy meghirdesse az Országát, amely bennünk, közöttünk van. Amikor Keresztelő János előkészítette Jézus útját, kemény szavakkal szólította fel bűnbánatra az embereket. Ez nála azt jelentette, hogy a fejsze már a fák gyökerén van, és jön Valaki, aki olthatatlan tűzre szórja a bűnösöket. Ehhez képest megszületett egy gyermek, akitől senki nem fél, és amikor 30 év csendesség után szelíden, türelmesen, jóságosan megjelenik, azzal kezdi tanítását, hogy hirdeti az evangéliumot. Jézus Istenről beszél, aki úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte. Palánki Ferenc püspök atya kifejtette, nem azért jött, hogy megítélje, elítélje az embert, hanem, hogy életet ajándékozzon. Az igazi örömhír tehát, hogy megtérhetünk, van lehetőségünk életünket megjobbítani, újrakezdeni és Isten családjába tartozni.

A megyéspüspök befejező gondolatában ismét Jézus Krisztus családfájára irányította a figyelmet, mondván, nem tudjuk, hogy Isten terve, akarata szempontjából egy-egy élet mennyire volt sikeres, de azt igen, hogy Isten akarata megvalósult és folytatódik az idők végezetéig. Ezt mindenki a saját családfájában továbbviheti, átadva a hitet, és Isten terveként az örökélet boldog részese lehet, hiszen erre mindannyian meghívást kaptunk. Ha teljesítjük hivatásunkat, Isten akarata szerint élünk, megtapasztalhatjuk, micsoda nagy dolog beleállni Isten tervébe, amelyben találunk testvéreket, s velük együtt megtapasztalhatjuk Isten irgalmas szeretetét — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Az ökumenikus alkalmon közreműködött a Nagyerdei Református Kamarakórus, Szigethy Gyula Református Vegyeskar, hegedűn játszott Versánszky Ildikó, vezényelt Nagy Csaba Zoltán.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

A közép-amerikai Panamaváros január 22. és 27. között ad otthont az ifjúsági világtalálkozónak (IVT). Hazánkat is képviseli egy delegáció a Katolikus Egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényén. Ugyanakkor az itthon maradók is élményekkel teli napot tölthetnek el január 26-án az IVT jegyében, a Budapesten sorra kerülő Panama-napon. Az előkészületekről és a budapesti programokról Gábor Miklóstól, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjétől kértünk tájékoztatást.

– Sokakban felmerülhet a kérdés, miért éppen januárban rendezik a világtalálkozót?

– Ez logikus döntés volt, hiszen Panamában és a dél-amerikai földrészen ilyenkor éppen iskolai szünet van. Mivel a helyszínen trópusi éghajlat uralkodik, az sem mellékes, hogy az évnek ez a legkevésbé csapadékos időszaka. A különlegességekről szólva megemlítem még, hogy bár nem a dzsungelben, hanem lakott környezetben rendezik a találkozót, a hatóságok minden résztvevőtől megkövetelik, hogy oltassa be magát sárgaláz elleni oltással.

– Sikerült megoldani a magyar delegáció elhelyezését, közlekedését?

– Természetesen. Most könnyebb feladatunk volt, mint a korábbi találkozókon, amelyeken több száz vagy ezer főről kellett gondoskodnunk. Ezúttal csupán egy negyvenfős csapatról van szó, amelynek tagjait a helyi családok látják vendégül. A Costa Ricában (San Joséban) sorra kerülő ötnapos nemzetközi előtalálkozón, a missziós héten pedig a hazánkban is ismert Shalom Katolikus Közösség szervezi a programot magyar fiataloknak.

– Tudható, hogy kik lesznek a magyar küldöttség tagjai?

– A püspöki konferencia úgy határozott, hogy egyházmegyénként egy-két fiatalt támogat a kiutazásban, ők egyházmegyei segítséget is kapnak. Önköltséges alapon is csatlakozott a csapathoz néhány fiatal, így az MKPK delegációja negyvenfős. A csoport tagjai nem ismerték egymást, ezért előtalálkozót szerveztünk számukra, ahol ismertettük velük az esemény menetét, és gyakorlati tanácsokat adtunk nekik. Elmondtuk például, hogy hálózsákot és polifoamot is vinniük kell, annak ellenére, hogy családoknál lesznek elszállásolva, hiszen az IVT utolsó előtti napján imavirrasztáson vesznek majd részt, és a szabad ég alatt alszanak.

A Panamában zajló katekéziseket Böcskei László nagyváradi püspök tartja majd a magyar és a mintegy harmincfős román delegációnak. Ezt a javaslatunkat a római központi szervezőhivatal is elfogadta.
A budapesti előtalálkozón a kis magyar csapat már össze is kovácsolódott, létrehoztak egy Facebook-csoportot. Reményeink szerint önkéntesként bekapcsolódnak majd a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe is, és a budapesti találkozó hirdetői lesznek Panamában. Visznek magukkal spanyol és portugál nyelvű imakártyákat, szórólapokat. A feladatuk az lesz, hogy népszerűsítsék a fiatalok körében a jövő évi rendezvényt. Az előtalálkozón a csoport tagjai megismerkedtek az őket kísérő két pappal, Huszti Zoltánnal, a Magyar Szentek templomának káplánjával, és Petkó Tamás szekszárdi plébánossal. A csapatban lesz két kispap is az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéből és a Kaposvári Egyházmegyéből.

– Hogyan kísérhetik figyelemmel az eseményeket azok, akiknek nem áll módjukban Panamába utazni? Lesz-e olyan internetes oldal, amelyen keresztül tájékozódhatnak az érdeklődők a találkozóval kapcsolatban?

– A csapattal utazik két filmes szakember is, a Magyar Televízió külsős munkatársai, akik időnként bejelentkeznek majd a helyszínekről, interjúkat készítenek. Ígéretet kaptunk arra, hogy a közszolgálati tévében naponta lesz híradás a panamai eseményekről.
A tájékozódásra szolgál a www.panamanap.hu  internetes oldal is, ahol látható például Ferenc pápa videoüzenete, amelyben a fiatalokhoz fordul. (A hagyományoktól eltérően most nem levélben teszi ezt.) Az Isten hívására való válaszadás a fiatalok életében – lényegében ez lesz a találkozó fő témája.

A Magyar Sydney-hez és a HungaRióhoz hasonlóan ezúttal is szervezünk egy hazai ifjúsági találkozót, a Panama-napot, az IVT egynapos magyarországi kísérő rendezvényét, amelynek keretében a magyar fiatalok bekapcsolódhatnak a világtalálkozó eseményeibe. A január 26-án Budapesten, a népligeti Elek Gyula Arénában sorra kerülő Panama-nap szervezését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottsága koordinálja. Hívjuk és várjuk a fiatalokat az ország minden részéről és a határon túlról is. A rendezvény ingyenes, de regisztrálni kell a www.panamanap.hu  oldalon.

– Milyen programok várhatók a fővárosi Panama-napon?

– Élő, valódi ifjúsági találkozót szeretnénk tartani, nem csupán „mozizást”, de természetesen az apropó az IVT, amelynek a legfontosabb elemeit szeretnénk megmutatni a résztvevőknek. Lesz videoösszeállítás a találkozó nyitó szentmiséjéről, a Szentatya fogadásáról, talán a keresztútról is – mindezt megpróbáljuk tömörítve, magyar hangalámondással bemutatni a fiataloknak. A Panama-napon sor kerülhet élő kapcsolásra is, az időeltolódás miatt a szombat délelőtti eseményekbe tudunk majd bepillantani.
A Panama-napon lesz játék, élő zenekar kíséretében elénekeljük a világtalálkozó mostani himnuszának magyar változatát, valamint felelevenítjük a legsikeresebb korábbi himnuszokat is. Lesz püspöki katekézis, amelyet Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezet, valamint a pápa és a Vatikán ifjúsággal foglalkozó bizottságának iránymutatása szerint beszélgetést szervezünk a fiatalok számára a jelen lévő püspökökkel. Ebbe a kérdezz-felelek blokkba Palánki Ferenc, a MKPK Ifjúsági Bizottságának elnöke is bekapcsolódik. Pindroch Csaba színművészt és Bartos Lídia Lelle bloggert pedig azért hívtuk meg, hogy arról beszéljenek a fiataloknak, mit jelent számukra a találkozónk mottója: Íme, itt vagyok!

Készülünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is: délután Veres András püspök, az MKPK elnöke mutat be szentmisét, majd dicsőítés és szentségimádás lesz, amit a Nyolc Boldogság közösség tagjai vezetnek.
Az élő programot legkésőbb este fél hétkor befejezzük, hogy a vidékről érkezők is haza tudjanak jutni.
Arra buzdítjuk a fiatalokat, hogy minél többen regisztráljanak erre a rendezvényre a www.panamanap.hu oldalon!

Forrás: Magyar Kurír

Szatmárcseke község önkormányzata és a Kölcsey Társaság ökumenikus istentiszteletet és ünnepi közgyűlést tartott a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 20-án, a település református templomában. Ezen alkalmon adták át a Kölcsey Társaság idei díját is. ( http://www.boon.hu/a-magyar-kultura-napja-zsigmond-dezso-filmrendezo-vette-at-a-kolcsey-emlekplakettet/4113876 ) Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező Kölcsey-emlékplakettet, Gróh Gáspár irodalomtörténész Kölcsey-emlékérmét kapott, amelyet Bölcskei Gusztáv, a társaság elnöke adott át.
Az ökumenikus istentiszteleten Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly református püspök hirdettek igét.

Palánki Ferenc megyéspüspök bevezető gondolataiban az elhangzott szentírási szakaszra (1Pt) utalva azt hangsúlyozta, legyünk mindig készen a válasszal azon kérdésekre, van e reménységünk, jövőképünk, és ha igen, mi ennek az alapja. Ha csak a technikai vívmányokra, vagy a tudomány eredményeire gondolunk, akkor nem sok reményünk van. Fontos, hogy egyre inkább megismerjük a világ, a természet adta lehetőségeket, de reményünket csak az egy igaz Istenre tudjuk rábízni.

A magyar kultúrához ezer éve hozzátartozik a kereszténység, amely értékek nem léteznek Krisztus nélkül. A püspök atya kiemelte, beszélünk általánosságban a kultúráról, és így beszélhetünk a reménység, a szeretet kultúrájáról is, amely Krisztus nélkül nem létezik. A krisztusi keresztény kultúra azt jelenti, hogy mindennapjainkat Jézus Krisztus tanítása — az evangélium, örömhír — határozza meg.

Ezután Palánki püspök a tavaly évben rendezett fiatalokról szóló Püspöki Szinódus záró dokumentumára irányította a figyelmet, amelyet az Emmauszi tanítványok (Lk 24,13) történetére építettek fel. Ennek egyik fontos mozzanata, hogy Jézus a reményüket vesztett tanítványok mellé szegődött, meghallgatta őket, nyitott volt feléjük. Ez a meghallgatás kultúrája. A történet másik lényegi mondanivalója szerint, miután Jézus meghallgatta őket, a szívükre beszélt, hirdette az evangéliumot, és ekkor lángra lobbant a tanítványok szíve, mert felismerték Őt a kenyértörésben, majd késedelem nélkül visszaindultak a reménység városa felé, az egyház születendő közösségébe és teljesítették küldetésüket.

A megyéspüspök összegezve az emmauszi tanítványok történetének üzenetét kiemelte, a keresztény kultúrához hozzátartozik a meghallgatni tudás is. Először is Istent kell meghallgatnunk, amely szabad találkozást, alázatot, türelmet, nyitottságot, megértési és megtérési hajlandóságot követel, elköteleződésre való képességet igényel. Az Isten meghallgatása tulajdonképpen imádság, amelyben megnyitom a szívemet, engedem, hogy belépjen, mellém szegődjön, befolyásolja az életemet.
Tudnunk kell meghallgatni a másik embert is. Gyakran tapasztaljuk, hogy sokszor csak a magunk bajával vagyunk elfoglalva és nem figyelünk embertársainkra. Jézus ebben is példa, Ő engedi, hogy megérintsük a szívét. Palánki püspök ezután Gyökössy Endre gondolatára emlékeztetett, miszerint, ha hagyjuk, hogy valaki megossza velünk a gondjait, akkor kicsit elmondja magától is, vagyis távolabbra kerül a nehézségétől, problémájától, felülről látja az életét és képes lesz arra, hogy változzon.

A főpásztor azt is hangsúlyozta, hogy a szinódus komoly feladata volt azon megoldások keresése is, hogyan tudjuk hitelesen átadni a hitünk örömét a fiataloknak. Lángra lobbant e már a szívünk, mint az emmauszi tanítványoknak, akik késedelem nélkül elindultak továbbadni az örömhírt. Sokszor tanúi lehetünk annak, hogy a fiatalok újra felfedezik Istent, a lelkiséget, spiritualitást. A legfontosabb kérdés, hogy ott vagyunk e mellettük, megszólíthatóak vagyunk e, tudunk e hitelesen tanúságot tenni arról, mi a reménységünk alapja.

Törekedjünk tehát arra, hogy Jézus Krisztust közelebb engedjük a szívünkhöz, és Őt befogadva egyre inkább hasonlítsunk Hozzá és valósítsuk meg a keresztény kultúrát. Hirdessük az evangéliumot először az életünkkel, és ha kell, beszéljünk is róla, utalt Szent Ferenc gondolatára a püspök atya.
Őseink átadták a hit örömét, de most rajtunk a sor. Figyeljünk Jézusra és a világban el fogunk igazodni, tudni fogjuk, mit kell cselekednünk, hogyan tudjuk teljesíteni hivatásunkat, megválaszolni a kérdést, mi a reménységünk alapja — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. .

A megemlékezésen imát mondott: Szalay Kont református esperes közreműködik: Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész és a Nyíregyházi Cantemus Kórus, vezényelt: Szabó Soma, karnagy.
Az ünnepség folytatásaként a szatmárcsekei református temetőben Kölcsey Ferenc síremlékét koszorúzták meg.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Barcza János

Az egyeki Szent Ferenc Karitász csoport tagjai 135 adag meleg étellel ajándékozták meg az egyházközség mintegy 100 családját 2019. január 18-án, a karitász ház udvarán. A karitatív szervezet csoportja gondolt a külterületeken élőkre is, akiknek otthonukba szállították az egyeki étterem dolgozói által elkészített, és előre becsomagolt ételt.

Öröm volt látni az emberek csillogó tekintetét, mosolyát, a boldog köszönömöt hallani. Akkor lett igazán rózsás a kedvünk, amikor egy kislány hálából egy virágot nyújtott át nekünk.
Az ételosztáshoz társult ezen a napon az előző hetekben meghirdetett, és még most is tartó lábbeli gyűjtés során kapott gyermek és felnőtt cipők, csizmák, papucsok, szandálok átadása a szükséget szenvedők számára. Így a megajándékozottak meleg étellel, meleg lábbelivel, és meleg szívvel térhettek otthonukba.

E nemes gesztust megelőzően a karitász csoport tagjai délután 3 órakor a Szent Fausztina lelki közösség körében — köztük, a helyi Szent János Katolikus Iskola diákjaival— az irgalmasság rózsafüzérét imádkozták el énekes formában.

„Ébredjen minden egyházközség arra a tudatra, hogy mindegyik Krisztus családja, s legyen gondja arra, hogy ne legyen abban a családban senki, aki éhezik, mialatt mások lakmároznak, senki, aki mezítelen, mialatt másnak fölös ruhája vagy lábbelije van. Közelebb kell jutnunk egymáshoz. Meg kell éreznünk mások baját úgy, hogy attól mi is szenvedjünk, és mások gondját úgy, hogy azt, mint a magunkét eloszlatni törekedjünk.” (Prohászka Ottokár)

Pappné Fekete Mónika
Egyek - Szent Ferenc Karitász csoport

Január 22. és 27. között a közép-amerikai Panamaváros ad otthont az ifjúsági világtalálkozónak (IVT). Magyarországról egy kisebb csapat, köztük egyházmegyénk hat fiatalja képviseli hazánkat a Katolikus Egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényén. Budapesten viszont az itthon maradók is élménydús napot tölthetnek el január 26-án.

Magyar Sydney, HungaRio és Panama-nap – már hagyományosan csatlakozik a sorba a januári esemény is. Azt már megszokhattuk, hogy az európai IVT-kre többezres magyar csapat utazik, az öreg kontinensen kívüli helyszínekre viszont a nagy távolságok miatt kevesebbeknek adatik meg ez a lehetőség. Mivel a 2019-es IVT-t január 22. és 27. között rendezik Panamavárosban, ezúttal egy egynapos kísérőrendezvényen kapcsolódhatnak be a magyar fiatalok a Katolikus Egyház legnagyobb ifjúsági eseményébe. A január 26-án Budapesten az Elek Gyula Arénában megrendezendő Panama-nap szervezését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottsága koordinálja.

A cél, hogy az IVT szellemiségében találkozzanak az egyházmegyék fiataljai, valamint közösségi élményekkel gazdagodjanak, és együtt imádkozzanak. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a www.panamanap.hu  weboldalon lehet.
A fiatalokkal együtt ünnepelnek majd püspökeink is. A Panama-nap házigazdája Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök lesz, míg a katekézist Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita tartja majd. A nap végén pedig Veres András, az MKPK elnöke, a Győri Egyházmegye főpásztora lesz a szentmise főcelebránsa. Ráadásul a fiatalok nem csupán ezeken az eseményeken találkozhatnak velük, hanem a „Kérdezd a püspököt!” program keretében bárki beküldheti kérdését, amit a moderátor fog közvetíteni a püspököknek.

A Panama-napon ezen kívül is színes programok várnak a fiatalokra. A rengeteg zenés dicsőítés mellett tanúságtételek, imaest, játékok és természetesen egy kis panamai IVT is vár a résztvevőkre. A nap folyamán ugyanis többször is kapcsolják majd a közép-amerikai fővárost.
A Panama-nap mottója: „Íme itt vagyok!” Legyünk ott, és ünnepeljünk együtt az ország és a világ katolikus fiataljaival!

MKPK Ifjúsági Bizottsága
Forrás és fotó: MKPK

2019. január 19-én ünneplőbe öltözött a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén fekvő Újszentmargita, és hívei örömmel várták Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök érkezését, hogy együtt adjanak hálát a település fennállásának 1010-ik évfordulóján.

A katolikus egyházhoz benépesülése óta szorosan kötődő, elsőként Antióchiai Szent Margit, majd a tatárjárást követően IV. Béla király szentéletű lánya, Árpád-házi Szent Margit oltalma alatt álló község — amely 1946-ig az Egri Káptalan legsikeresebb birtoka volt —, sok viszontagságot élt meg a több mint 1000 év alatt. Az önkormányzat egész éves programsorozata kezdődött el ezen a napon, amelyen a megyéspüspök mellett Dr. Tiba István országgyűlési képviselő, Csetneki Csaba, Újszentmargita polgármestere, az önkormányzat képviselő testületének tagjai, a környék településeinek vezetői, egyeki, tiszacsegei zarándokok és a helybéli lakosok szép számmal vettek részt.

Az ünnepi szentmisén Palánki Ferenc megyéspüspök az Istennek adott szívről, mint keresztény életprogramról beszélt. Hangsúlyozta, ma sokan nem mernek másokért élve elköteleződni, majd emlékeztetett Ferenc pápa — az elmúlt évben a fiatalokról szóló Püspöki Szinóduson elhangzott — gondolatára, amely szerint nem csak azt kell megkérdezni, hogy ki vagyok, hanem azt is, kiért, kikért vagyok a világban. Földi létünk egyszeri és nagy lehetősége, hogy másoknak szenteljük az életünket, mint ahogyan Árpád-házi Szent Margit is tette. Négy éves volt, amikor szülei – hogy viszontagságos időben megtett felajánlásukat teljesítsék – a veszprémi domonkos nővérekre bízták őt. Ma nehezen értjük meg ezt. A liberális világfelfogás nem találja meg ebben a szabadságot és az önmegvalósítást. Amikor később politikai okokból Margitot házasságra akarták rávenni, ő arra mondta ki igenjét, hogy továbbra is mások szolgálatáért fog élni, amit népéért, családjáért ajánl fel. Ebben az engesztelő lelkületben halt meg 28 évesen. Másokért élt, és 800 év múlva is ragyog a példája, hiszen a szentek nem azt várják, hogy ünnepeljük, hanem azt, hogy kövessük őket.

A szentmise végén Csetneki Csaba polgármester úr köszöntötte az ünneplőket, és megnyitotta a jubileumi évet. Hangsúlyozta, a község ezer szállal kötődik keresztény katolikus múltjához, illő tehát, hogy szentmise keretében kezdje el múltidéző emlékeit és értékeit megmutató, a hagyományokat felelevenítő programsorozatát. Újszentmargita önkormányzata ezzel a gondolatisággal tervezte meg a 2019-es év gazdag választékot nyújtó eseményeit, melyre minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak. A polgármester megköszönte a települések közti jó kapcsolatokat, melynek szép példája, hogy a mai szentmisére Tiszagyulaháza polgármestere – utalva az 1010-es évfordulóra — 101 szálból készült virágkompozíciót ajánlott fel a templom oltára elé.

Dr. Tiba István köszönetet mondott azért, hogy Újszentmargita mindig is úgy tekintett rá — amióta az országgyűlésben képviseli a neki bizalmat szavazó települések érdekeit —, mint aki a község szülöttje. Ez a kapcsolat sok szép eredményt hozott az elmúlt években, s támogatásáról biztosította továbbra is a település lakóit.

Az ünnepi szentmisét követően a program Újszentmargita alkotóinak munkáit bemutató kiállítás megnyitójával és szeretet-vendégséggel folytatódott a helyi művelődési házban, alkalmat adva a kötetlen, baráti beszélgetésre.

Papp László plébános
Fotó: Papp Ágoston

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből hat fiatal csatlakozott ma reggel, ahhoz a magyar delegációhoz, akik részt vesznek 2019. január 22. és 27. között Közép-Amerikában a panamai ifjúsági világtalálkozón (IVT). A Katolikus Egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényére, amelyre a Szentatya is ellátogat, 250 ezer fiatalt várnak a szervezők.

Az MKPK Ifjúsági Bizottsága szervezésében huszonkilenc fő egyházmegyei delegáltként utazik – közöttük két szeminarista –, tizenegyen pedig egyénileg jelentkeztek. A csoportot két pap kíséri.

A fiatalok január 18. és 21. között Costa Ricában, a Katolikus Shalom Közösség szervezésében vesznek részt előtalálkozón, majd január 22-én továbbutaznak Panamavárosba.

Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye 10 köznevelési és 3 szociális intézményének intézményvezetői és gazdaságvezetői tanácskozást tartottak 2019. január 16-án, a Püspöki Hivatalban.

A magasabb vezetőket Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszöntötte, majd arra kérte őket, hogy továbbra is figyeljék azokat a lehetőségeket, amelyeket a szolgálatukban, munkájukban a Jóisten felkínál. Hangsúlyozta, a külső megújulás mellett elsősorban a belső, lelki fejlődésre, megújulásra összpontosítsanak, de mindenekelőtt arra ügyeljenek, hogy a kettő együtt haladjon, és Istenhez vigye közelebb a rájuk bízottakat.
A megyéspüspök azt is elmondta, hogy ez az év is a további tervezések, bővítések, építkezések időszaka is lesz. Majd a főpásztor visszatekintett az elmúlt időszakra, és háláját fejezte ki elsősorban Istennek az intézményfejlesztési lehetőségekért és köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal segítették azok megvalósulását. 2018 szeptemberében a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye több köznevelési intézményének megújulását, bővítését ünnepelhette.
Végül Palánki Ferenc megyéspüspök egy különleges alkalomra hívta meg az intézményvezetőket. A szokásos tavaszi intézmény, és gazdaságvezetők részére tervezett kirándulás ezúttal Csíksomlyóra vezet majd, ahol az igazgatók a főpásztorral június 1-én részt vesznek a pápai szentmisén. Ferenc pápa három napos romániai látogatása alatt szentmisét mutat be.

Béres Nándor, az egyházmegye gazdasági igazgatója megköszönte a 2018. évben végzett áldozatos munkát, az együttgondolkodást és az eredményes együttműködést. Tájékoztatta a magasabb vezetőket a 2018. évi beszámoló, valamint a 2019. évi költségvetés készítésének tartalmi és formai követelményekkel kapcsolatos elvárásairól. Továbbá felhívta a figyelmet az intézményi szabályzatok aktualizálására, a törvényi változásokra; valamint a 2019. évtől alkalmazandó változások nyugdíjas munkavállaló alkalmazásával kapcsolatos teendőkre. Tájékoztatta a vezetőket arról is, hogy milyen teendők vannak az oktatási és szociális normatíva 2018. évi elszámolásával és a 2019. évi igényléssel kapcsolatban, majd bejelentette az egyházmegyei oktatási és szociális intézményekben történt bérváltozásokat.

Molnár Katalin, az EKIF főigazgatója, a tanév I. félévében lezajlott törvényességi ellenőrzés tapasztalatairól számolt be, s örömmel emelte ki, hogy a fülöpi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola törvényességi ellenőrzése, amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Járási Hivatala végzett, hibátlan lett.
A 2018/2019. tanév II. félévi feladatainak – a tanév egyházmegyei helyi rendje szerint – egyeztetése után felhívta a figyelmet a szakgimnáziumok szakképzési megállapodásinak lejárati időpontjára, s a várható feladatokra.
Beszámolt a fenntartói szakmai ellenőrzések tapasztalatairól, eredményeiről. Hangsúlyozta, nagyon sok kiváló órát látogatott meg. Ezután köszönetet mondott azon kollégium vezetőinek és munkatársainak, akik az intézményük törvényességi, szakmai, adminisztrációs munkájának ellenőrzéséről szóló fenntartói tanulmány elkészítésében segítséget nyújtottak. Örömmel jelentette be, hogy a Szent János intézmény óvodai szakmai munka ellenőrzéséről a Katolikus Pedagógiai Intézet óvodai szakértője elismerését fejezte ki az óvodai intézményegységben végzett magas színvonalú szakmai munkáért.
Végül Molnár Katalin egyeztetett a félévi nevelőtestületi értékelő-elemző tanácskozások időpontjáról és tartalmáról, majd megköszönte az intézmények szakmai munkáját, és bejelentette, hogy a fenntartói stratégia elkészült, s az intézményvezetők véleményét kéri a végleges változat kialakítása előtt.

A tanácskozás - amelyen szakmai és gazdasági útmutatókat kaptak a vezetők – jó hangulatú közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 Mit ígér a Szentlélek? CSODÁKAT, több örömöt, hitet, erőt, békét, szeretetet, testi és lelki gyógyulást, számtalan ajándékot, gyümölcsöt és karizmát.Tapasztald meg a Szentlélek életet átformáló erejét!

Hol vannak ma azok a csodák, erőmegnyilvánulások, amikről a Szentírás ír? Fábry Kornél atya Debrecenben, a Megtestesülés-templomban tett tanúságtételében elmondta: „A Szentlélek szeminárium megváltoztatta az életét. Életre szóló élményt jelentett számára az életgyónás, ami után újra azt az örömöt, megkönnyebbülést tapasztalta a szívében, mint az első szentgyónás alkalmával. A másik meghatározó tapasztalat az volt, amikor imádkoztak érte, hogy betöltse a szívét a Szentlélek. Ez olyan erővel hatott rá, hogy énekelve, táncolva tette meg az utat hazáig. Onnantól kezdve egész kalandsorozaton ment keresztül, Jézus nevében imádkoztak beteg, műtétek előtt álló emberekért, és valóban megtapasztalták a gyógyulás csodáját. A Szentlélek ma is ugyanúgy működik, mint Jézus idejében.” ( www.dnyem.hu  )

Szentlélek szeminárium

2019. február 14 és április 11 között csütörtök esténként 18-tól 20.30-ig Debrecenben a
a Szent László Plébánián (Debrecen, Füredi út 6.) lesz Szentesi Csaba atya vezetésével.

Jelentkezési határidő: 2019. január 31.

1. Február 14. Bevezető
2. Február 21. Isten, mint édesapa (és mint édesanya) egészen személyesen szeret Téged
3. Február 28. Jézus megment és szabaddá tesz
4. Március 7. Jézus a Te életednek Ura
5. Március 14. Jézus meghív Téged, hogy a tanítványa legyél
6. Március 21. Jézus elküldi Neked Szentlelkét
7. Március 28. A Szentlélek adományokat és kegyelmeket ad
8. Április 4. A Szentlélek Krisztus Testébe kapcsol bele
9. Április 11. Jézus Lelke képessé tesz arra, hogy gyümölcsöt hozz

A témák egymásra épülnek.

Kérjük, csak akkor jelentkezzen, ha minden alkalmon jelen tud lenni!
Online jelentkezés: https://goo.gl/forms/IUMNEOOtZwqxWbdv2
További információ: www.szentlaszlo.dnyem.hu
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/266282127398680/

Öröm-Hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

Imahét a Krisztus-hívők egységéért

2019. január 20-27.

„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (MTörv/5Móz 16,18-20)

Debreceni program:

Görög Katolikus Templom

Január 20. vasárnap, 17.00 óra:

Köszöntés:                                  Dr. Seszták István gk. főhelynök

Igét hirdet:                                  Derencsényi István ref. lelkészi főjegyző

Imaközösséget vezeti:                 Kapin István gk. parókus

 

 Evangélikus Templom

Január 21. hétfő, 17.00 óra:

Köszöntés:                                  Asztalos Richárd evangélikus lelkész

Igét hirdet:                                  Dr. Krakomperger Zoltán rk. plébános

Imaközösséget vezeti:                 Sipos Barnabás ortodox parókus

 

Nagyerdei Református Templom

Január 22. kedd, 17.00 óra:

Köszöntés:                                  Püski Lajos ref. lelkész

Igét hirdet:                                  Palánki Ferenc rk. püspök

Imaközösséget vezeti:                 Oláh István ref. lelkész

 

  Szent Anna Római Katolikus Székesegyház

Január 23. szerda, 17.00 óra:

Köszöntés:                                  Palánki Ferenc rk. püspök

Igét hirdet:                                  Dr. Fekete Károly ref. püspök

Imaközösséget vezeti:                 Dr. Krakomperger Zoltán rk. plébános

 

Kossuth utcai Református Templom

Január 24. csütörtök, 17.00 óra:

Köszöntés:                                  Derencsényi István ref. lelkészi főjegyző

Igét hirdet:                                  Papp János lelkész-baptista egyházelnök

Imaközösséget vezeti:                 Veres János ref. lelkész

 

 Baptista Imaház – Szappanos utca

Január 25. péntek, 17.00 óra:

Köszöntés:                                  Dobos Péter gyülekezetvezető-presbiter

Igét hirdet:                                  Asztalos Richárd ev. lelkész

Imaközösséget vezeti:                 Dr. Khaled A. László metodista szuperintendens

 

Szent Család Római Katolikus Templom

Január 26. szombat, 17.00 óra:

Köszöntés:                                  Fodor András rk. püspöki helynök

Igét hirdet:                                  Vad Zsigmond ref. esperes

Imaközösséget vezeti:                 Helyi lelkész

 

Református Nagytemplom

Január 27. vasárnap, 17.00 óra:

Köszöntés:                                  Dr. Fekete Károly ref. püspök

Igeolvasás:                                  Bereczki Lajos baptista lelkész-rektorhelyettes

Előima:                                       Sipos Barnabás ortodox plébános

Igét hirdet:                                  Kocsis Fülöp gk. érsek-metropolita

Apostoli Hitvallás:                      Asztalos Richárd evangélikus lelkész

Záróima, Úri ima:                       Palánki Ferenc rk. püspök

Hirdetések, áldás:                       Vad Zsigmond ref. esperes

Az ökumenikus imahét perselyadományát a Debreceni Hospice Ház támogatására ajánljuk fel.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség


NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Január 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31