2017. október 30., hétfő 10:04

Tudományos konferenciát tartottak Geszteréden

A Geszterédi Aranyszablya Társaság szervezésében neves régész tudósok tartottak előadásokat „A geszterédi aranyszablya történeti jelentősége” címmel 2017. október 13-án, a település Gajdos János Művelődési Házában.

Rácz János, a Geszterédi Aranyszablya Társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Gondolataiban elmondta, 1868 óta a településen nem volt ennyi régészeti tudós, szakember, mint ezen a tanácskozáson.  A konferenciát azért szervezték, hogy emléket állítsanak annak a honfoglaló vezérnek, akit Geszteréden temettek el az aranyszablyával együtt, és tiszteletüket tegyék a honfoglaló hősök előtt. A vezér sírját 90 évvel ezelőtt 1927. május 4-én tárták fel, ekkor került elő a 106 felbecsülhetetlen értékű honfoglalás kori lelet együttes is. Rácz János megemlékezett Kiss Lajosról, a Józsa András Múzeum akkori igazgatójáról is, aki a feltárási munkákat irányította. A tanácskozáson megemlékeztek továbbá Józsa András nagykállói tiszti főorvosról, ő 1868-ban részt vett a megye első régészeti ásatásán, Geszteréden, és ennek sikerein felbuzdulva Báró Vécsey József főispán támogatásával megalapította a Szabolcs Vármegyei Régész Egyesületet, a megyei múzeum elődjét. A geszterédiek tehát büszkén kimondhatják, hogy a megyei múzeum létrejötte a település határában történt ásatásoknak is köszönhető.  

A társaság elnöke azt is hangsúlyozta, hogy fontos feladatuknak tekintik az aranyszablya emlékének ápolását, ismertté tételét.  Terveik között szerepel a szablya hiteles másolatának elkészítése is. Ebben régészek és a történelemtudomány képviselőiből álló szakmai kör is segítséget nyújt. A szablya leírását dr. Németh Péter régész, címzetes főiskolai tanár végezte el.

Lelkes érdeklődők sora foglalkozik jelenleg is a korai történelem, a honfoglalás és az árpádkor történetével, amely népszerű téma kiemelt figyelmet élvez a társaság részéről is.  Ezért szerveznek rendezvényeket, programokat, amelyen a széleskörű nyilvánosság is részt vehet.

A tanácskozáson részt vett Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője is, aki elmondta, ezt a kezdeményezést örömmel vette. A képviselő hangsúlyozta, a térség bejáratott hely volt őseink által, olyan természeti adottságokkal rendelkezik, amely már őseinknek is kívánatos életfeltételeket biztosított. A kezdeményezésre nem a gyökerek keresése, hanem azok feltárása történik. A képviselő hozzátette, a gyökerek megvannak, csak feltárásra várnak. Erről szól a társaság törekvése, amely jeles és kiváló munkát jelent, példát ad a többi település előtt, akiket hasonló feladat elé állíthat. Simon Miklós megköszönte a társaság tagjainak az áldozatos munkáját, a tudományos tanácskozás megszervezését is.  

Szabó József Geszteréd polgármestere folytatta a köszöntők sorát, elmondta nagy előrelépés a település életében, hogy a régészeti történelmi szakma kutatói, neves szakemberei elfogadták az 1400 lelkes településen lévő társaság meghívását, öregbítve Geszteréd hírét. Az aranyszablya történetéről Varga Gyulának, a társaság tiszteletbeli tagjának, a helyi általános iskola nyugdíjas tanárának köszönhetően már a korábbi évtizedekben tudomást szereztek a lakosok. Azóta is várták, hogy tudományos keretek között, szakszerűen is foglalkozzanak e történelmi jelentőségű tárggyal. Így alakult meg 2015-ben 70 fővel a Geszterédi Aranyszablya Társaság.   


A konferencia levezető elnöke Dr. Németh Péter régész, címzetes főiskolai tanár volt, előadást tartottak:
Dr. Istvánovits Eszter régész-muzeológus (Jósa András Múzeum):  A geszterédi legendától egy múzeum  születéséig,

Dr. Fodor István címzetes főigazgató (Magyar Nemzeti Múzeum): A geszterédi és a bécsi szablya,

 Dr. Révész László tanszékvezető egyetemi docens (Szegedi Egyetem): A geszterédi lelet és a 10. századi fejedelmi kíséret kapcsolatai,
Dr. Bíró Ádám tudományos munkatárs (MTA BTK Régészeti Intézet): A geszterédi szablya jelentősége a 10. századi magyar fegyverzetben,

Beleznai Gabriella grafikus - Jakab Attila régész, osztályvezető (Jósa András Múzeum):
Gondolatébresztő felvetés a geszterédi 10. századi sír egyik veretéről.

A konferencián részt vett továbbá Kemény József, a település alpolgármestere, Nagy Márta, a Jósa András Múzeum igazgató helyettese,  Varga Gyula, a társaság tiszteletbeli, valamint az alapító tagjai, a település lakosai, az általános iskola felső tagozatos diákjai. 

Kovács Ágnes

sajtóreferens

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye


Szent Anna Székesegyház programsorozatai:

Idősek akadémiája

Mediációs alkalmak

Naptár

« Június 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. június 21. – Csütörtök (Mt 6,7-15)
    Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen mennyei Atyátok tudja, mire van...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk