2017. december 24., vasárnap 14:26

„Jézus azért jött közénk, hogy megmutassa, nem kell félnünk az Istentől” – püspöki roráté szentmise a Szent György-templomban

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök advent utolsó hetében meglátogatta Debrecen valamennyi római katolikus templomát. December 23-án, a várakozás utolsó szombatján a Szent György-templomba érkezett a főpásztor, ahol reggel 6 órától roráté szentmisét mutatott be.

A szentmise homíliájában a Lukács evangéliumából vett, a Keresztelő Szent János születésének hírüladásáról szóló részre utalt a püspök atya, amikor „félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla, elgondolkodva mondta: „Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele.”
A megyéspüspök kiemelte, hogy Keresztelő János felnőttként azt hirdette, hogy elközelgett az Isten országa: „De micsoda félelem lehetett akkor az emberek szívében! Arra gondolhattak, hogy ha eljön a messiás, meg tudnak-e neki felelni? Keresztelő János is elbizonytalanodott, hiszen amikor bebörtönözték, követeket küldött, hogy megkérdezze Jézust: Te vagy-e a Messiás vagy mást várjunk? Miközben Ő eljött, csendesen megszületett közénk és szelíden hirdette a szeretet evangéliumát” – hangsúlyozta Palánki Ferenc.

A főpásztor rámutatott, hogy Keresztelő Jánosban az idő előrehaladtával megváltozott a benne élő Isten képe, amely a haragvó Istenből egyre inkább a szeretet Istenévé lett. Aki emberré lett, hogy mielőtt szétválasztja a jókat és a rosszakat, a jók oldalára állva hirdesse az evangéliumot, hiszen Jézus azért jött el közénk, hogy megmutassa, nem kell félnünk az Istentől.
Palánki Ferenc püspök atya szerint az adventi készület végéhez közeledve a legfontosabb, hogy ne arra figyeljünk, hogy mi hiányzik még az ünnepi előkészületek sorából és hogy mivel nem készültünk még el, hanem arra irányítsuk a figyelmünket és annak örvendjünk, hogy szerető emberek vesznek minket körül. Isten irgalmas szeretete és jósága járja át a szívünket, és viselkedésünkkel azt mutassuk embertársainknak, hogy mi magunk is Isten szeretetének a hordozói vagyunk, aki végtelen jóságával elvette bűneinket és nekünk ajándékozta szeretetét. Keresztelő János segítsen minket, hogy helyes kép éljen bennünk az Istenről – kérte elmélkedésének zárásaként Palánki Ferenc megyéspüspök.
A szentmise után a főpásztor megtekintette a templomban látható, az Árpád-kori Szent György-templom régészeti feltárása során előkerült 800 éves szenteltvíztartót, majd a templom híveinek közössége szerény agapéval várta a püspököt.
-PE-

Naptár

« Január 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. január 20. – Szombat (Mk 3,20-21)
    Jézus az apostolok kiválasztása után tanítványaival együtt hazatért (Kafarnaumba, Péter házába). Ott azonnal nagy tömeg verődött össze, úgyhogy még evésre sem volt idejük. Amikor rokonai ezt meghallották, elindultak, hogy erőnek erejével magukkal vigyék,...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk