2017. november 28., kedd 12:12

A NEK-ről beszélgettek az esperesi-kerületi gyűléseken

A napokban fejeződtek be azok a debrecen-nyíregyházi egyházmegyei összevont esperesi-kerületi gyűlések, amelyek központi témája a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus és előkészületi feladatai voltak. Az előadásokat Törő András püspöki titkár, a kongresszus egyházmegyei koordinátora tartotta.

Törő András atya bevezető gondolataiban a kongresszus céljairól elmélkedve többek között kifejtette, a budapesti világméretű̋ ünnepségsorozat előmozdítja a keresztény hívek tudatos vallásgyakorlatát, segít, hogy az emberek minél jobban megismerjék és megszeressék Jézust. Majd a történeti áttekintésben visszament egészen a 19. század második feléig, amikor is egy alulról jövő kezdeményezésből, egy egyszerű zarándoklatból nőtt ki a világméretű kongresszus.
Ezt követően a magyarországi esemény várható — mindenki számára nyitott — programjairól, főbb mozzanatairól: a háromnapos esztergomi teológiai szimpóziumról, a három fő eseményről beszélt.
A nyitó szentmisén — amely egyben elsőáldozási ünnepi szentmise is lesz —, az országból bárki részt vehet, hogy ünnepélyes módon először részesülhessen az Eucharisztia szentségében. Az eucharisztikus körmenet és a záró szentmise a Hősök terén is a kiemelt események közé tartozik.

Törő András atya a kongresszusig tartó 3 év tematikájáról is beszélt, amelyek a következőek: 1. Az Eucharisztia, mint az egyéni keresztény élet forrása, 2. Az Eucharisztia az Egyház életének forrása, 3. Az Eucharisztia forrás a világ életéért. Ezen témákhoz egyházközségi szinten saját programokkal is lehet csatlakozni, felkészülni.

Létrejött az Általános Titkárság. Dr. Fábry Kornál atya a vezetője. Onnan jöttek a füzetek, plakátok.... NEK titkárság. Lehet ötleteket is küldeni nekik. Honlap címük: www.iec2020.hu illetve email elérhetőségük: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Illetve teológiai, pasztorális bizottság is létrejött.

A titkár atya továbbá tájékoztatta a részt vevő papokat, hogy az Ozsvári Csaba ötvösművész által készített missziós kereszt országjáró körútja során egyházmegyénkbe is eljut majd. Minden bizonnyal májusban hozzánk érkezik először. Készül az „Adorációs iskola” füzet is. Ehhez segítségként ajánlotta „Az eucharisztikus élet felfedezése, az első harminc nap" című PDF formátumú írást, amely megtalálható az iec2020 honlapon (www.iec2020.hu). Lesz új Hozsanna énekeskönyv, gitáros ordinárium gyűjtemény, valamit készül a NEK himnusza is, valamint készül egy videó sorozat a szentmiséről, a hitoktatók részére pedig kisfilmek az Eucharisztiáról, amelyek megtalálhatóak lesznek az említett oldalon.

A titkár atya hangsúlyozta, A NEK kiváló lehetőség, inspiráció arra, hogy az eucharisztia tiszteletében használt tárgyaink, állapotát, igényességét is felmérjük, hiszen a legméltóságosabb Oltáriszentségről beszélünk.

A titkár atya végül a szentségimádások módjairól, lehetőségeiről beszélt, elmondta, ki kell alakítani, rendszeressé, esetleg állandóvá kell tenni. Ezen lehetőségeket kiemelten kell kezelni, hirdessük a közösségekben, hittanórákon, minden fórumon.
„A Szentségimádás alatt ahol dicsőíteni szoktak, ott Isten jelenlététől̋l izzik a levegő̋. Ha mi is ezt tesszük, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére már az egész ország egy hatalmas lángtengerben fog állni, mint mindent elborító és magában foglaló tűzgolyó. Hiszem, hogy kegyelmi erőtér, vagy inkább térerő jön létre ott, ahol Szentségimádást végeznek. Hiszem, hogy a Szentlélek segítségével 2020-ra teljes lesz a lefedettség.” — zárta az előadását Törő András püspöki titkár.

Kovács Ágnes
Sajtóiroda – Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye


NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Július 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. július 20. – Péntek (Mt 12,1-8)
    Húsvét táján az egyik szombaton Jézus vetések között járt tanítványaival együtt. Tanítványai megéheztek, tépdesni kezdték a kalászokat, és eszegették. Ennek láttára a farizeusok megjegyezték: „Nézd, tanítványaid olyant tesznek, amit szombaton tilos...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk