2017. szeptember 08., péntek 12:12

Megnyitották a 2017/18-as tanévet az egyházmegye új iskolájában, Nyírtelken

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a 2017/18-as tanévtől két új köznevelési intézménnyel gazdagodott.  A nyírtelki Szent Anna Katolikus Általános Iskola és az Ajaki Tamási Áron Általános Iskola, Óvoda és bölcsőde. A nyírtelki iskola ünnepélyes tanévnyitóján a diákokat elsőként Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszöntötte 2017. szeptember 1-én a település Királyteleki Vigadójában.

A tanévnyitó ünnepségen részt vettek többek között Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Molnár Katalin egyházmegyei EKIF főigazgató, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Szekeres József Nyírtelek polgármestere, Kiss Tibor plébános, az iskola lelki vezetője, önkormányzati képviselők, görögkatolikus lelkipásztorok.

Kis Tibor plébános az iskola lelki vezetője örömmel köszöntötte az ünnepség résztvevőit, annak okán, hogy a település iskolája is egyházmegyei intézmények sorába tartozik. Megköszönte a város vezetőinek a bizalmat, hogy iskolájukat rá merték bízni az egyházmegyére, majd az elismerés szavaival illette többek között Horváth-Bócsi Irént, az iskola igazgatónőjét, akinek lendületes,  munkája meghatározta az elmúlt két évet, és segített, rugalmasan kezelte a fenntartóváltás során felmerülő feladatokat.

Palánki Ferenc megyéspüspök köszöntő gondolataiban az evangéliumra utalva (vö. Mt 25,1-13)  ) elmondta nem mindegy, hogy az ember okos, vagy balga. A balgák kimaradnak a lakomából, az előrelátók, okosak pedig bejutnak a menyegzőre. Ezt az okosságot kell elsajátítani, amelynek egyik eszköze a katolikus iskola. Ezután a püspök atya elmondta, az iskola átvétellel azt szeretnék elérni, hogy a gyermekek biztonságban legyenek, érezzék, fontos az ő életük a közösségnek.

Ezután az iskola védőszentjére, Szent Annára, Jézus nagyanyjára irányította a figyelmet, aki tanította Máriát, Isten legkedvesebb leányát.  A főpásztor hangsúlyozta: „Ti is Isten kedves gyermekei vagytok, és az a cél, hogy életre és örök életre valók, okosak legyetek. Legyen előttetek távlat, amely nemcsak a földi, hanem a végtelen életre vonatkozik. Ismerjétek meg azokat az örök értékeket, amelyek megszerzéséért érdemes áldozatot hozni. Az iskolában bár a gyermekek szerint „soha nem történik semmi”, mégis megtörténhet minden. Ezt a mindent szeretné felajánlani az egyházmegyei iskola szellemisége hirdetve a keresztény értékeket, amely szabadságra hív, megszabadít az önzéstől és segít rátalálni a hivatásunkra, megtanít a mások szolgálatára élni, szeretni.

Végül a főpásztor a pedagógusokhoz fordulva arra kérte őket, óvakodjanak a kiégéstől, figyeljenek arra, hogy nap, mint nap tudjanak töltekezni: „A dolgok rendje az, hogy az olaj kiég, elfogy, de az a fontos, hogy legyen honnan újratölteni” — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

Dr. Vinnai Győző országgyűlés képviselő, Nyírtelek város szülötte beszédében elmondta, a gyermek életének jelentős részét az iskolában tölti el. Fontos, hogy mit hoz a családból és az is, hogy az iskola hogyan tudja ezt következetes munkával megváltoztatni, jó irányba terelni. Az iskola szerepe az ismeretek átadásán túl a nevelés is, mindent meg kell tennie, hogy csökkentse a családból hozott hátrányokat. A képviselő szerint az iskolának hármas célt kell maga elé tűznie: színvonalas pedagógiai programmal minőségi oktatást kell nyújtania, tehetség gondozónak, valamint esélyt teremtőnek kell lennie, hiszen a társadalmi felemelkedéshez egy jó szakma, tudás alapvetően fontos. Mindezek mellet pedig szükség van a szeretetre, egy szilárd erkölcsi alapra, a másikhoz való közeledésben pedig nemcsak az „én”, hanem a „mi” szemléletre.

Szekeres József Nyírtelek polgármestere a diákoknak, tanároknak és a szülőknek szóló üzeneteit fogalmazta meg. Először a tanulókhoz fordult és kitartó tanulásra biztatta őket: „Ezer mérföld is egyetlen lépéssel kezdődik, amely számotokra az iskolába való első belépést jelenti. Az út bármennyire is rögös, vezessen benneteket minél messzebbre.”

A következő üzenet a pedagógusoknak szólt: „Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtesz, szó nélkül kiosztod nekik a szerszámokat és rámutatsz a tervrajzra.  Először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.” A polgármester kérte a pedagógusokat, a tanév során számos nehézséggel szemben keltsék fel a vágyakat a gyermekekben, és folyamatosan táplálják bennük a tudásszomjat.

Végül a város első embere örömmel jelentette be a szülőknek, hogy a gyermekvédelmi rendeletben is megfogalmazott határozat alapján a településen ettől a tanévtől már nemcsak a bölcsődések és óvodások számára ingyenes az étkeztetés, hanem az alsó tagozatos gyermekek is megkapják ezt a juttatást. Ezzel járul hozzá az önkormányzat a könnyebb évkezdéshez. Majd Nyírtelek Város Önkormányzatának nevében tanszereket tartalmazó csomagot adott át útravalóként az első osztályos gyermekeknek.

Horváth-Bócsi Irén, a Szent Anna Általános Iskola igazgatója az ünnep fontosságát hangsúlyozta. Többek között elmondta, az ünnep egy településnek kiemelt eseménye, amelyben felismerhető a közösség értékrendje, a város összetartozása és immár a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéhez való tartozás is. Kifejezi továbbá a tiszteletet, a megbecsülést, előretekintést. Mindezek mellett a legfontosabb a készülődés, amely az ünnepünk bensőségét erősíti. 

Az igazgatónő a szülőkhöz intézett gondolataiban hangsúlyozta, akkor működik jól egy iskola, ha a szülők is segítik nap, mint nap a pedagógusok munkáját. Megköszönte a szülőknek a bizalmat, amelyet az iskola szakmai felkészültséggel, hittel odafigyeléssel fog viszonozni.

Ezután az igazgatónő köszöntötte 38 éves pedagógusi hivatásában a nyugdíjas dr. Hortobágyi Bélánét, aki diákjainak mindig pozitív példát, meghatározó értékrendet, stabil alapokat mutatott. Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere „A Pedagógus Szolgálati Emlékérmet” adományozta számára, amelyet az  igazgatónő adott át.

Horváth-Bócsi Irén intézményvezető gondolatait egy imával fejezte be:

„Szent Anna! Máriának

Szülője, gyámola,

Feléd száll az anyáknak

Kérése, óhaja.

Akit követniük kell,

Te vagy a példakép,

Óh áldd meg gyermekekkel

Az anyák seregét.

Kérj mennyben szent kegyelmet,

Ha kéred megleszen,

Hogy éljen minden gyermek

Szentül erényesen.”

Kovács Ágnes

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. február 19. – Hétfő (Mt 25,31-46)
    Egy alkalommal Jézus az utolsó ítéletről beszélt tanítványainak: Amikor az Emberfia eljön az ő dicsőségében összes angyalának kíséretében, és helyet foglal dicsőséges trónusán, akkor minden nemzet összesereglik előtte, ő pedig elválasztja őket egymástól,...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk