2017. október 30., hétfő 14:06

Orgonakoncerttel zárult a templomfelújítás Napkoron

 „Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen.” 

Assisi Szent Ferenc

2017 őszén befejeződött a Napkori Római Katolikus Templom felújítása. A 2012-ben kezdődött teljes külső és belső felújítás záróakkordja a templom orgonájának felújítása, megáldása volt. Mindez a napkori plébános Zubály Lajos atya kezdeményezésére és koordinálásával állami pályázatból, egyházmegyei segítséggel és nagyrészt az egyházközség tagjainak nagylelkű felajánlásából valósult meg.

Az öt éve tartó folyamat méltó lezárása volt 2017. október 23-án a Muka Gábor csávolyi plébános (Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye) és Faller Balázs csávolyi kántor, hittanár által felújított orgona megáldása. A szentmisét Muka Gábor csávolyi, Burányi Roland keceli (Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye), Verebélyi Árpád doroszlói (délvidéki Szabadkai Egyházmegye) és Zubály Lajos napkori plébános mutatta be.

A szentbeszédben Roland atya a kitartásra irányította a figyelmünket. Beszédét a minden körülmények közötti kitartásra, Isten iránti bizalomra, a „soha ne add fel” gondolatra fűzte. Ez a kitartás jellemezte Kapisztrán Szent Jánost (október 23-a szentje) és a nándorfehérvári vitézeket 1456-ban, ez vezette az 1956-os forradalom hőseit, és ez a kitartás kellett a templom, és az orgona felújításához, szebbé tételéhez is.

Isten dicsőségére és a hívek örömére a megújult templomban újra megszólalhatott az orgona.  A felújítás ideje alatt mindenki megérezte Kodály Zoltán gondolatának igazságát: „Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” Ezért külön öröm volt, amikor a szentmise után Faller Balázs és Muka Gábor atya orgonajátékát hallgathatták meg a jelenlévők.  

(A szentmiséről és a koncertről készült képek és videók megtekinthetők a Napkori és Apagyi Római Katolikus Egyházközségek Facebook–oldalán.)

Kovácsné Török Tímea

hittanár


Szent Anna Székesegyház programsorozatai:

Idősek akadémiája

Mediációs alkalmak

Naptár

« Június 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. június 21. – Csütörtök (Mt 6,7-15)
    Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen mennyei Atyátok tudja, mire van...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk