Egészen szép vagy Mária – Énekekkel köszöntötték a Szűzanyát Debrecenben
Máriát dicsérő népénekek hangzottak el a rózsafüzér hónapjában, 2018. október 20-án, Debrecenben a S...
Az imádság olyan, mint a levegővétel, vagy a szívverés - Lelkigyakorlaton vettek részt a kisvárdai katolikus köznevelési intézmény dolgozói
„Lelked igazi otthona a Csend. Rejtelmek szentélye, melyben készen vár az üzenet.”(Simon András)
Mindannyian küldöttek vagyunk - Október 21-e a világmisszió napja
"Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet!" – mondta Jézus a tanítványainak. E felhívást követi...
„Azért van könnyű dolgunk, mert óriások vállán állunk” - Radics Dávid OFM tartott előadást Egyeken
Egyekről Egyekre című jubileumi előadás sorozatunk október 17-ei vendégeként Radics Dávid ferences a...
Egészen szép vagy Mária – Énekekkel köszöntötték a Szűzanyát Debrecenben
Egészen szép vagy Mária – Énekekkel köszöntötték a...
Az imádság olyan, mint a levegővétel, vagy a szívverés - Lelkigyakorlaton vettek részt a kisvárdai katolikus köznevelési intézmény dolgozói
Az imádság olyan, mint a levegővétel, vagy a...
Mindannyian küldöttek vagyunk - Október 21-e a világmisszió napja
Mindannyian küldöttek vagyunk - Október 21-e a világmisszió...
„Azért van könnyű dolgunk, mert óriások vállán állunk” - Radics Dávid OFM tartott előadást Egyeken
„Azért van könnyű dolgunk, mert óriások vállán állunk”...
2017. október 30., hétfő 14:01

Életek az Életért életvédő konferenciát tartottak Pócspetriben

Életek az életért címmel életvédő konferenciát tartottak 2017. október 28-án Pócspetriben a KOSZISZ fenntartása alatt működő Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményében. A ma különösen is aktuális témákkal (meddőségkezelés, családvédelem, várandóság, termékenységvédelem, Ovulációs Módszer) foglalkozó tudományos tanácskozást — amelyet a Vianney Testvérek Közössége és a 25 éves Magyarországi Billings Központ szervezett —, nagy érdeklődés övezett. Többek között határon túlról is érkeztek a témában avatottabb, az életvédelemmel foglalkozó szakemberek, meddő párok, akik a családtervezésükben a katolikus egyház által is elfogadott módszerek mellett döntenek, de jelen voltak a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium tanárai is, mivel — Magyarországon egyedül álló módon — intézményükben oktatják a Billings Módszert.

 

P. Szenes István FSV plébános, prior (Viennay Testvérek Közössége) köszöntötte a résztvevőket, elmondta, a tanácskozásra azokat hívták, akik számára az élet titka a fogantatástól a természetes halálig szent, védendő és mindennél fontosabb. A tisztuló lelkekért imádkozó közösség számára különösen is fontos e témában való közös gondolkodás, amely vallási felekezettől és világnézettől függetlenül tisztulásra szorul a fejekben, lelkekben, az ifjúság, a család és szenvedő emberekben egyaránt.

A megtermékenyülés csodája

 

A nyitó előadást Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ igazgatója tartotta, „Billings Ovulációs Módszer Magyarországon” címmel. Az előadó a természetes családtervezés Ovulációs Módszerének egyszerűségét is hangsúlyozta, amelyet még az egyszerű törzsi emberek is el tudnak sajátítani. Ezt minden nőnek, házaspárnak ismernie kell.  A női önismeret fontos része, hogy tudja, mi működik a szervezetében, mikor kezdődik és mikor van vége ciklusában a termékenységi időszaknak. Lukács Krisztina a katolikus egyház által elfogadott és támogatott három családtervezési módszert is bemutatott, az ovulációs, és az ezt támogató creighton, valamint a tüneti hőmérőzés módszerét. Ezek sajnos a mesterséges módszerek (tabletták, mechanikus eszközök) mellett kevésbé ismertek. 

Az előadó hangsúlyozta, az Isten azért teremtette meg a Billings Módszert, hogy ne halljon ki az emberiség, vagyis úgy alkotta meg a női szervezetet, hogy a legegyszerűbb életet élő nő előtt is ismert legyen a méhnyak által termelt nyák szerepe a megtermékenyülésben. Semmi más nem rendelkezik hasonló információval. Lukács Krisztina kiemelte, az egyház tehát nem maradi, amikor a test biológiai működésének ismeretére figyelmeztet, amellyel védi a nő egészségét, az életet.  A módszer megismertetésével foglalkozó alapítvány arra törekszik, hogy, minden magyar nő tudja, mi ez a nyák, amely üzen a termékeny időszakról, hiánya pedig annak ellenkezőjéről.

Kevésbé ismert az a sajnálatos tény is, hogy a fogamzásgátló tabletták hatása éppen a teremtés e csodájának, a nyák megszűnését okozzák és hosszan tartó alkalmazásuk megrövidíti termelődésének időtartamát. Az előadó elmondta, 1 év tablettaszedés 5 évet öregít a cervixen, vagyis a méhnyakon, ahol a megtermékenyülésben kulcsfontosságú nyák termelődik.  Sajnos ezeket a tablettákat már tizenéves korban pattanásos bőrre is felírják.

Ha szárazság van nincs élet, ha esik az eső, van élet

Az Ovulációs Módszer ismeretében tehát a termékeny, illetve a terméketlen időszakot egyszerűen tudjuk követni. Az egyszerű törzsi afrikai népeknél úgy tanítják, hogy ha szárazság van, vagyis nem esik az eső, akkor nincs élet, de ha esik, akkor van élet, vagyis termékenység áll fenn.  Az ő nyáktáblázatuk különleges módon jelöli ezt.  Pápua-új-guineai törzsek női tagjai futónövényként is ismert kongói szőlőt, fűzérszerűen felakasztják kívülről a kunyhójukra, majd a menstruációs időszakban piros virágokat kötnek rá, a terméketlen, száraz időszakban száraz virágot, a nyák megjelenésekor babért és a csúcs napon fehér virágot, amely még háromnapi termékenységet jelent.  A férfiak is ismerik ezeket a jelzéseket, és tiszteletben tartják.

Lukács Krisztina érdekes előadásában a megtermékenyítést egy csodálatos kalandtúrának is nevezte, hiszen több száz hímivarsejtnek kell nem egyszerű módon hosszú utat megtenni, hogy eljusson az érett petesejthez, a végső állomáshoz pedig már csak kétszáz érkezik és ezekből csak egy termékenyíti azt meg.  Az előadó zárójelben megjegyezte, ilyenformán az udvarlás is kódolva van, hiszen nem a petesejt megy a hímivarsejthez, hanem fordítva.

A konferencián további előadások hangzottak el: 

P. Szenes István SFV plébános, prior: Az élet értelmessége és értéke mint feladat,

Fr. dr. Borbély Ádám SFV: Az élet sava borsa,

Fr.dr. Fodor Ákos SFV: A várandóság belgyógyászati aspektusai,

Dr. Megyeri Valéria: Termékenység-védelem,

Dervarics Boros Ágnes, Schaffler Orsolya: Creighton Módszer és a NaPro Technológia.

 

Kovács Ágnes

Sajtóiroda — Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

A Magyarországi Billings Központot a Pócspetri székhelyű Fília Alapítvány működteti, vezetői: Lukács Krisztina és Lukács László. Az alapítvány célkitűzései között szerepel a fiatalok keresztény nevelése, a családok támogatása, valamint a természetes családtervezés Billings Ovulációs Módszerének terjesztése.
A központ akkreditált oktatói plébániai jegyesoktatáson, családos közösségek találkozóin és iskolai „családi életre nevelés” órákon tanítják a módszert. Meghívásra, előzetes egyeztetés alapján egyházi és világi intézményekben, különböző rendezvényeken ismertetik, oktatják az érdeklődőket vagy igény szerint egyéni konzultációs alkalmak keretében.

A módszert egy ausztrál orvos házaspár, Evelyn és John Billings fedezte fel 1953-ban. Egy klinikai és kutató orvosokból álló nemzetközi csoport több évtizedes munkájának köszönhetően a módszer tudományos bizonyítást nyert. Az Egészségügyi Világszervezet 1971-ben indított több országra kiterjedő átfogó vizsgálata alapján került sor hivatalos elismerésére valamint a „Billings Ovulációs Módszer” név felvételére. Megbízhatóságát és szilárd tudományos alapjait az is bizonyítja, hogy belőle nőtt ki egy új reprodukciós tudomány, a Szent II. János Pál pápa által is támogatott Creighton Módszer (NaProTechnológia – Natural Procreative Technology), melyet Thomas Hilgers szülész-nőgyógyász professzor dolgozott ki az Egyesült Államokban az 1970-es évektől kezdve. Ez a módszer a meddőségkezelésnek a leghatékonyabb, az egyház által is támogatott formája - a 80%-os sikerességi arány messze felülmúlja a mesterséges reprodukciós eljárásokét.

„A Billings Módszert a XX. század egyik legnagyobb felfedezéseként fogják számon tartani az orvoslás történetében” (Prof. T. Hilgers, VI Pál Pápa Intézet alapító igazgatója). Könnyű megtanulni és alkalmazni. Ingyenes, semmilyen eszközt, gyógyszert vagy belső vizsgálatot nem igényel. Minden kultúra és vallás részéről elfogadható. Nem véletlen, hogy ez a módszer terjedt el az egész világon: több mint 100 országban oktatják, használják.

A Billings Módszer alapja az önmegfigyelés. A női szervezetben lévő, a termékenységre utaló egyetlen specifikus jelnek, a méhnyak által termelt nyák változásainak a figyelemmel kísérését és ennek az ismeretnek a ciklus különböző szakaszaiban történő alkalmazását jelenti, mely képzett oktató segítségével könnyen elsajátítható.

Elérhetőség:
Magyarországi Billings Központ
4405 Nyíregyháza, Pásztor u. 5

www.billings.hu

www.billings.life

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel. 30 422 9889

Fília Alapítvány
4327 Pócspetri, Iskola u. 21
Tel. 30 456 4553
Adószám: 18030129-1-15

 • Galéria:
  • 7M7A0003-1
  • 7M7A0008-1
  • 7M7A0012-1
  • 7M7A0014-1
  • 7M7A0015-1
  • 7M7A0016-1
  • 7M7A0020-1
  • 7M7A0022-1
  • 7M7A0024-1
  • 7M7A0026-1
  • 7M7A0029-1
  • 7M7A0031-1
  • 7M7A0033-1
  • 7M7A0037-1
  • 7M7A0044-1
  • 7M7A0047-1
  • 7M7A0051-1
  • 7M7A0055-1
  • 7M7A0070-1
  • 7M7A0071-1
  • Lukács Krisztina
  • Szenes István

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Október 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31